Echografie in het derde trimester: wat je moet weten

Met de derde-trimester echografie evalueren artsen de conditie van een baby en de baarmoederstructuren vóór de bevalling. We vertellen je alles wat je over dit onderzoek moet weten in het volgende artikel.
Echografie in het derde trimester: wat je moet weten

Laatste update: 02 juni, 2022

Tijdens de hele zwangerschap zullen artsen minstens 3 echo’s bestellen om de groei en ontwikkeling van de baby te beoordelen, en ook de conditie van het baarmoederweefsel van de moeder. De echografie in het derde trimester is meestal de laatste die men doet en is gericht op het bevestigen van het foetale welzijn in het laatste gedeelte van de zwangerschap.

Ontdek welke andere parameters bij dit onderzoek beoordeeld worden, in welke week het uitgevoerd wordt, en waarom het van groot belang is dat je het laat doen. Lees verder!

In welke week voert men de echografie in het derde trimester uit?

Zoals we steeds benadrukken, zijn echografieën een niet-invasief, snel, eenvoudig en pijnloos diagnostisch onderzoek. Men gebruikt echografieën om de toestand van de inwendige structuren waar te nemen door de emissie van radiofrequente golven.

Wat prenatale echografieën (Spaanse link) betreft, het belangrijkste voordeel dat ze bieden is dat ze de visuele controle van de zwangerschap mogelijk maken om bepaalde zwangerschapscomplicaties tijdig op te sporen.

Gedurende de 9 maanden van de zwangerschap doen gynaecologen verschillende echo’s om de juiste groei en ontwikkeling van de baby na te gaan, en ook de aanpassing van de maternale weefsels aan deze nieuwe toestand.

Hoewel alle echo’s belangrijk zijn, is de echografie in het derde trimester essentieel om te anticiperen op gedragingen die met de geboorte van de baby te maken hebben. Daarom voert men deze echo meestal tussen de 32e en 36e week van de zwangerschap uit.

Echografie in het derde trimester
Tijdens het derde trimester is het van cruciaal belang om het welzijn van je baby en de goede werking van de baarmoeder- en placentastructuren te bevestigen. Daarom is echografie een uiterst waardevol onderzoek.

Wat beoordeelt men bij de echografie in het derde trimester?

De echografie in het derde trimester is gericht op het waarnemen van de volgende parameters van de gezondheid van moeder en foetus:

Groei van de foetus

Het laatste stadium van de zwangerschap wordt gekenmerkt door het vetter worden van de foetus. Daarom is een van de belangrijkste gegevens die we met dit onderzoek verzamelen, te weten of de grootte van de foetus in overeenstemming is met zijn zwangerschapsduur. Als hij kleiner is dan verwacht, is het nodig de evaluatie met andere onderzoeken aan te vullen. Dit om intra-uteriene groeivertraging uit te sluiten.

Biofysisch profiel van de baby

Behalve de grootte beoordeelt de arts ook de hartslag, de ademhalingsbewegingen, de activiteit en de foetale toon. Al deze informatie is heel relevant om te beoordelen of de baby klaar is om de baarmoeder te verlaten en of de omstandigheden in de baarmoeder toereikend zijn.

Foetale statica

Dat wil zeggen, de relatieve positie van de baby binnen de baarmoeder. Of het nu met het hoofd eerst ligt (cephalische presentatie), stuitligging, of dwars ligt.

Anatomie van de foetus

Hoewel dit punt bij de morfologische echografie in detail wordt geëvalueerd, wordt het hier opnieuw geëvalueerd om laat ontstane aangeboren afwijkingen op te sporen.

Placentastatus

Behalve dat de gezondheid van de baby wordt bevestigd, wordt ook de mate van placentavrijheid bepaald. Als de placenta verouderd is of het risico loopt voortijdig te verouderen, is het beter de zwangerschap nauwlettend in de gaten te houden. Ook bevestigt deze echo de plaats van de placenta en bepaalt de arts de meest geschikte geboorteweg in het geval van placenta previa.

Hoeveelheid vruchtwater

Deze parameter meldt het volume van het vocht dat de baby omgeeft. Dit moet namelijk binnen strikte marges gehouden worden om zwangerschapscomplicaties te voorkomen.

De echografie in het derde trimester bekijkt de functionaliteit van de navelstreng

Deze structuur garandeert de komst van zuurstof en voedingsstoffen naar de baby. Dus bij elke echografie worden de anatomie en positie ervan geëvalueerd en worden navelstrengknopen (Spaanse link) uitgesloten. Om de evaluatie te vervolledigen kan de arts een Doppler echografie vragen om de bloedstroom door deze structuur te beoordelen.

Baarmoederhalslengte

Men meet de lengte van de baarmoederhals, om het risico van vroeggeboorte uit te sluiten.

Positie van de foetussen in een tweelingzwangerschap

Aan de hand van de positie die de twee of meer baby’s in een meerlingzwangerschap innemen, kan de arts de meest geschikte bevallingsweg bepalen.

Andere parameters die men met de echografie in het derde trimester kan beoordelen

Het is mogelijk dat de arts een visualisatie van de baby met de 4D-techniek uitvoert. Zo kan de arts de gelaatstrekken met grotere precisie detailleren, evenals de cardiale en cerebrale anatomie van de kleine.

Wat de moeder betreft is deze echografie in het geval van gezwellen in het bekken, zoals grote myomen, de laatste evaluatie. De tijdens de zwangerschap verworven plaats en grootte worden bepaald en de meest geschikte route voor de bevalling wordt geëvalueerd.

Hoe voert de arts de echografie in het derde trimester uit?

Voor de echografie in het derde trimester is geen voorbereiding nodig. Wel is het aan te bevelen met losse en comfortabele kleding naar de kliniek te gaan, die het blootleggen van de buik vergemakkelijkt. Ook is het beter geen vochtinbrengende crèmes op de huid van de buik te smeren. Dit om de opname van het echo-beeld niet te verstoren.

Dit onderzoek voert de arts via de buikroute uit. Het is dus nodig de blaas te legen voor het begin om de visualisatie te vergemakkelijken. In het algemeen duurt het onderzoek tussen 15 en 30 minuten.

Houd er rekening mee dat door de grootte van de baby slechts bepaalde delen van zijn lichaam kunnen worden waargenomen. Anderzijds, als de specialist de lengte van de baarmoederhals of de kenmerken van de placenta nauwkeurig wil beoordelen, is het mogelijk het onderzoek aan te vullen met een transvaginale echografie.

Een arts voert een echografie uit
Bij de echografie in het derde trimester gebruikt men dezelfde techniek als bij de vorige echo’s. Maar indien nodig kan de arts ze aanvullen met andere onderzoeken, zoals doppler of transvaginale echografie.

Mis geen prenatale onderzoeken

Prenatale echografieën zijn een praktische methode om het welzijn van je baby tijdens de zwangerschap te beoordelen. Ze vormen geen gevaar voor de gezondheid. Meestal is één per trimester geïndiceerd, maar dat hangt af van de bevindingen of de onderliggende aandoeningen van de moeder.

Profiteer van alle voordelen van echografieën en mis geen enkel prenataal onderzoek. Zo geef je je kind de beste zorg vanaf het allereerste moment. Wellicht ook interessant voor jou

Een 4D-echografie: wat het is en wanneer je het moet doen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Een 4D-echografie: wat het is en wanneer je het moet doen

Met 4D-echografie kunnen de bewegingen van de baby worden waargenomen, naast mogelijke aangeboren afwijkingen. Meer informatie!