De intelligentie van de baby bevorderen tijdens de zwangerschap

De intelligentie van de baby bevorderen tijdens de zwangerschap
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Onderzoek toont aan dat er een hechte band is tussen de foetus stimuleren en de intelligentie van de baby bevorderen, evenals de motorische vaardigheden, taal en het sociale vermogen. Dit is allemaal belangrijk als je wilt dat je kind zijn intelligentie en talenten ontwikkelt.

Een aantal van deze onderzoeken bespreekt het gebruik van muziek tijdens de zwangerschap. Het komt tegenwoordig vaker voor dat je een zwangere vrouw ziet met een koptelefoon op haar buik. Dit komt doordat er een echt een sterk verband bestaat tussen communiceren met de baby en hun ontwikkeling als pasgeborene.

Veel van deze onderzoekers zeggen dat muziek spelen voor de baby in de baarmoeder hun vermogen om te leren vergroot. Hun intelligentie zal sneller ontwikkelen nadat ze geboren zijn.

Hetzelfde geldt voor degenen die aan hun baby’s voorlezen tijdens de zwangerschap. Als hun gehoor eenmaal is ontwikkeld, kan de baby voorlezen helpen om hun taalontwikkeling vroeg te ontwikkelen.

Iets anders dat helpt de intelligentie van de baby bevorderen en in de baarmoeder al te leren, is hen woordjes leren die verbonden zijn aan acties. Zeg het woord bijvoorbeeld luid en duidelijk terwijl je ondertussen de handeling verricht. Dit helpt de baby om woorden met acties te verbinden, en als ze eenmaal zijn geboren, kunnen ze sneller leren.

Veel baby’s hebben laten zien dat ze de stemmen en muziek herkennen die ze in de baarmoeder hebben gehoord. Daarbij, als de moeder de baby wilt kalmeren, houdt ze hem over het algemeen met zijn hoofdje aan haar linkerkant, waar hij haar hartslag kan horen. Dit is een geluid die hij herkent en dat hem rustig maakt.

De intelligentie van de baby bevorderen

De zintuigen stimuleren helpt de intelligentie van de baby bevorderen

Prenatale stimulatie is een techniek die erg populair is geworden. De baby wordt blootgesteld aan een scala van stimulansen in de baarmoeder, en als hij ze begint te herkennen, zal hij leren om erop te reageren.

Deze frequente blootstelling is hetgeen dat het centrale zenuwstelsel stimuleert. Het helpt tijdens de zwangerschap de intelligentie van de baby bevorderen.

Baby’s die tijdens de zwangerschap gestimuleerd worden, ontwikkelen een betere motoriek, zicht, gehoor en taal. Deze baby’s hebben ook meer zelfvertrouwen en zijn alerter en tevredener dan baby’s die niet gestimuleerd werden.

Muziek en stemmen die gebruikt zijn om de intelligentie van de baby te stimuleren tijdens de zwangerschap hebben over het algemeen een kalmerend effect na de bevalling. Onderzoeken wijzen uit dat prenatale stimulatie een positief effect heeft op het vermogen om te leren als de baby geboren is. Dit voordeel werkt door tijdens de hele jeugd van het kind.

Er is ook bewijs dat baby’s die gestimuleerd werden, beter met stress om kunnen gaan, en dit wijst op een beter ontwikkeld centraal zenuwstelsel. Als de moeder haar buik streelt, ontspant ze en het geeft een gevoel van rust. Dit is altijd prettig voor zowel moeder als kind. Het vermindert angst en versterkt hun band.

Er zijn vele wonderen in het universum, maar het meesterwerk van de creatie is het hart van een moeder.

-Ernest Bersot-

Prenatale stimulatie

Het beste moment tijdens de zwangerschap om je baby te stimuleren

Het beste moment om te beginnen om je baby te stimuleren is rond de derde maand van de zwangerschap. Ook al is het gehoor nog niet ontwikkeld tot de vijfde maand, je kunt het gevoel stimuleren, licht en vibratie. Vanaf de vijfde maand kun je muziek en liedjes gaan gebruiken.

De baby wordt ook aangetast door je emoties. Als de moeder weet hoe ze kan ontspannen, zal het gemakkelijk zijn om de baby hetzelfde te leren, stress te verminderen en de hersenen van de baby te ontwikkelen. De manier waarop de ouders met de baby in de baarmoeder omgaan heeft een blijvend effect. Hij of zij zal zich geliefd voelen en daardoor zelfverzekerd zijn.

Het is belangrijk dat deze stimulatie op een gestructureerde manier gebeurd. Als dat het geval is, is het veel makkelijker voor de baby om de informatie in zijn hersenen te ordenen. Op dit moment is de baby geheel afhankelijk van de ouders om deze stimulatie te bieden. Je moet hem echter ook niet overstimuleren, want dit kan stress veroorzaken. Hij is nog niet in staat om met al deze informatie om te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Parra, A. C. (2003). Programa de estimulación prenatal del quinto al noveno mes de gestación: desarrollo de la capacidad cerebral y de la inteligencia promoviendo el aprendizaje de los bebés en el útero (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/14257
  • Flores Revelo, K. E. (2012). Guía de estimulación intrauterina basada en el método Tomatis para desarrollar la inteligencia intra e interpersonal del bebé durante los primeros seis meses de vida (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/3430

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.