Het geslacht van je baby weten bij de eerste echografie: Is het mogelijk?

Het geslacht van je baby weten bij de eerste echografie schijnt mogelijk te zijn via de Ramzi methode. Ontdek in het artikel van vandaag hoe die gebruikt wordt en wat de mate van betrouwbaarheid is.
Het geslacht van je baby weten bij de eerste echografie: Is het mogelijk?
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 22 december, 2022

Tot nu toe leek het geslacht van je baby weten bij de eerste echoscopie nogal ingewikkeld. Men moest dus tot het tweede trimester wachten om het geslacht van het nieuwe leven te weten.

Gynaecoloog Saad Ramzi stelde echter een echo-marker voor die het mogelijk maakt het geslacht van de baby al in de zesde week van de zwangerschap te schatten. Wil je weten wat het is? We vertellen je er hieronder alles over.

De Ramzi methode, een manier om het geslacht van de baby al bij de eerste echoscopie te weten te komen

Een van de grootste vragen van aanstaande moeders na het ontdekken van hun zwangerschap is het geslacht van hun baby. Er is veel wetenschappelijke vooruitgang. Maar deze vraag kan pas in het tweede trimester van de zwangerschap bevestigd worden. Dan kan men namelijk de de foetale geslachtsorganen direct waarnemen.

In een poging zwangere vrouwen eerder antwoorden te geven, voerde gynaecoloog Saad Ramzi een wetenschappelijke studie (Engelse link) uit. De conclusies leidden vervolgens tot de creatie van de Ramzi methode.

Deze strategie maakt het mogelijk het geslacht van de baby al vanaf de eerste echoscopie te voorspellen. Deze strategie baseert dit namelijk op de plaats van de placenta en de chorion villi vanaf de zesde week van de zwangerschap.

Voor deze doctoraalstudie evalueerde Dr. Ramzi zo’n 5376 zwangere vrouwen en hun eerste echoscopieën. Uit de analyse van de gegevens vond hij het volgende:

  • In 97.2 % van de echo’s waar de placenta of de chorion villi rechts zaten, waren de baby’s jongens. Zij droegen XY chromosomen.
  • In 97,5 % van de gevallen waar de placenta of chorion villi aan de linkerkant zaten, waren de baby’s meisjes. Zij droegen dus XX chromosomen.

Om de vermoedens te verifiëren herhaalde de arts de echo’s vervolgens bij deze zwangere vrouwen tussen de 18 en 20 weken. Daar bevestigde hij in 98% van de gevallen het juiste geslacht van hun baby’s.

Het geslacht van je baby weten bij de eerste echografie
De eerste echo moet vóór de 12e week gemaakt worden en bevestigt de aanwezigheid van de zwangerschapszak, het embryo, en de plaats van inplanting in de baarmoeder. Hier zal de placenta zich ontwikkelen.

Hoe past men de Ramzi methode toe?

Om de plaats van de placenta te bepalen moet de moeder vanaf de zesde week van de zwangerschap een Doppler echografie ondergaan. Deze zal een heldere zone rond de zwangerschapszak tonen . Dit is de plaats waar dit orgaan zal groeien. Om te bepalen of het rechts of links zit, moet bij dit onderzoek rekening gehouden worden met het spiegeleffect.

Hoe betrouwbaar is de Ramzi methode?

Volgens Dr. Ramzi heeft deze methode een nauwkeurigheid van 97% om het geslacht van de baby vanaf de zesde week te kennen. Het onderzoek van de gynaecoloog heeft echter veel tegenstanders. Vooral omdat het tot nu toe door geen enkel gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift wordt onderschreven.

In dit verband werd op het XX Wereldcongres van Echografie in Obstetrie en Gynaecologie (2010) een andere studie (Engelse link) gepresenteerd die tot doel had de placenta locatie te correleren met de voorspelling van het geslacht van de baby in de eerste levensweken. Deze studie concludeerde dat er geen duidelijk verband is tussen de twee factoren. Verder is observatie van de genitale knobbel (week 13) nog steeds de beste strategie om het geslacht van de baby te voorspellen.

Hoe kun je anders het geslacht van je baby in het eerste trimester weten?

Als je het geslacht van je baby vroeg in de zwangerschap wilt bevestigen , is de beste aanpak het gebruik van de foetale DNA test . Deze studie analyseert het genetisch materiaal van de baby dat vrij in het bloed van de zwangere vrouw zit en kan vanaf de 10e week na de bevruchting uitgevoerd worden.

De voornaamste aanwijzingen voor foetaal DNA-onderzoek zijn de vroege opsporing van sommige chromosomale ziekten. Denk bijvoorbeeld aan het syndroom van Down, het syndroom van Patau en het syndroom van Edwards. Bij de analyse van de chromosomen van de baby kan echter ook het ‘geslachtspaar’ worden waargenomen: XX wijst op een vrouwelijke foetus, terwijl XY op een mannelijke wijst.

Een echo tijdens de zwangerschap
DNA studies maken het mogelijk de chromosomen van de baby te evalueren. Alle genetische informatie, ook het geslacht, is daarin geconcentreerd.

Over prenatale diagnose van het geslacht van je baby

Ben je een van die moeders die niet nieuwsgierig zijn om het geslacht van de baby vanaf het begin te weten? Dan kun je wachten tot de baby meer ontwikkeld is. In het tweede trimester zal de arts dan ook objectief de geslachtsorganen van de baby kunnen beoordelen en bevestigen of het een meisje of een jongen wordt.

Na alles wat gezegd is, moeten we concluderen dat het onwaarschijnlijk is dat je het geslacht van de baby al bij de eerste echografie kent. Er zijn echter wel enkele methoden  die enkele aanwijzingen kunnen geven. Praat er dus over met je arts. Mis ook geen enkele echografie tijdens de zwangerschap. Behalve om deze informatie te weten, voert men ze namelijk ook uit om andere aspecten van de gezondheid van zowel jou als je kind te evalueren. Wellicht ook interessant voor jou

Een studie zegt dat misselijkheid het geslacht van je baby kan voorspellen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Een studie zegt dat misselijkheid het geslacht van je baby kan voorspellen

Volgens een wetenschappelijke studie kan misselijkheid het geslacht van je baby voorspellen. Dit moet je wel door een echografie bevestigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.