Postpartum gordel: worden ze aanbevolen?

Zou jij een postpartum gordel gebruiken na de zwangerschap of probeer je je lichaam weer in vorm te krijgen op andere manieren?
Postpartum gordel: worden ze aanbevolen?
Nelton Ramos

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 15 december, 2018

Een postpartum gordel is erg populair geworden, maar er zijn mensen die nog steeds aan hun voordelen twijfelen. Veel moeders nemen hun toevlucht tot de gordel om het figuur terug te krijgen dat ze vóór de zwangerschap hadden.

Postpartum gordels zijn één van de meest gebruikte kledingstukken om af te vallen na de zwangerschap. Maar worden ze aanbevolen?

Tijdens de zwangerschap neemt het formaat van de baarmoeder aanzienlijk toe. Dit rekt op zijn beurt de buikspieren en huid uit.

Wanneer de grote dag aanbreekt, wordt de baby geboren en keert de baarmoeder terug naar zijn oorspronkelijke grootte.

Maar de buikspieren blijven uitgerekt. Zonder in staat te zijn zo snel terug te keren naar hun oorspronkelijke positie als de nieuwe moeder verwachtte.

Toch gaat haar leven verder en maakt ze moedige bewegingen naar geluk samen met haar baby.

Moeders willen vaak alles hebben. Ze willen de leukste baby hebben maar ook het lichaam dat ze hadden voordat ze gingen bevallen.

Als gevolg hiervan wenden nieuwe moeders zich tot verschillende methoden voor gewichtsverlies, zoals bijvoorbeeld:

 • een dieet
 • supplementen
 • lichaamsbeweging.

Dit zijn slechts enkele van de beschikbare opties voor vrouwen die hun figuur willen terugwinnen.

De drang om hun oude figuur terug te krijgen neemt met het verstrijken van de tijd toe. Dat is waarom sommigen van hen ervoor kiezen om de postpartum gordel te gebruiken.

In dit artikel evalueren we deze optie.

Postpartum gordels

Postpartum gordels zijn ontworpen om na de bevalling het lichaam van de moeder te vormen. Er zijn veel verschillende modellen, kleuren en materialen beschikbaar.

Als je je taille wilt aanpassen, wordt de buis gordel aanbevolen. De gordel in de vorm van een korte broek helpt bij het vormen van de dijen, billen en buik.

Qua materiaal zijn er modellen gemaakt van katoen en andere van microvezel. Sommige zijn gemaakt met pluche stoffen. Deze worden aanbevolen om huidirritatie te voorkomen. Veel gordels zijn ook verstelbaar.

Gordels gemaakt van microvezel zijn de meest flexibele. Ze worden ook aanbevolen om overmatig zweten te voorkomen.

De postpartum gordel komt in verschillende soorten en maten

Wanneer moet je een postpartum gordel gebruiken?

Dit artikel mag niet onmiddellijk na de bevalling worden gebruikt. Na de bevalling wordt het aanbevolen dat moeders een paar dagen wachten voordat ze de gordel gebruiken.

Ze worden aanbevolen om te gebruiken voordat een moeder de zogenaamde herstelperiode voltooit. Dit omdat de spieren in de buik zich op dat moment in een meer anatomische positie bevinden.

De postpartum gordel versterkt de onderrug. Het verbetert ook de esthetiek van de nieuwe moeder. Daarom draagt ​​het ertoe bij dat de moeder zich vanbinnen en vanbuiten beter voelt.

Buisvormige postpartum gordels worden meestal aanbevolen voor vrouwen die een vaginale bevalling hebben gehad. Ze belemmeren namelijk het kruis niet en zijn comfortabeler tijdens het zitten.

In het geval van keizersnedes is de mening over het gebruik van een postpartum gordel iets controversiëler.

Sommige specialisten geloven dat de gordels moeten worden gebruikt, omdat ze helpen bij het genezen en het verminderen van ontstekingen. Anderen denken dat gordels niet moeten worden gebruikt voordat de keizersnee volledig is genezen.

Houd er rekening mee dat het gebruik van gordels niet de enige optie is om je figuur te herstellen. Lichaamsbeweging en een gezond dieet helpen je ook om in een recordtijd het gewenste resultaat te bereiken.

Postpartum gordels zijn ontworpen om na de bevalling het lichaam van de moeder te vormen. Je kunt veel verschillende modellen, kleuren en materialen vinden.

De voordelen van de postpartum gordel

 • Ze corrigeren en onderhouden een goede houding tijdens het lopen of zitten.
 • Gordels helpen op een snelle en natuurlijke manier spieren en organen te herstellen.
 • Ze dragen bij aan het weergeven van een gezond figuur.
 • Afhankelijk van het materiaal kunnen ze zeer comfortabel zijn.
 • Ze verminderen het gevoel van afwezigheid in de buik.
 • Ze helpen pijn verlichten.
De voordelen van de postpartum gordel

Nadelen van de postpartum gordel

 • Langdurig gebruik van gordels kan voorkomen dat spieren op hun eigen manier weer goed gaan werken.
 • Ze kunnen een allergische reactie en langzame genezing veroorzaken.

Gordels doen geen wonderen; het hangt allemaal af van hoe het lichaam van de moeder vóór de zwangerschap was. Het dieet van de vrouw en de frequentie en intensiteit waarmee ze beweegt, zijn ook bepalende factoren.

Advies over het gebruik van postpartum gordels

 • Raadpleeg je arts voordat je een postpartum gordel gebruikt. Ze kunnen namelijk aangeven welke soort het meest wordt aanbevolen.
 • De frequentie en het gebruik moeten langzaam worden verhoogd. De tijd en frequentie van gebruik is echter afhankelijk van elke vrouw. Het is ook belangrijk om rustdagen te nemen tussen het gebruik in.
 • De beste manier om de ideale maat te kiezen is aan de hand van de taille. Selecteer geen te kleine gordels; ze zijn niet comfortabel en zien er ook niet goed uit.

Lichaamsbeweging en een gezond dieet met weinig vet en veel vitamines en eiwitten zijn ook geweldige hulpmiddelen om je spieren te helpen versterken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.