5 voedingsmiddelen om haaruitval na de bevalling te voorkomen

Neem voedingsmiddelen in je dieet op die haaruitval na de bevalling helpen voorkomen. Ze zijn rijk aan eiwitten, omega-3, vitaminen en mineralen. Lees meer!
5 voedingsmiddelen om haaruitval na de bevalling te voorkomen

Laatste update: 08 januari, 2024

Voor vrouwen is haar een teken van goede gezondheid. De verfraaiing ervan tijdens de zwangerschap kan omslaan in echte angst als het na de bevalling begint uit te vallen. Van alle oplossingen zijn de oplossingen met voeding het makkelijkst te vinden. Daarom leer je in dit artikel over voedingsmiddelen die haaruitval na de bevalling kan helpen voorkomen.

Hoewel het waar is dat haaruitval na de bevalling tijdelijk is, kan het wel 3 tot 4 maanden duren. Om het te helpen voorkomen kun je echter bepaalde voedingsstoffen consumeren die de haargroeicyclus in stand houden, vanaf de zwangerschap of daarvoor.

Wil je haaruitval na de bevalling voorkomen? Lees dan verder.

Een vrouw met haaruitval na de bevalling

Haaruitval na de bevalling: kunnen voedingsmiddelen helpen het te voorkomen?

Postpartum haaruitval wordt ook wel postpartum telogen effluvium genoemd. Het is een aandoening die 40-50% van de vrouwen na de bevalling treft gedurende de eerste paar maanden.

Tijdens de zwangerschap houdt progesteron het haar glanzend, maar na de geboorte neemt de concentratie ervan af en dit veroorzaakt abrupt haarverlies.

Naast de hormonale factor speelt voeding een belangrijke rol in de gezondheid van het haar. Een artikel in het tijdschrift Dermatologische Kliniek (Engelse link) beschrijft dit. Dit geldt vooral tijdens de haargroeifase, wanneer essentiële elementen zoals proteïnen, vitaminen en mineralen nodig zijn om efficiënt gezond haar te produceren.

Bij een tekort aan een van deze voedingsstoffen kunnen structurele afwijkingen, pigmentatieveranderingen en de gevreesde haaruitval optreden.

Proteïnen, ijzer, zink, biotine, vitamine A, C, D en E en omega-3 zijn de essentiële voedingsstoffen die betrokken zijn bij het versterken van het haar. De review gepubliceerd in Dermatologie en Therapie (Engelse link) in 2019, legt duidelijk het effect uit van deze voedingsstoffen om postpartum haaruitval onder controle te houden en te voorkomen.

Laten we dus de voedingsmiddelen onderzoeken die de belangrijkste voedingsstoffen bevatten om haaruitval na de bevalling te helpen voorkomen en de gezondheid van het haar te verbeteren.

5 voedingsmiddelen om haaruitval na de bevalling te voorkomen

Hier zijn de voedselgroepen die opvallen door hun gehalte aan voedingsstoffen die de natuurlijke haargroeicyclus ondersteunen. Gelukkig kan hetzelfde voedingsmiddel er meerdere bevatten. Laten we eens kijken.

1. Dierlijke eiwitten en peulvruchten

Deze voedselgroep bestaat uit mager vlees, eieren, vis en magere zuivelproducten. Peulvruchten zijn onder andere erwten, linzen, bonen en kikkererwten. Deze zijn een bron van hoogwaardige eiwitten.

Volgens het artikel in het tijdschrift Dermatology Practical & Conceptual (Engelse link) kunnen de structuur en de groei van het haar worden beïnvloed door een lage eiwit- en calorie-inname. Vooral omdat de haarfollikel gemaakt is van proteïne en deze nodig heeft.

Daarnaast bevatten deze voedingsmiddelen andere voedingsstoffen die de gezondheid van het haar ondersteunen. Eieren leveren bijvoorbeeld biotine, een vitamine die wordt gebruikt om het haarproteïne keratine te maken.

Een review in het tijdschrift Huid Aangeboren Aandoeningen wordt uitgelegd dat suppletie met biotine de symptomen van haaruitval verbetert.

Aan de andere kant bevat de eiwit-voedingsgroep ook ijzer en zink, twee belangrijke voedingsstoffen die ook haaruitval helpen voorkomen. In voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong worden deze mineralen gemakkelijk opgenomen.

Een artikel gepubliceerd in ACS Omega (Engelse link) in 2022 staat dat van ijzer van dieren tussen de 25 en 30% wordt opgenomen , terwijl ijzer van plantaardige oorsprong tussen de 7 en 9% wordt opgenomen.

2. Spinazie en andere bladgroenten

Spinazie en andere bladgroenten, zoals snijbiet, bevatten ijzer en vitamine A die de haargroei ten goede komen. Volgens de voedingstabel van het United States Department of Agriculture (USDA – Engelse link) levert één kopje spinazie 13% van de vitamine A-behoefte van een moeder na de bevalling.

IJzer bevat volgens dezelfde voedingstabel 3 milligram per 100 gram bladeren. Ondanks het feit dat dit ijzer weinig wordt opgenomen, kan het de dagelijkse inname van de moeder verhogen, vooral belangrijk door de hoeveelheid bloed die tijdens de bevalling verloren gaat.

Daarnaast is er een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Huidaandoeningen (Engelse link) in 2022 dat vrouwen met haaruitval baat kunnen hebben bij de inname van ijzer via de voeding door de waarden van ferritine, een ijzertransporter in het bloed, te verhogen.

3. Noten en zaden

Noten en zaden zoals onder andere chia, lijnzaad en zonnebloempitten zijn belangrijke bronnen van zink, B-vitamines en alfa-linoleenzuur, een voorloper van omega-3 vetzuren (EPA en DHA), die in verband worden gebracht met haarversterking.

Een groep onderzoekers publiceerde in het tijdschrift Annalen van Dermatologie(Engelse link) dat elke verandering in het zinkmetabolisme direct van invloed is op haaruitval.

Tegelijkertijd publiceerde het Tijdschrift voor cosmetische dermatologie (Engelse link) in dit artikel dat omega-3 en omega-6 suppletie bij vrouwen haaruitval voorkomt, de haardichtheid verbetert en de snelheid van telogeen effluvium of diffuse haaruitval vermindert.

De groep noten en zaden brengt ook vitamine E in het lichaam, een krachtige antioxidant die de haarfollikel sterk houdt. Deze vitamine zit ook in oliën zoals extra vierge olijfolie.

Een handje noten per dag (40 gram) of zaden, bij voorkeur geroosterd, is al voldoende.

4. Vette vis

Vette vis zoals onder andere zalm, sardines, ansjovis, makreel en tonijn onderscheidt zich doordat het de belangrijkste bron is van de omega-3’s DHA en EPA. Zoals vermeld in de vorige paragraaf, bevorderen deze vetzuren de haargroei.

Daarnaast bevat vette vis, zoals aangegeven in de voedingsstoffentabel van het USDA, ook vitamine D, die, zoals hierboven vermeld, in verband wordt gebracht met de gezondheid van het haar.

Zo is er bijvoorbeeld een onderzoek gepubliceerd in het Internationaal Tijdschrift voor Trichologie (Engelse link) dat de directe relatie tussen lage vitamine D-niveaus en haaruitval bij jonge vrouwen uitlegt.

Daarnaast wijst men in het tijdschrift Advances in Dermatology and Allergology (Engelse link) op het belang van suppletie met vitamine D als onderdeel van de behandeling van haaruitval.

Voedingsmiddelen om haaruitval na de bevalling te helpen voorkomen

5. Voedingsmiddelen om haaruitval na de bevalling te helpen voorkomen: groenten en fruit

Groenten en fruit zoals aardbeien, paprika, kiwi, guave en citrusvruchten (sinaasappel, grapefruit, citroen) zijn een bron van 2 krachtige antioxidanten zoals vitamine C en vitamine A.

Beide voedingsstoffen spelen een belangrijke rol in de gezondheid van het haar en de bescherming tegen oxidatieve stress, die gerelateerd is aan beschadiging van de follikels en haaruitval, zoals een team van specialisten in het tijdschrift The Journal of Investigative Dermatology (Engelse link).

Een artikel in het International Journal of Cosmetic Science (Engelse link) benadrukt ook de relatie van vitamine C met de productie van collageen – een belangrijk eiwit bij de haarproductie – vooral omdat het ook werkt als antioxidant.

Om de inname van vitamine A in de voeding te verhogen, moet je ook zoete aardappel, wortels, mango, broccoli, pompoen en papaja, naast andere gele of oranje groenten, in je voeding opnemen.

Hoe moet het dieet om haaruitval na de bevalling te voorkomen eruit zien?

Je weet al dat postpartum haarverlies iets natuurlijks en voorbijgaands is. Het duurt maar een paar maanden, maar als je meer gemoedsrust wilt en je haar glanzend en overvloedig wilt houden, verander dan je eetstijl in een gezonde, zelfs al voor de zwangerschap.

Je moet proteïnerijk voedsel zoals vis, gevogelte, eieren, peulvruchten en magere zuivelproducten gebruiken. Vers fruit en verse groenten verhogen je vitamine A- en C-gehalte. Bladgroenten, noten, vette vis, olijfolie en oliehoudende zaden zorgen voor omega-3, ijzer, vitamine D en vitamine E.

Een evenwichtige en gevarieerde combinatie van elke voedselgroep zorgt voor een natuurlijke inname van voedingsstoffen die de haargroei bevorderen. Het gebruik van supplementen en de behandeling in het algemeen ligt in handen van de medisch specialist.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Almohanna, H. M., Ahmed, A. A., Tsatalis, J. P., & Tosti, A. (2019). The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatology and therapy9(1), 51–70. https://doi.org/10.1007/s13555-018-0278-6
 • Finner A. M. (2013). Nutrition and hair: deficiencies and supplements. Dermatologic clinics31(1), 167–172. https://doi.org/10.1016/j.det.2012.08.015
 • Guo, E. L., & Katta, R. (2017). Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatology practical & conceptual7(1), 1–10. https://doi.org/10.5826/dpc.0701a01
 • Kil, M. S., Kim, C. W., & Kim, S. S. (2013). Analysis of serum zinc and copper concentrations in hair loss. Annals of dermatology25(4), 405–409. https://doi.org/10.5021/ad.2013.25.4.405
 • Le Floc’h, C., Cheniti, A., Connétable, S., Piccardi, N., Vincenzi, C., & Tosti, A. (2015). Effect of a nutritional supplement on hair loss in women. Journal of cosmetic dermatology14(1), 76–82. https://doi.org/10.1111/jocd.12127
 • Nayak, K., Garg, A., Mithra, P., & Manjrekar, P. (2016). Serum Vitamin D3 Levels and Diffuse Hair Fall among the Student Population in South India: A Case-Control Study. International journal of trichology8(4), 160–164. https://doi.org/10.4103/ijt.ijt_57_16
 • Patel, D. P., Swink, S. M., & Castelo-Soccio, L. (2017). A Review of the Use of Biotin for Hair Loss. Skin appendage disorders3(3), 166–169. https://doi.org/10.1159/000462981
 • Piskin, E., Cianciosi, D., Gulec, S., Tomas, M., & Capanoglu, E. (2022). Iron Absorption: Factors, Limitations, and Improvement Methods. ACS omega7(24), 20441–20456. https://doi.org/10.1021/acsomega.2c01833
 • Tamer, F., Yuksel, M. E., & Karabag, Y. (2020). Serum ferritin and vitamin D levels should be evaluated in patients with diffuse hair loss prior to treatment. Postepy dermatologii i alergologii37(3), 407–411. https://doi.org/10.5114/ada.2020.96251
 • Treister-Goltzman, Y., Yarza, S., & Peleg, R. (2022). Iron Deficiency and Nonscarring Alopecia in Women: Systematic Review and Meta-Analysis. Skin appendage disorders8(2), 83–92. https://doi.org/10.1159/000519952
 • Trüeb R. M. (2015). The impact of oxidative stress on hair. International journal of cosmetic science37 Suppl 2, 25–30. https://doi.org/10.1111/ics.12286
 •  U.S. Department of Agriculture (USDA). Fish, salmon, Atlantic, farmed, raw. Disponible en: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175167/nutrients
 • Upton, J. H., Hannen, R. F., Bahta, A. W., Farjo, N., Farjo, B., & Philpott, M. P. (2015). Oxidative stress-associated senescence in dermal papilla cells of men with androgenetic alopecia. The Journal of investigative dermatology135(5), 1244–1252. https://doi.org/10.1038/jid.2015.28

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.