Het tweede trimester van de zwangerschap
De eerste 90 dagen zijn misschien wel het moeilijkst door hormonale veranderingen en extra energieverbruik. De symptomen van het tweede trimester van de zwangerschap zijn echter niet zo vermoeiend.
Van week 13 tot week 26 worden de fysieke veranderingen van de zwangerschap zichtbaar.
De buik en borsten blijven groeien. Misselijkheid verdwijnt maar er verschijnen andere tekenen zoals:
- rugpijn
- huidpigmentatie
- constipatie
Specialisten raden aan om gewichtstoename in deze fase in de gaten te houden en te beheersen. Tegen de zesde maand zou de moeder op een gezonde manier minstens 6 kilo moeten zijn aangekomen.
12 symptomen van het tweede trimester van de zwangerschap
Sommige vrouwen kunnen last hebben van alle ongemakken van de zwangerschap, terwijl anderen slechts enkele onaangename symptomen ervaren. Sommige vrouwen ervaren helemaal geen symptomen.
Hieronder beschrijven we de veel voorkomende symptomen van het tweede trimester van de zwangerschap.
Pijn
Vooral gerelateerd aan de rug, bekken, heupen en benen. Naarmate de baby groeit wordt het gewicht van de buik ondersteund door de rug. De gewrichtsbanden in je heupen en het bekken rekken uit. Ze maken ruimte voor de noodzakelijke expansie tijdens de geboorte. Dit veroorzaakt pijn.
Krampen
Vanaf de vierde maand komen krampen in de benen vaak voor. Dit komt doordat er druk wordt uitgeoefend op zenuwen en bloedvaten. Een complicatie die grote pijn en zwelling in de ledematen veroorzaakt is diep-veneuze trombose. Dit moet onmiddellijk door een arts worden behandeld.
Maagzuur en verstopping
De baarmoeder groeit en drukt als gevolg daarvan de maag en darmen samen. Hierdoor verandert de doorvoer van voedsel en de aanmaak van maagzuur. Het effect van hormonen op het spijsverteringsstelsel maakt dit probleem extra moeilijk. Om ongemak te voorkomen of te verminderen is het aan te raden om voldoende te drinken en fruit en granen te eten. Doe hiernaast ook wat aan lichaamsbeweging.
Pas op voor aambeien!
Als gevolg van verstopping en druk op de aderen van de anus kunnen aambeien verschijnen of verergeren in het tweede trimester van de zwangerschap. Alcohol en pittig eten moet worden vermeden. Ook een trainingsroutine die de spieren ontspant wordt aanbevolen.
Huidpigmentatie
Er verschijnen donkere vlekken op de huid van je gezicht, die gevoeliger wordt voor de zon. Deze veranderingen kunnen na de zwangerschap verminderen of verdwijnen. De borsten en buik hebben ook de neiging uit te rekken en uit te drogen, wat resulteert in jeuk of striae. Een zichtbare zwarte lijn verschijnt meestal van de navel tot het schaambeen. Een goede zonnebrandcrème zal helpen om vlekken in het gezicht te voorkomen. Deze vlekken staan ook wel bekend als het zwangerschapsmasker.
Veranderingen met je haar
Het haar van een zwangere vrouw lijdt aan veranderingen die vergelijkbaar zijn met die voor de menstruatie. Deze problemen kunnen worden verlicht door voldoende water te blijven drinken en crèmes en oliën op de huid te gebruiken.
Zweten
Overmatig zweten kan een ander symptoom zijn tijdens het tweede trimester van de zwangerschap. Dit komt door de toename van zweetklieren.
Om ongemakken met de spijsvertering te voorkomen of te verminderen is het raadzaam om veel te drinken en fruit en granen te eten. Je moet ook wat aan lichaamsbeweging doen. Denk bijvoorbeeld aan een paar minuten per dag lopen.
Versnelde hartslag
Er wordt meer bloed rondgepompt en het hart klopt sneller. Dit kan leiden tot sterke hartkloppingen of tachycardie. Stress en het dragen van te veel gewicht kunnen ook het vermogen van het hart om te functioneren beïnvloeden. Dit kan worden vermeden met ontspanning en een juiste houding.
Wijziging in het uiterlijk van de borsten
De borsten worden groot en zwaar na het eerste trimester. Het is echter pas in de vierde maand dat er nieuwe melkkanalen ontstaan. Rond de tepel verschijnen kleine knobbeltjes die bekend staan als Montgomery knobbeltjes. De bloedstroom naar de borsten neemt ook toe en de aderen worden zichtbaarder.
Vaginale afscheiding
Het lichaam creëert antilichamen en tijdens deze periode scheidt het een transparante of wittige substantie via de vagina uit, in grotere hoeveelheden dan normaal. Het is geurloos en voorkomt de vermeerdering van bacteriën in de vagina.
Ontstoken tandvlees
Je tandvlees kan bijvoorbeeld wat gaan bloeden tijdens het tandenpoetsen. Als gevolg van overmatig bloedtoevoer kunnen bloedneuzen of een verstopte neus ook voorkomen. Dit gebeurt als gevolg van de zwelling van de slijmvliezen.
Slapeloosheid
De beweging van de foetus kan in het tweede trimester van de zwangerschap ook symptomen veroorzaken. De baby begint te strekken en doet ‘push-ups’ in de baarmoeder. Deze bewegingen kunnen de moeder pijn of ongemak bezorgen bij het slapen, vooral als ze geen goede houding heeft.
Tot slot
Zoals we al opmerkten kunnen deze symptomen in het tweede trimester van de zwangerschap variëren, afhankelijk van de specifieke kenmerken van elke vrouw, zwangerschap en baby.
Het belangrijkste is om ze zo veel mogelijk te verlichten voor een gelukkige zwangerschap.
Ten slotte, vergeet niet dat je tijdens de gebruikelijke medische controles vragen kunt stellen en oplossingen kunt vragen voor elke aandoening die zich voor kan doen.