Hoe weet je dat de bevalling gaat beginnen?
De geboorte van een nieuwe baby is een moment waar elk gezin naar uitkijkt. De meeste ouders zouden echter graag de tekenen willen weten dat de bevalling gaat beginnen.
Naast de voor de hand liggende tekenen die optreden wanneer het moment van geboorte nabij is, zijn er een paar andere manieren om van tevoren te weten wanneer de bevalling begint en je je dus moet gaan voorbereiden.
Vroege signalen van het begin van de bevalling
In de laatste weken van je zwangerschap zal je lichaam je signalen gaan geven dat je baby nu snel geboren gaat worden.
Je bekken verschuift
Een paar weken voordat je gaat bevallen, zal je baby verder naar beneden zakken in je bekken. De baby komt in een positie om te kunnen worden geboren. Je voelt wanneer dit gebeurt omdat je vaker de drang zult voelen om te plassen. Dit komt doordat het hoofdje van de baby druk uitoefent op je blaas.
Je baarmoederhals wordt wijder
De baarmoederhals moet wijder worden tijdens de dagen en weken voor de geboorte zodat je baby er straks uit kan komen. Elke keer wanneer je op controle gaat, zal je arts daarom de verwijding meten om te zien of je lichaam op de geboorte is voorbereid.
Je krijgt een beetje last van buikpijn en rugpijn
Vooral als dit niet je eerste zwangerschap is, heb je wellicht pijn in je onderbuik en in het onderste deel van je rug als de bevalling er aan zit te komen. Dit komt namelijk door de spieren en gewrichten die uitgerekt worden ter voorbereiding op de bevalling.
Je kunt diarree hebben
Niet alleen de spieren in je baarmoeder, maar ook andere spieren ontspannen terwijl je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling. Daar horen ook de spieren van je rectum bij en dat kan je stoelgang verstoren. Vergeet niet om veel water te drinken om uitdroging te voorkomen.
Je gewicht neemt niet meer toe en je kunt zelfs een paar pondjes afvallen
Tegen het einde van je zwangerschap begint de gewichtstoename af te nemen en veel moeders beginnen zelfs wat af te vallen. Maak je geen zorgen want dit heeft geen enkele invloed op het gewicht van je baby. In feite is er een eenvoudige verklaring voor: je hebt nu minder vruchtwater.
Je zult je nu veel vermoeider voelen dan normaal
Tijdens het laatste trimester van de zwangerschap zullen je nachten wat moeilijker zijn dan daar voor. Door de constante drang om te plassen en extreme vermoeidheid, zal het moeilijker zijn om in slaap te komen. Als je ‘s nachts niet goed kunt slapen, probeer dan overdag een dutje te doen om zo wat te rusten.
Je gewrichten worden losser
Relaxine, een hormoon dat vrijkomt tijdens de zwangerschap, maakt je ligamenten iets minder gespannen. Voordat de bevalling daadwerkelijk begint, zullen alle gewrichten in je lichaam iets flexibeler zijn. Hierdoor kan je bekken zich voldoende verwijden om de baby er door te laten gaan.
Tekenen dat de bevalling gaat beginnen
De kleur en samenstelling van de vaginale afscheiding verandert
Tijdens de laatste dagen van de zwangerschap kun je een dunne vloeibare of slijmerige afscheiding hebben. Deze afscheiding komt uit je baarmoeder.
In sommige gevallen zit daar ook wat bloed bij. Als dit gebeurt tijdens de laatste weken van je zwangerschap, ga dan naar het ziekenhuis met je ziekenhuistas waar alles in zit wat je nodig zult hebben voor je verblijf daar.
Je voelt sterke, veelvuldige weeën
Deze weeën zijn een teken dat de bevalling is begonnen. Je kunt steken in je buik buik voelen wanneer je baarmoeder verwijdt, klaar voor het grote moment. Enkele kenmerken van deze weeën zijn:
- De weeën worden steeds heviger en verdwijnen niet.
- De pijn gaat niet weg, ook niet als je van houding verandert.
- De weeën komen vanuit je onderrug naar je buik en de pijn kan uitstralen naar je benen.
- Ze zijn progressief, frequent en worden steeds pijnlijker, en veranderen in een voortdurende pijn die niet weggaat totdat de baby is geboren.
Je vliezen breken
Één van de laatste tekenen dat de geboorte van je baby op handen is, is dat je vliezen breken. Dit gebeurt echter niet altijd, dus het is belangrijk om ook aandacht te besteden aan de andere tekens. Die enorme stroom van vloeistoffen komt maar bij 15% van de zwangerschappen voor, dus maak je geen zorgen als het jou niet overkomt.