Verloskundig geweld is ook gendergeweld

Verloskundig geweld is ook een van de vele vormen van gendergeweld. Waaruit bestaat het en hoe kunnen we het voorkomen?
Verloskundig geweld is ook gendergeweld
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 22 december, 2022

Verloskundig geweld, hoewel vaak verzwegen, is ook gendergeweld. Helaas zijn veel vrouwen blootgesteld aan situaties waarin dit soort fysieke of emotionele marteling voorkomt. Natuurlijk overschaduwt dit soort mishandeling een van de mooiste momenten in het leven van een moeder.

Pijn, hulpeloosheid, verontwaardiging, woede, en verdriet. Het zijn maar enkele van de gevoelens die zich meester maken van moeders die in stilte deze mishandelende beproevingen moeten doorstaan.

Elke moeder gaat uit van de aanzienlijke pijnen van een bevalling en doorstaat ze uit liefde voor haar kind. Maar je hoeft mishandeling niet te verdragen of te tolereren.

Woorden die even wreed en kwetsend zijn dan nodig en meer pijn doen dan een klap. De absolute eenzaamheid en de vervreemding van een kind van wie er nog geen nieuws is als strafmiddel. Schreeuwen, uitdagen, gebrek aan informatie, mishandeling en slechte praktijken van allerlei aard zijn beruchte factoren op veel verloskundige en neonatologische afdelingen.

Daarom wordt al vele jaren gepropageerd wat bekend staat als ‘gerespecteerde geboorte’. We hebben het hier over misschien wel een van de belangrijkste en waardevolste campagnes die door moeders zijn gevoerd. Het is een feit dat vrouwen over de hele wereld moe zijn geworden en zeggen: “genoeg!” Het is niet langer een kwestie van zwijgen over zulke concrete en ongelukkige gebeurtenissen.

Vandaar dat het absoluut noodzakelijk is dat we weten welke rechten we als toekomstige moeders hebben. En dat we de juiste informatie krijgen over welke praktijken nodig zijn en welke agressief en beledigend zijn. Openbare ziekenhuizen of privé klinieken, het maakt geen verschil als het om deze steeds tastbaarder wordende realiteit gaat.

Verloskundig geweld: wat is het precies?

Verloskundig geweld is ook gendergeweld
Beeldbron: Vice.com

Verloskundig geweld is niets meer en niets minder dan een andere vorm van gendergeweld. Het maakt geen onderscheid naar leeftijd of sociale klasse. Als we het over dit soort omstandigheden hebben, hebben we het over zeer uiteenlopende praktijken. Ze variëren van het ontzeggen van belangrijke informatie tot het injecteren van medicijnen wanneer dat niet gepast is, zonder overleg of vooraankondiging.

Lichamelijk en verbaal misbruik en onnodige keizersneden vullen dit complexe en pijnlijke panorama aan. Het maakt niet uit wanneer het gebeurt. Het kan voor, tijdens of na de bevalling zelf gebeuren.

De waarheid is dat elke vrouw recht heeft op een ‘menselijke bevalling’, waarbij ze de mogelijkheid heeft om over haar bevalling te kiezen en beslissingen te nemen. Het gaat erom te kiezen wat het beste wordt geacht voor het eigen lichaam van de moeder, en de ingrepen die zij handig of onnodig vindt te vermijden.

“Geweld is de angst voor de idealen van anderen”
-Mahatma Gandhi-

Zoals we goed weten, gaat het moment van bevallen gepaard met momenten van extreme kwetsbaarheid. Daarom verdienen zowel moeders als pasgeborenen of ongeboren baby’s respect en adequate zorg. Helaas plaatsen sommige gezondheidswerkers zich boven de verlangens van moeders en – via verschillende mechanismen – doen ze hun wensen teniet ‘voor hun eigen bestwil’.

Omdat verloskundig geweld een vorm van gendergeweld is, is het even bedenkelijk en verwerpelijk als elk ander geweld. Zwijgen maakt je er deel van, dus wees niet bang om het te melden. Het is van cruciaal belang dat we dit geweld bestrijden en aanpakken, zodat geen enkele moeder meer zo’n cruciaal en uniek moment door wreedheid en nalatigheid overschaduwd ziet worden.

Hoe kun je verloskundig geweld bestrijden?

Een zwangere vrouw

Als je kind al in deze wereld is aangekomen en je bent het zoveelste slachtoffer van verloskundig geweld geworden, dien dan een klacht in bij de ministeries van Volksgezondheid of Justitie van je land. Je kunt de klacht waarschijnlijk tegelijk voorleggen aan een commissie of raad die gespecialiseerd is in geweld tegen vrouwen.

Als je kind nog geboren moet worden, vergeet dan niet dat ziekenhuizen en klinieken over het algemeen rondleidingen of informatieve bijeenkomsten toestaan. Daar maak je kennis met zowel de inrichtingen als hun zorgprotocol. Zo kun je de instelling kiezen die je geschikt acht volgens jouw verwachtingen.

Het is jouw bevalling, jouw kind…

Maak je wensen altijd kenbaar vóór de tijd van de bevalling. Bekijk ook de te volgen procedure wanneer je dat nodig acht. Natuurlijk zijn deze aspecten in sommige gevallen, die professionele snelheid vereisen, moeilijk. Maar elke noodzakelijke verandering moet vooraf worden uitgelegd, waarbij je toestemming moet geven.

Zelfs als ze je weigeren, heb je het recht om op dat sleutelmoment begeleid te worden. Een ontspannen, kalme en harmonieuze sfeer is essentieel in de dilatatiefase. Op geen enkel moment mogen ze je de mobiliteit en de vrije keuze van de houding die je prettig lijkt verbieden.

Je hoeft je niet voortdurend te onderwerpen aan die vervelende vaginale onderzoeken of het palperen van de baarmoedermond. Wat gewoonlijk gedaan wordt om de status van het geboorteproces te controleren moet beperkt blijven. Eens in de vier uur is genoeg.

Tot slot kunnen controles, inentingen en schoonmaak wachten. Wat het belangrijkste is, is het versterken van een smetteloze band met je kind. Geef altijd de voorkeur aan huid-op-huid contact met je kind tijdens het eerste uur na de geboorte. Geef voorrang aan borstvoeding waar mogelijk, en vergeet nooit dat het om jouw bevalling en jouw kind gaat.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.