Haarverzorging tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om meer te weten over haarverzorging tijdens de zwangerschap, omdat het haar van een vrouw tijdens deze periode verandert. Lees verder voor meer informatie.
Haarverzorging tijdens de zwangerschap
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 10 september, 2023

De tijdens de zwangerschap aanbevolen haarverzorging kan ook postpartum worden volgehouden. Hormonale veranderingen die ontstaan vanaf het begin van de zwangerschap leiden tot haaruitval, samen met verlies van glans en dikte.

Haarveranderingen tijdens de zwangerschap

De belangrijkste oorzaak van het optreden van veranderingen in de haarkwaliteit is de toename van zwangerschapshormonen.

Toegenomen haardikte

Toegenomen haardikte is een van de uitingen die verschijnen als gevolg van de toegenomen oestrogeenspiegel. Op zijn beurt stimuleert het de haargroei en houdt het in een groeifase.

Daarom hebben aanstaande moeders tijdens de zwangerschap het gevoel dat hun haar glanzender en dikker is. Maar na de geboorte daalt het oestrogeengehalte en komt het haar in een rustfase waardoor het uitvalt. Volgens de American Academy of Dermatology Association (Engelse link), keert het haar na een jaar terug naar zijn normale volheid.

Een toename van de hoeveelheid haar

De toename van het bloedvolume houdt samen met de toename van het oestrogeengehalte (voornamelijk vrouwelijke geslachtshormonen) het haar in de anagene fase van de haarcyclus (Engelse link). Dit voorkomt spontaan uitvallen en daaropvolgende haaruitval. In feite vallen er meestal zo’n 80 tot 100 haren per dag uit. Omdat het haar op de hoofdhuid blijft, zonder uit te vallen, lijkt het haar overvloediger of dikker.

A pregnant woman looking at her hair brush.
Hoewel tijdens de zwangerschap haarverlies of dunner worden en broosheid kunnen optreden, kan er ook sprake zijn van toegenomen dikte of glans.

Leer meer over je haarverzorging tijdens de zwangerschap

Om ervoor te zorgen dat je haar tijdens de zwangerschap glanzend en gezond blijft, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. We vertellen je ze hieronder.

Gebruik de föhn of hete strijkbout niet

Het gebruik van apparaten die door warmte werken (zoals steiltangen, krultangen of drogers) maakt het haar brozer door grotere droogte te veroorzaken. Bovendien genereert het vernietiging van het intercellulaire cement van de haarvezels, schilfers op de cuticula, en opent de uiteinden van het haar.

Volg een gevarieerd dieet als onderdeel van je haarverzorging

Voedsel is een van de belangrijkste pijlers tijdens de zwangerschap. Het is niet alleen het voedsel en de voeding voor de baby, maar ook voor de zwangere moeder. Daarom is een evenwichtig en compleet dieet de sleutel tot glanzend en volumineus haar. Het moet verse groenten en fruit bevatten, samen met noten, zaden en eiwitrijk voedsel.

Voldoende hydratatie gedurende de dag is ook belangrijk, zelfs om vochtretentie te voorkomen die kenmerkend is voor deze periode.

Vermijd haarverf

Het is het beste om elke behandeling (Engelse link) die chemicaliën bevat of het kleuren zelf te vermijden. Dat komt omdat deze producten bij contact met de hoofdhuid kunnen worden opgenomen en misschien aan de zich ontwikkelende baby kunnen worden doorgegeven. Ze kunnen zelfs ongewenste allergische reacties of jeuk, schilfers en ontstekingen veroorzaken.

Te vermijden stoffen zijn parafenyleendiamine (PPD) en waterstofperoxide, die vaak voorkomen in donkere en permanente haarverf. Tegelijkertijd is de meest gevoelige tijd voor de psychomotorische en cognitieve ontwikkeling van de baby het eerste trimester, dus is het vermijden van het gebruik van haarverf aan te bevelen.

Kies geschikte conditioners en shampoos als het gaat om haarverzorging tijdens de zwangerschap

De overgrote meerderheid van cosmetische haarverzorgingsproducten bevat synthetische geurstoffen, ftalaten en parabenen. Deze laatste zijn hormoonverstoorders, d.w.z. chemicaliën die het lichaam binnenkomen door absorptie via het huidoppervlak. Op hun beurt hebben ze het vermogen om de hormoonhuishouding van het lichaam en het voortplantingssysteem zelf te verstoren. Daarom kun je het gebruik ervan tijdens de zwangerschap beter vermijden.

A pregnant woman wearing her hair in a ponytail while exercising.
Tijdens de zwangerschap kun je beter geen strakke kapsels gebruiken. Idealiter worden strakke knotten, vlechten en paardenstaarten vermeden.

Gebruik geen strakke kapsels

Haar is kwetsbaarder en zwakker als het nat is. Daarom is het geen goed idee om het te kammen als het nat is, omdat het dan eerder zal breken. Te strakke kapsels kunnen haaruitval verergeren.

Gebruik vochtinbrengende maskers

Haarmaskers helpen om het haar altijd glanzend en gehydrateerd te houden. In feite kun je ze het beste gebruiken tijdens de periode van de zwangerschap om je voor te bereiden op na de bevalling. Hydraterende haarbehandelingen kunnen eenmaal per week worden gedaan om haarbreuk te verminderen en het haar een gezonder uiterlijk te geven.

Haarveranderingen zijn tijdelijk

Alle haarveranderingen die tijdens de zwangerschap ontstaan, zijn meestal tijdelijk. Na de bevalling beginnen ze vanzelf op te lossen. Hoewel deze veranderingen geen reden tot zorg zijn, kan het nooit kwaad de nodige zorg te besteden om ze te voorkomen of er zo goed mogelijk mee om te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chua-Gocheco A, Bozzo P, Einarson A. Safety of hair products during pregnancy: personal use and occupational exposure. Can Fam Physician. 2008 Oct;54(10):1386-8. PMID: 18854462; PMCID: PMC2567273.
  • Bolduc C, Shapiro J. Hair care products: waving, straightening, conditioning, and coloring. Clin Dermatol. 2001 Jul-Aug;19(4):431-6. doi: 10.1016/s0738-081x(01)00201-2. PMID: 11535384.
  • LYNFIELD YL. Effect of pregnancy on the human hair cycle. J Invest Dermatol. 1960 Dec;35:323-7. doi: 10.1038/jid.1960.54. PMID: 13764567.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.