Lees hier over 10 voordelen van moeder zijn

Het moeder schap is zonder twijfel prachtig. Goede en slechte tijden komen tezamen en staan moeders toe om samen met hun familie te genieten van de geweldige voordelen die het leven te bieden heeft. 
Lees hier over 10 voordelen van moeder zijn
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 19 juni, 2019

Het moederschap is een van de mooiste tijden in het leven van een vrouw. Als moeder krijgen vrouwen te maken met gevoelens die ze nog niet kenden. Ze maken unieke ervaringen mee die nooit meer terugkomen. Dit zijn slechts enkele van de vele voordelen van moeder zijn. 

Tijdens de zwangerschap leren vrouwen om te gaan met verschillende factoren:

  • Hun buik groeit steeds meer.
  • Er zijn verschillende symptomen en ongemakken.
  • Maar er is natuurlijk ook het plezier van het dragen van een nieuw leven.

In de loop van deze maanden beginnen ze zich bovendien een visie te vormen over hoe ze de toekomst graag zouden zien. Hier bereiden ze zich op voor.

Families worden intussen hechter en grootouders kunnen hun geluk niet op met komst van een nieuwe generatie. Ooms en tantes worden ook ineens veel belangrijker. Door de moeder en de ongeboren baby met zoveel liefde te omringen, wordt het wachten vervolgens zoveel gemakkelijker.

Zoals met veel dingen in het leven, zijn er ook vele voordelen van moeder zijn. Deze voordelen helpen een vrouw namelijk persoonlijk te groeien en vullen haar omgeving aan om een overvloedig leven te leiden.

10 voordelen van moeder zijn

1. Leren om lief te hebben

Voordat er kinderen komen, denken vrouwen te weten wat liefde is. Maar wanneer ze een kindje op de wereld zetten, ontdekken ze de echte betekenis van ware liefde. Onvoorwaardelijk. Speciaal. Compleet.

Moederliefde is heel iets anders dan wat ze daarvoor heeft ervaren. Een moeder zal altijd haar kinderen op de eerste plaats zetten. Dit is echte, eeuwige liefde.

Persoonlijke groei is een van de voordelen van moeder zijn

2. Persoonlijke groei, een van de voordelen van moeder zijn

Moeders verkrijgen en ontwikkelen ook kwaliteiten die ze voorheen niet hadden. Ze worden geduldige, verzorgende, verantwoordelijke en liefhebbende mensen.

Tegelijkertijd spannen ze zich in om kleine dingen te verbeteren, zodat dingen zijn zoals ze graag willen. Natuurlijk gebeurt dit altijd met een vleugje onvoorwaardelijke liefde en bescherming die iedere moeder in zich heeft.

3. Moederschap versterkt de liefde tussen de ouders

De band tussen de moeder en haar partner wordt sterker wanneer het kind ter wereld komt. Ze maken plannen voor de toekomst en nemen samen beslissingen. Hun toewijding aan elkaar stijgt naar een hoger niveau, naar een diepere dimensie.

De inspanning en offers die moeders en vaders maken om betere ouders te zijn, zijn ook elke dag zichtbaar. Ze komen samen en werken als een team om het beste voor hun kinderen te zorgen.

4. Herleven van de jeugd

De leukste momenten van haar jeugd komen weer tot leven wanneer ze dit samen met haar kind deelt.

Tekenen, rennen, zingen en naar het park gaan zijn hier een paar voorbeelden van. De hele familie, in het bijzonder de moeder, zullen met plezier de uitnodiging aannemen om weer jong te zijn.

5. Genieten van kinderfilms

Familie-uitjes met kinderen zijn leuk en leerzaam. En dingen wat kinderen voornamelijk leuk vinden is bijvoorbeeld een bezoekje aan de bioscoop.

Een kaartje kopen, frisdrank en popcorn bestellen en plaatsnemen voor het grote scherm. Het is één groot avontuur!

Wanneer de film er eentje is waar jullie samen van kunnen genieten, zal dit een onvergetelijke ervaring worden.

Een moeder zal altijd haar kinderen op nummer één zetten. Dit is echte, eeuwige liefde.

6. Een nieuwe vriend

De unieke en speciale band tussen de moeder en haar kind is zo sterk en betrouwbaar. Een moeder krijgt niet alleen een kind, ze krijgt ook een bondgenoot, een vriend. 

Samen weg gaan, ervaringen delen en elkaars problemen aanhoren. Ook hiervoor samen oplossingen zoeken, het zijn allemaal dingen die een moeder en haar kind samen brengen.

En daarom begrijpen beiden heel goed wat onvoorwaardelijke liefde is.

7. Verbeterde gezondheid een van de andere voordelen van moeder zijn

Een van de voordelen van moeder zijn is ook dat de bloeddruk naar beneden gaat. Hierdoor verbetert de conditie van het hart. Tegelijkertijd verlaagt het geven van borstvoeding de kans op het krijgen van borstkanker tot op een zekere hoogte.

De hormonale veranderingen die na de zwangerschap verschijnen geven een lichte verandering in de hersenen. Deze verandering zorgt er echter voor dat de zintuigen van de vrouw nog meer geactiveerd worden, waardoor ze nog beter voor haar kind kan zorgen. 

Anders gezegd, moeders worden aandachtiger en vertrouwen meer op hun gevoel.

8. Rommel mag!

Gedurende het eerste jaar in het leven van een kind is het normaal dat ze allerlei verschillende voorwerpen willen onderzoeken. Daarom zullen objecten van de ene plaats naar de andere versleept worden. Ook wordt er met speelgoed gegooid en laten ze dit ook weer vallen. Om nog niet te praten over … eten!

Moeders hebben meer aandacht voor alles wat hun kinderen doen. Opruimen komt op een lager pitje te staan. Het is belangrijker dat je kind plezier maakt en leert van zijn nieuwsgierigheid. 

Moeder en dochter beleven mooie momenten

9. Een van de voordelen van moeder zijn, is dat je te laat mag komen!

Wanneer het tijd is om van huis te gaan, zijn er nog een miljoen dingen te doen met betrekking tot je baby. Vaak zul je door deze verrassingen en ongemakken te laat komen.

Gelukkig houden mensen hier rekening mee en houden ze in hun achterhoofd dat nieuwe ouders wel eens later kunnen zijn. De routine die je voorheen had is immers helemaal omgegooid.

10. De liefde voor je eigen ouders groeit

Het is juist op dit moment dat moeders de betekenis van de woorden ‘opoffering’ en ‘geduld’ echt gaan waarderen. Hun eigen ouders zijn het beste voorbeeld. 

Grootouders zijn in deze fase het grootste cadeau. Hoewel ze hun kleinkinderen verwennen, geven ze ook advies en sturen ze intussen bij wanneer dat nodig is.

Dan gaan nieuwe ouders pas begrijpen wat hun eigen ouders met hen hebben meegemaakt. En niet alleen dat, ze hebben nu ook een rolmodel om te volgen, of misschien om te verbeteren.

Ze kunnen hun ouders om hulp en ondersteuning vragen wanneer dit nodig is. 

Zoals je ziet, zijn de voordelen van moeder zijn talrijk en uniek.

Alleen al het op de wereld zetten van nieuw leven is de meest wonderlijke en geweldige ervaring die een mens kan meemaken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.