Een 4D-echografie: wat het is en wanneer je het moet doen

Een 4D-echografie is een radiologisch onderzoek dat in het tweede trimester plaatsvindt en waarmee je de bewegingen van de baby in real time kunt waarnemen.
Een 4D-echografie: wat het is en wanneer je het moet doen
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Leidy Mora Molina

Laatste update: 22 december, 2022

Een 4D-echografie is een techniek waarmee opeenvolgende beelden van de baby in de baarmoeder van de moeder op een duidelijker manier verkregen worden. Zozeer zelfs, dat ze je in staat stellen de kleine in beweging kan waarnemen zoals in een video.

Het nut van deze techniek is om de foetale anatomie gedetailleerder in beeld te brengen en zo problemen in de vorming ervan op te sporen. En bovendien kun je er voor het eerst het gezicht van je baby mee ontdekken.

Leer meer over deze radiologische test en de voordelen die hij biedt.

Wat is 4D-echografie?

De technologie heeft een revolutie teweeggebracht in prenatale bezoeken, vooral met de evolutie van de echografie. Hierdoor kan men tegenwoordig sommige behandelbare foetale complicaties vroeg diagnosticeren.

4D-echografie is een nieuwe diagnostische test waarmee gedetailleerde beelden van de foetus verkregen kunnen worden door middel van hoogfrequente ultrageluidsgolven. In tegenstelling tot de vorige lukt het om in één seconde ongeveer 24 beelden te reproduceren en ze beweging te geven.

Naast een gedetailleerd onderzoek van het lichaam van het kind kan men dan verschillende bewegingen zien die het kind maakt, zoals glimlachen, duimzuigen of geeuwen.

Een 4D-echografie

Wat wordt er gezien deze echografie?

Ondanks zijn specificiteit vervangt deze soort echografie 2D-echografie niet. De laatste is gevoeliger als het gaat om het bevestigen van een prille zwangerschap, het bepalen van het aantal baby’s, of de zwangerschapsduur.

Zeker, met een 4D-echografie kunnen morfologische veranderingen in meer gevorderde stadia gedetailleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan  een gespleten lip, aangeboren hartafwijkingen, of huidproblemen bij de baby. Bovendien is het nuttig om de volgende aspecten van de zwangerschap te kennen:

  • Plaats en toestand van de placenta
  • Positie van de foetus
  • Hartslag van de baby
  • Geslacht van de baby
  • Hoeveelheid vruchtwater
  • Wisselwerking tussen baby’s in meerlingzwangerschappen
  • Morfologie van de foetus
  • Bewegingen van de baby

Wanneer vindt de 4D-echografie plaats?

Een 4D-echografie kan op elk moment van de zwangerschap uitgevoerd worden. Maar in de eerste maanden is de baby nog niet volledig gevormd en kunnen de beelden niet zo duidelijk zijn. Toch kan deze techniek worden toegepast als je het geslacht van de baby in week 16 wilt waarnemen.

Vanaf het tweede trimester van de zwangerschap, vooral tussen de weken 24 tot 30, zijn de kenmerken van de baby beter waar te nemen en het is de ideale tijd om deze procedure uit te voeren. In dit stadium is de baby voldoende groot en is er een grotere hoeveelheid vruchtwater, waardoor men de beelden beter kan vastleggen.

Het is belangrijk op te merken dat na week 32 de baby groter wordt, zijn positie verandert, en de hoeveelheid vruchtwater afneemt. Hierdoor kan het tijdens het onderzoek moeilijk te zien zijn en zijn de gelaatstrekken niet duidelijk te zien.

Hoe voert men deze echo uit?

Deze test wordt door een radioloog of gynaecoloog in de praktijk uitgevoerd. Hoewel het geen voorbereiding vergt, moet de moeder voldoende gehydrateerd  zijn en geen crèmes of oliën op de buik gebruiken op de dag van het onderzoek.

Om het te doen ligt de zwangere vrouw op een stretcher en ontbloot ze haar buik. De specialist doet een kleine hoeveelheid koude gel op haar buik en gebruikt een apparaat dat een transducer (Engelse link) heet, om de beelden van de baby vast te leggen.

Deze bewegende beelden worden op het scherm geprojecteerd en kunnen ook op CD opgenomen worden om de herinnering aan die mooie ervaring te bewaren.

Voordelen van 4D-echografie

Een stel kijkt naar de resultaten van een echografie

Er zijn veel voordelen van deze diagnostische test tijdens de zwangerschap, vooral in emotionele zin. Hieronder sommen we de voordelen op:

  1. Het is een onschadelijke radiologische test voor moeder en baby, als men hem op de juiste plaats en in de juiste context doet.
  2. Het is pijnloos en niet-invasief.
  3. 4D-echografie toont de bewegingen en gelaatstrekken van de baby vrij duidelijk.
  4. Het kan enkele specifieke aandoeningen opsporen zoals gespleten lip, gehemelte, huidveranderingen.
  5. Het vergemakkelijkt de cardiovasculaire evaluatie van de baby.
  6. De procedure kan trekken van genetische syndromen, zoals Down’s, opsporen.
  7. Het versterkt de emotionele band tussen de baby en de ouders. Door de baby duidelijk te zien, voelen de ouders het ouderschap als iets werkelijkers en opwindenders.
  8. De resultaten slaat men op CD op en aan geeft men aan de ouders.

Het is belangrijk te benadrukken dat 4D-echografie geen tweedimensionale echografie vervangt, maar deze eerder aanvult.

Als je een 4D-echografie wilt laten doen, overleg dan met je arts over de ideale datum en maak van tevoren een afspraak.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cuadros, M. (2010). Ecografía 4D para el diagnóstico de malformaciones congénitas. Progresos de obstetricia y ginecología Vol. 53. Núm. 7 (Julio 2010).
  • Lebit F. (2011).  The Role of 4D Ultrasound in the Assessment of Fetal Behaviour. Maedica a journal of clinical medicine. 2011 Apr; 6(2): 120–127.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.