Carpaal tunnel syndroom tijdens de zwangerschap

Carpaal tunnel syndroom bij zwangerschap is een relatief veel voorkomende aandoening. Leer in dit artikel wat het is en hoe je het kunt voorkomen.
Carpaal tunnel syndroom tijdens de zwangerschap
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 26 december, 2022

Tijdens de zwangerschap treden veranderingen op die op verschillende plaatsen in het lichaam ongemak kunnen uitlokken en verschillende weefsels kunnen aantasten. Soms geven deze veranderingen pijnlijke aandoeningen, zoals het carpaal tunnel syndroom.

Deze aandoening kan rond het derde trimester van de zwangerschap optreden, door het vasthouden van vocht dat typisch is voor dit stadium. Wil je er meer over weten? Hier vertellen we je er alles over.

Wat is carpaal tunnel syndroom?

De carpale tunnel is een smal kanaal, gevormd door de botten aan de basis van de hand en enkele ligamenten, waar pezen en zenuwen doorheen gaan.

Er zijn situaties die een zwelling veroorzaken van de zachte structuren die de holte vormen en dit veroorzaakt druk op de nervus medianus. Wanneer die samengedrukt wordt, veroorzaakt dat tintelingen, pijn en zwakte in de handen (en soms in de onderarm). Dit staat bekend als carpaal tunnel syndroom.

Tegen het einde van de zwangerschap zijn zwangere vrouwen vatbaarder voor deze aandoening, door het vasthouden van vocht dat typisch is voor dit stadium

Carpaal tunnel syndroom tijdens de zwangerschap
Symptomen van carpaal tunnel zijn pijn, tintelingen, zwakte en verlies van gevoel in de aangedane hand.

Symptomen van carpaal tunnel syndroom

Sommige zwangere vrouwen kunnen last hebben van spierkrampen die de handen aantasten. Het carpaal tunnel syndroom gaat echter gepaard met kenmerkende symptomen die geleidelijk opkomen. Daarvan kunnen we de volgende benadrukken:

 • Tintelingen of gevoelloosheid van de hand, die kunnen doorlopen tot in de onderarm.
 • Matige tot hevige kloppende pijn in de aangedane hand, in de handpalm, en in de duim, wijs-, middel-, en een deel van de ringvinger.
 • Zwakte in de hand.
 • Verlies van gevoel in de aangedane hand (in verder gevorderde gevallen).

Meestal treft dit syndroom de hand die de zwangere vrouw het meest gebruikt voor haar dagelijkse taken (vooral als ze sterke of repeterende bewegingen uitvoert), maar het kan ook in beide ledematen voorkomen.

Volgens een onderzoek (Spaanse link) bij zwangere vrouwen met carpaal tunnel syndroom geeft deze aandoening in de zwangerschap meer paresthesieën (tintelingen) overdag dan ‘s nachts. Dit onderscheidt het van idiopathisch carpaal tunnel syndroom.

Een zwangere vrouw ligt in bed met haar arm omhoog
Rusten met de armen omhoog of druk op de handen vermijden helpt om de pijn te verlichten.

Hoe kunnen we het carpaal tunnel syndroom verlichten?

Dit zijn enkele van de maatregelen die genomen kunnen worden om de symptomen van carpaal tunnel syndroom bij zwangerschap te verlichten:

 • Gebruik nachtspalken om te voorkomen dat houdingsveranderingen tijdens de nacht de zenuw verder samendrukken.
 • Breng ijs aan op de pijnlijke plek.
 • Slaap met opgeheven armen of probeer geen druk op de handen uit te oefenen.
 • Vermijd repeterende bewegingen met de aangedane hand, want die verhogen de druk in het gebied en intensiveren de symptomen.
 • Zwemmen tijdens de zwangerschap is heilzaam, zowel om pijn in de bekken- en buikspieren te voorkomen als om het vasthouden van vocht tegen te gaan. De zwembeweging kan namelijk aangewezen zijn om overtollig vocht in de armen af te voeren.
 • Doe oefeningen om de bloedsomloop in de handen te bevorderen, zoals cirkelvormige bewegingen met de pols maken, de vingers bewegen alsof je een piano speelt, of handdrukken uitvoeren.

Bovendien kunnen zwangere vrouwen hun toevlucht nemen tot acupunctuur om de pijn te behandelen. Als het ongemak na verloop van tijd aanhoudt, kunnen steroïde injecties voor de carpale tunnel nodig zijn. Het beste is een traumatoloog te raadplegen voor de juiste behandeling en zelfmedicatie te vermijden.

Kan dit syndroom tijdens de zwangerschap voorkomen worden?

Om carpaal tunnel syndroom tijdens de zwangerschap te voorkomen, moet het vasthouden van vocht in het laatste trimester vermeden worden. Houd daarvoor rekening met deze aanbevelingen:

 • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging.
 • Blijf gehydrateerd.
 • Vermijd voedsel dat veel natrium bevat.
 • Draag losse of niet te strakke kleding.
 • Eet een evenwichtige voeding, rijk aan vezels, om o.a. constipatie te voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat het gebruikelijk is dat, na de bevalling, de symptomen van carpaal tunnel syndroom zonder specifieke behandeling verdwijnen omdat het vasthouden van vocht begint af te nemen. Blijven ze aanhouden, dan is het belangrijk om medische evaluatie te vragen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.