Hoe zorg je voor de littekens na je zwangerschap?
Of je nou een keizersnede of episiotomie hebt gehad, de genezing van de littekens na je zwangerschap is erg belangrijk. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller herstelt en voorkomt infecties. We zullen je meer vertellen over dit belangrijke onderwerp in dit artikel.
Zorgen voor de littekens na je zwangerschap: een keizersnede
Het herstel van een moeder die een keizersnede heeft gehad kan langer duren dan een moeder die op natuurlijke manier van haar baby is bevallen. Naast dat je pijn hebt moet je ook zorgen voor de littekens die je hierdoor hebt gekregen.
Een paar tips om hiermee te helpen zijn:
1. Sta maar kort onder de douche
Wanneer je de hechtingen van de keizersnede nog hebt, kan je niet in bad. Om jezelf schoon te maken moet je kort onder de douche staan en de wond schoonmaken met water en neutrale zeep. Dit hoeft alleen wanneer je geen verband om hebt. De dokter kan je ook een speciale antiseptische zeep voorschrijven.
2. Laat de wond ‘ademen’
Hoewel het waar is dat het verband dat ze er omheen doen in het ziekenhuis wrijving met je ondergoed of lakens voorkomt en pijn vermindert, is het ook noodzakelijk om je wonden te laten ademen.
Om dit te doen moet je je verband verwijderen en de wond een tijdje niet bedekken. Wees voorzichtig en geef geen borstvoeding wanneer je de wond laat luchten en ga niet naar bed met je partner. Vermijd ook zo veel mogelijk contact met andere objecten.
3. Draag geen strakke kleding
Naast een katoenen onderbroek kan je geen strakke broek of iets met een rits dragen wanneer je de hechtingen nog hebt. We raden ook aan om geen snelle bewegingen te maken of je in te spannen om te voorkomen dat je hechtingen losraken en je jezelf pijn doet.
Tijdens deze periode zijn sommige bewegingen misschien moeilijk om uit te voeren. Bijvoorbeeld om uit bed te komen, ga je naar de zijkant van het bed, zet langzaam je voeten op de grond en houd een kussen tegen je buik voordat je opstaat.
Zorgen voor de littekens na je zwangerschap: episiotomie
Tijdens een vaginale of natuurlijke geboorte is het soms noodzakelijk om een snee in het perineum, het gebied tussen de vulva en de anus, te maken zodat de baby eruit kan komen zonder problemen en dus ook om het uitscheuren van de vagina te voorkomen.
Vervolgens wordt deze snee gehecht met synthetisch materiaal zodat het vanzelf afbreekt en geabsorbeerd wordt. Ook kan er een dikker materiaal gebruikt worden, wat de dokter er na ongeveer 10 dagen uithaalt. Deze procedure heet een episiotomie, wat een wond veroorzaakt die moet genezen na de bevalling.
De genezing van de littekens na een je zwangerschap is erg belangrijk, omdat het kan zorgen voor een snellere herstelling en infecties voorkomt.
Om te zorgen dat je goed geneest na een episiotomie, moet je goed voor de wond zorgen. Wanneer de moeder nog in het ziekenhuis ligt verzorgen de verplegers het, maar wanneer ze naar huis mag moet ze dit zelf of met haar partner’s hulp doen.
Dingen om in je achterhoofd te houden zijn:
1. Houd de littekens schoon en droog
Elke keer als je naar de wc gaat moet je de wond goed schoonmaken met schoon water. Vergeet niet om af te drogen met een zacht drukkende beweging met een handdoek die geen draadjes loslaat. Sommige vrouwen drogen zelfs af met een ventilator of de koude lucht van een föhn.
2. Was het met water en zout
Sommige dokters raden dit aan om het herstel te versnellen. Gebruik warm water en zorg ervoor dat je niet te veel zout gebruikt, één hand is genoeg. Onthoud dat je je goed af moet drogen wanneer je klaar bent.
3. Gebruik speciaal verband
Als eerste moet je ondergoed los zitten en van katoen zijn. Wanneer je gaat slapen kan je het beste het teveel aan verband verwijderen om vochtretentie te voorkomen. Bij een apotheek kan je speciaal verband halen dat de wond toestaat om te luchten en ervoor zorgt dat de hechtingen nergens aan plakken.
Samengevat, wanneer je een keizersnede hebt gehad of er een episiotomie nodig was, is het erg belangrijk om infectie van de hechtingen te voorkomen. De verloskundige zal je vertellen hoe je het best voor je wonden kan zorgen om herstel te versnellen en complicaties zo veel mogelijk te voorkomen. Zorg ervoor dat je deze stappen volgt en alles zal goed komen.