Een navelstrengomstrengeling tijdens de zwangerschap
Een navelstrengomstrengeling tijdens de zwangerschap en bevalling is een van de grootste zorgen bij ouders en artsen. Het is belangrijk om hier meer over te weten te komen.
Wat is een navelstrengomstrengeling tijdens de zwangerschap?
Een navelstrengomstrengeling wordt beschouwd als een zeer ernstige complicatie tijdens de zwangerschap. Het wordt geassocieerd met foetale nood en complicaties tijdens de bevalling.
Lengte van de navelstreng
Voordat we de vraag beantwoorden of het wel of niet gevaarlijk is, is het belangrijk om iets meer te weten over de navelstreng.
De navelstreng is ongeveer 50 centimeter lang. Door zijn lengte is het normaal dat het verstrikt kan raken met verschillende delen van het lichaam:
- Armen
- Benen
- Romp
- Nek
Natuurlijk hangt de ernst van de situatie af van waar de navelstreng verward is en ook hoe strak het zich rond één plaats bevindt. Vaak kan de navelstreng zich met een eenvoudige beweging ontwarren.
Om een navelstrengomstrengeling te veroorzaken, moeten er verschillende andere factoren zijn. De navelstreng kan bijvoorbeeld langer zijn dan normaal of de placenta kan meer vruchtwater bevatten. Daardoor is er voor de navelstreng meer vrije ruimte om te bewegen.
Hoewel het buitengewoon en abnormaal kan lijken, krijgt meer dan 40% van de zwangerschappen op een bepaald moment te maken met een navelstrengomstrengeling. Dit is voornamelijk tijdens de bevalling.
Moeders ontdekken het via een echografie. Er zijn echter ook gevallen waarin het pas bij de geboorte wordt opgemerkt.
Is een navelstrengomstrengeling gevaarlijk?
In de meeste gevallen veroorzaakt het geen problemen voor de foetus. Ze kunnen nog steeds via een vaginale bevalling geboren worden.
De arts plaatst dan een vinger tussen de nek van de baby en de navelstreng om druk en mogelijke verstikking te voorkomen. Een andere optie is om de navelstreng af te klemmen en door te knippen voordat de baby helemaal naar buiten komt.
Gewoonlijk verdraait de navelstreng wanneer het hartje van de baby sneller klopt. Dit gebeurt echter niet altijd. Een verhoogde hartslag kan te wijten zijn aan het gebruik van bepaalde medicijnen om de bevalling te versnellen. De navelstreng verdraait als de baby dit niet goed aan kan.
Er zijn ook gevallen waarbij foetussen een erg strakke navelstreng hebben. De druk op de halsslagaders veroorzaakt dan bradycardie.
In deze situatie moeten artsen nagaan of er sprake is van foetale nood en beslissen hoe ze verder gaan. Ze zullen uitzoeken of ze een spoedkeizersnee uit moeten voeren of wachten tot de baby beweegt zodat de navelstreng stopt met draaien.
Uitzakking van de navelstreng
We moeten het ook hebben over uitzakking van de navelstreng. Wanneer dit gebeurt, komt de navelstreng eerder naar buiten dan de foetus. Over het algemeen gebeurt dit wanneer deze in stuitligging wordt geboren.
Het kan ook gebeuren als de vruchtzak breekt voordat de baby er klaar voor is. Deze complicatie is de meest ernstige van allemaal. Het heeft echter niets te maken met een navelstrengomstrengeling. Het heeft te maken met problemen die de bloedstroom van de baby stoppen.
Complicaties bij de bevalling: wat te weten
De meeste baby’s worden zonder problemen geboren, vooral wanneer de moeder op elke nodige afspraak is geweest. Er kunnen echter nog steeds bepaalde complicaties optreden. Een navelstrengomstrengeling is er slechts een van.
Andere mogelijke complicaties zijn onder andere de volgende:
1. Geen vooruitgang van de bevalling
De bevalling kan veranderen omdat er minder weeën zijn of de baarmoederhals niet voldoende is verwijd. Dit gebeurt meestal wanneer er een scheve verhouding is tussen het bekken van de moeder en de grootte van het hoofd van de baby.
2. Foetaal nood
Veranderingen in de hartslag van de foetus kunnen complicaties veroorzaken, omdat hij niet de zuurstof krijgt die hij nodig heeft. De arts zal een keizersnee uitvoeren voordat de situatie erger wordt en voordat de baby het meconium binnenkrijgt, dat longproblemen veroorzaakt.
3. Schouderdystocie
Dit is zeer zeldzaam. Dit gebeurt wanneer de schouder van de baby zich in het bekken van de moeder vastzet. De arts zal een manoeuvre uitvoeren die de schouder van de baby beweegt en de geboorte mogelijk maakt.
4. Loslaten van de placenta
Deze ernstige complicatie gebeurt wanneer de placenta zich vóór de bevalling van de baarmoeder scheidt. Het kan intern bloedverlies voor de moeder veroorzaken en de bloed- en zuurstoftoevoer van de baby onderbreken.
Een navelstrengomstrengeling tijdens de zwangerschap lijkt misschien wat traumatisch voor baby’s. Ze zijn echter heel gewoon en hebben meestal geen ernstige gevolgen voor jouw gezondheid of die van je baby.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Organización Mundial de la Salud. (1996). Cuidados en el parto normal: una guía práctica. Departamento de Investigacion y Salud Reproductiva. https://doi.org/10.1109/TETC.2015.2389662
- Moldenhauer, J. Vuelta del cordón. MSD Manuals. [Online] Avaiable at: https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/salud-femenina/complicaciones-del-parto/vuelta-del-cord%C3%B3n