De 11 meest gestelde vragen over een eerste zwangerschap

Het is gebruikelijk dat er tijdens een eerste zwangerschap vragen rijzen. Wend je tot betrouwbare bronnen, zoals je verloskundige, gynaecoloog of arts.
De 11 meest gestelde vragen over een eerste zwangerschap
Samanta Ruiz

Beoordeeld en goedgekeurd door de docent Samanta Ruiz.

Geschreven door Samanta Ruiz

Laatste update: 07 maart, 2023

Voor het eerst moeder zijn is synoniem met twijfels en onzekerheid. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over je eerste zwangerschap en de antwoorden geselecteerd. Als je deze kennis van tevoren hebt, geeft dat je meer gemoedsrust en zekerheid in deze nieuwe fase die je begint.

Let op, lees verder en gefeliciteerd!

Vragen en antwoorden voor nieuwe moeders over hun eerste zwangerschap

Van bepaalde aspecten van het dagelijks leven tot het soort medische controles dat je nodig hebt, de onderwerpen zijn gevarieerd en talrijk. Hieronder delen we de meest gestelde en relevante vragen over een eerste zwangerschap met je.

1. Welke medische onderzoeken moet ik tijdens de zwangerschap ondergaan?

De medische basiscontroles omvatten een bezoek aan je arts en 3 echografieën op 12, 20 en 34 weken. Daarnaast moet je in elk trimester een bloedonderzoek en een urineonderzoek ondergaan.

Dit zijn de onderzoeken die je helpen om een zwangerschap zonder complicaties te volbrengen. Maar afhankelijk van je familiegeschiedenis, de ontwikkeling van je zwangerschap en het moment van de bevalling kunnen andere onderzoeken (Engelse link) worden toegevoegd.

“De eerste foetale echo wordt meestal in het eerste trimester uitgevoerd om de zwangerschap te bevestigen en in te schatten hoe lang je al zwanger bent.”
-Mayo Clinic –

2. Kan ik aan lichaamsbeweging of sport doen?

Tijdens de zwangerschap is het gezond om aan lichaamsbeweging en sport te doen, zolang het geen hoge prestaties of veel impact heeft. Bepaalde disciplines zoals skiën, Crossfit of hardlopen voor een wedstrijd kun je bijvoorbeeld het beste vermijden.

Het is een goed idee om te gaan wandelen of zwemmen of yoga of Pilates te doen. Alle low of no-impact activiteiten zullen je helpen ontspannen en je rug-, bekken- en beenspieren versterken. Dit zal heel positief zijn op het moment van de bevalling.

3. Is het mogelijk om op dieet te gaan?

Zwangerschap is de minst geschikte tijd om op dieet te gaan, omdat je een evenwichtig en gevarieerd eetplan moet hebben dat de hele voedingspiramide omvat.

Als je ervoor wilt zorgen dat je niet te veel aankomt, raadpleeg dan je arts om te leren hoe je je eetroutine kunt organiseren, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor jouw gezondheid en die van je baby.

De meest gestelde vragen over een eerste zwangerschap
Een gezonde gewichtstoename tijdens de zwangerschap ligt tussen de 10 en 15 kilo. Dit hangt echter onder andere af van je begingewicht.

4. Hoeveel kilo kom ik aan tijdens de zwangerschap?

Dit hangt sterk af van je oorspronkelijke gewicht op het moment van de zwangerschap, maar een toename van 10 tot 15 kilo is gezond. Je gynaecoloog zal je vertellen wat de juiste parameter is, afhankelijk van je gezondheidstoestand en je voorgeschiedenis.

5. Kan ik seks hebben terwijl ik zwanger ben?

Tenzij medisch gecontra-indiceerd vanwege een bepaald probleem, kun je gedurende je hele zwangerschap seks hebben.

6. Ik heb een vakantie gepland, kan ik reizen?

Reizen tijdens de zwangerschap hangt af van wanneer je wilt reizen en hoe ver je wilt gaan. Het wordt afgeraden tussen 24 en 36 weken, want als je medische zorg nodig hebt voor een vroegtijdige bevalling, ben je ver verwijderd van je gebruikelijke zorgcentrum.

Als je op vakantie gaat, zoek dan een bestemming met toegankelijke medische zorg en kies er in geen geval voor om naar the middle of nowhere te gaan.

7. Mag ik autorijden?

Het is mogelijk om te rijden tot het moment dat je buik 10 centimeter van het stuur verwijderd is. Als die afstand kleiner wordt, is het geen veilige situatie meer.

Tegelijkertijd is het ook niet goed om tijdens de zwangerschap meer dan 5 uur per dag te rijden. Zoveel tijd stilzitten is schadelijk voor de wervelkolom en de bloedcirculatie in de benen.

8. Wanneer begin ik mijn baby te voelen bewegen?

Nieuwe moeders beginnen hun baby meestal te voelen bewegen tussen 16 en 20 weken tijdens hun eerste zwangerschap. Er is echter geen vaste regel, want elke zwangerschap is anders.

Een stel voelt de baby bewegen
Je baby voelen bewegen in je buik is een van de meest verwachte momenten in de zwangerschap. Over het algemeen gebeurt dit tussen week 16 en 20, hoewel het kan variëren.

9. Wanneer moet ik naar de spoedeisende hulp?

Elke zwangerschap heeft zijn geplande controles bij de specialist, maar in bepaalde situaties is het raadzaam naar de spoedeisende hulp te gaan voor een medische evaluatie. Hier is een lijst van enkele gevallen die onmiddellijke consultatie vereisen:

  • Ernstige buikpijn.
  • Vaginaal bloedverlies of vochtverlies.
  • Het begin van regelmatige weeën vóór 37 weken.
  • Koorts, ernstige hoofdpijn, braken en aanhoudende diarree.
  • Ongemak bij het plassen.
  • Bultjes op de buik (zelfs als je je goed voelt).
  • Je voelt je baby niet meer bewegen (na de vijfde maand).

10. Tot wanneer kan ik werken?

In het algemeen is werken niet riskant voor zwangere vrouwen. Het hangt echter af van het soort taken dat je uitvoert en de omgeving waarin je werkt.

Zwangere vrouwen worden beschermd door speciale wetten en werkgevers zijn verplicht de nodige maatregelen te nemen om jouw veiligheid en die van je baby te garanderen. Daarom is het belangrijk dat je je situatie op het werk zo snel mogelijk meldt.

11. Kan ik een röntgenfoto laten maken?

Blootstelling aan röntgenstralen wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, maar als het nodig is, kunnen gezondheidswerkers voorzorgsmaatregelen nemen om de gezondheid van de baby te beschermen. Waar mogelijk moet dit soort onderzoek echter worden uitgesteld tot na de bevalling.

Wend je tot betrouwbare bronnen tijdens je eerste zwangerschap en daarna

Er zullen zeker nog veel meer vragen te stellen zijn, dus we raden je aan ze op te schrijven en te overleggen met je vertrouwde arts.

Zoals bij veel dingen in het leven zijn er mensen die, met de bedoeling om te helpen, soms verkeerde adviezen geven of adviezen die niet aansluiten bij jouw geval. Daarom kun je je bij twijfel het beste altijd tot betrouwbare bronnen wenden.

Je verloskundige, gynaecoloog, dienstdoende arts, verloskundige of verpleegkundige kan je zorgen wegnemen en je de zekerheid geven die je nodig hebt. Zij zullen, samen met je familie, je steun zijn in het proces dat je net bent begonnen om te leren moeder te worden (Spaanse link).

Laat je tot slot niet verlammen door de vragen. Zoek de antwoorden op de juiste plaatsen en geniet van je eerste zwangerschap!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.