Is het goed om ananas te eten tijdens de zwangerschap?

Het eten van ananas tijdens de zwangerschap is goed voor de gezondheid van zowel de baby als de moeder, in tegenstelling tot wat jaren geleden werd aangenomen.
Is het goed om ananas te eten tijdens de zwangerschap?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 27 januari, 2023

Ananas is een heilzame vrucht voor de gezondheid. Ze bevatten essentiële voedingsstoffen en ook een reeks verbindingen die de spijsvertering vergemakkelijken. Bovendien zijn ze in staat antioxidanten te leveren die nodig zijn om de werking van het lichaam te verbeteren. Nu gaan we je vertellen of het echt goed is om ananas te eten tijdens de zwangerschap of dat je in deze periode de consumptie ervan moet vermijden.

Jarenlang bestond er een reeks mythen die de inname van ananas in verband bracht met bepaalde negatieve reacties bij vrouwen die zwanger waren. Studies hebben echter geen bewijs gevonden voor schadelijke bijwerkingen van de consumptie van deze vrucht.

De voordelen van ananas

Van de essentiële micronutriënten die ananas bevat, springt vitamine C eruit. Dit element draagt bij tot een goede werking van het immuunsysteem, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients. Een regelmatige consumptie ervan vermindert het optreden van infectieziekten, iets wat de zwangerschapsperiode vergemakkelijkt.

Anderzijds bevat het mineralen die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap, zoals magnesium. Deze voedingsstof zou beenkrampen bij zwangere vrouwen kunnen verminderen, zoals blijkt uit onderzoek gepubliceerd (Engelse link) in het Canadian Journal of Kidney Health and Disease . Wel moet worden opgemerkt dat sommige onderzoeken in dit opzicht tegenstrijdige resultaten laten zien.

Ook verbetert de bromelaïne in ananas de vertering van eiwitten, waardoor de kans op brandend maagzuur, reflux en andere maagdarmproblemen afneemt. Deze eigenschap is doorslaggevend, omdat zwangere vrouwen meestal een slechtere spijsvertering hebben door de druk van de baarmoeder op de maag en het middenrif.

Ananas eten tijdens de zwangerschap
Zoals met alle voedingsmiddelen moet je tijdens de zwangerschap niet te veel ananas eten. Het is belangrijk deze vrucht te combineren met andere producten van plantaardige oorsprong om een volledige toevoer van voedingsstoffen te verkrijgen die de ontwikkeling van de foetus en een goede gezondheidstoestand van de moeder bevordert.

Contra-indicaties met betrekking tot ananas tijdens de zwangerschap

Ondanks de hierboven genoemde voordelen is het waar dat de consumptie van ananas tijdens de zwangerschap een aantal contra-indicaties of risico’s kan hebben. Deze zijn vooral gebaseerd op het bromelaïnegehalte. Blijkbaar zou dit element de baarmoederhals kunnen aantasten en het risico op vroeggeboortes kunnen verhogen.

Er moet echter worden opgemerkt dat er geen solide bewijs is om dit verband te bevestigen. Matige consumptie van ananas is dus niet riskant tijdens de zwangerschap. In feite heeft deze vrucht meer voordelen dan gevaren. Daarom kan het zonder angst worden opgenomen in het dieet van een zwangere vrouw.

Veroorzaakt ananas weeën?

Sommigen hebben ook gesuggereerd dat ananas samentrekkingen van de baarmoeder zou kunnen veroorzaken. Studies hebben echter aangetoond (Engelse link) dat die relatie er niet is. Bromelaïne heeft geen activerende kracht op de gladde baarmoederspier of op de prostaglandinesynthese. Daarom hoeft men zich geen zorgen te maken over mogelijke abortusverwekkende of bevalling stimulerende effecten.

Alleen een overmatige inname van ananas tijdens het begin van de zwangerschap, wanneer de rijping van de baarmoederhals bepalend is voor de gezondheid van de foetus, zou contraproductief kunnen zijn. Dit is echter een zeer onwaarschijnlijk scenario, dus in de praktijk is er geen reden om de aanwezigheid van deze vrucht in het dieet van zwangere vrouwen af te raden.

Ananas is gezond
Ananas tijdens de zwangerschap is in staat essentiële micronutriënten te leveren die de werking van het immuunsysteem verbeteren. Het vermindert ook de incidentie van maag- en darmklachten.

Het is veilig om ananas te eten tijdens de zwangerschap

Zoals hierboven vermeld, kan ananas tijdens de zwangerschap zonder risico worden geconsumeerd. In gematigde hoeveelheden zal het geen schadelijke gevolgen hebben voor de foetus. Bovendien zal het de incidentie van vroeggeboorten of miskramen niet verhogen. In feite zijn er in de wetenschappelijke literatuur geen gevallen gemeld van verhoogde samentrekkingen van de baarmoeder door bromelaïne. Integendeel, deze vrucht heeft verschillende gezondheidsbevorderende voordelen.

Vergeet tegelijkertijd niet dat het belangrijk is om tijdens de zwangerschap op je voeding te letten. Het opnemen van ongewenste voedingsmiddelen in het dieet kan negatieve gevolgen hebben voor de foetus. Ananas staat echter niet op deze lijst.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Varghese, A., Lacson, E., Jr, Sontrop, J. M., Acedillo, R. R., Al-Jaishi, A. A., Anderson, S., Bagga, A., Bain, K. L., Bennett, L. L., Bohm, C., Brown, P. A., Chan, C. T., Cote, B., Dev, V., Field, B., Harris, C., Kalatharan, S., Kiaii, M., Molnar, A. O., Oliver, M. J., … Dialysate Magnesium (Dial-Mag) Investigators (2020). A Higher Concentration of Dialysate Magnesium to Reduce the Frequency of Muscle Cramps: A Narrative Review. Canadian journal of kidney health and disease7, 2054358120964078. https://doi.org/10.1177/2054358120964078
  • Monji, F., Adaikan, P. G., Lau, L. C., Bin Said, B., Gong, Y., Tan, H. M., & Choolani, M. (2016). Investigation of uterotonic properties of Ananas comosus extracts. Journal of ethnopharmacology193, 21–29. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.07.041

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.