De moeder moet de eerste zijn om de baby vast te houden

Familieleden, houd nooit een pasgeboren baby vast als de moeder hier na de bevalling nog niet de gelegenheid toe heeft gehad. 
De moeder moet de eerste zijn om de baby vast te houden

Laatste update: 25 mei, 2021

Ziekenhuisprotocollen moeten ervoor zorgen dat het eerste cruciale contact tussen de moeder en het kind na de geboorte mogelijk is. Het eerste uur van hun leven is voor beiden namelijk heilig.

Het is even opvallend als zorgelijk dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zelf een 16-puntenprotocol heeft opgesteld om een meer gehumaniseerd bevallingsproces te bevorderen.

Tegenwoordig volgt de bevalling in veel gezondheidscentra zulke gestandaardiseerde richtlijnen dat veel moeders zich de bevalling als iets tamelijk traumatisch herinneren.

Dit is niet goed. Het is ook niet goed dat sommige pasgeborenen door familieleden worden vastgehouden voordat de moeder de gelegenheid heeft gehad om haar eigen kind te zien en te voelen.

Vandaag willen we het hebben over dit feit. Het is namelijk van groot belang voor de emotionele wereld van de twee hoofdrolspelers: de moeder en het kind.

Familie, respecteer de privacy van de moeder en kind

Als een stel naar het ziekenhuis gaat omdat de bevalling begint, weten ze nooit wat er de komende uren zal gebeuren. Het is mogelijk dat er een keizersnede gedaan moet worden. Of misschien heeft de moeder een verdoving nodig, zonder de gelegenheid te hebben om haar baby te ontmoeten tot enkele uren later.

Onze ouders, broers, ooms en tantes of vrienden willen het beste voor ons en ze willen dat moment met vreugde en emotie vieren.

Uiteraard kunnen velen van hen het niet laten om de baby uit de wieg te halen en hem of haar van arm tot arm door te geven om de baby te verwelkomen en te ontdekken hoe hij of zij eruitziet.

Maar beste familie: doe dit niet. Er zijn maar weinig momenten die zoveel intimiteit vragen als het moment waarop een vrouw net is bevallen en contact moet maken met haar baby, met die geliefde bewoner die negen maanden bij haar was.

De moeder moet de eerste zijn om de baby vast te houden

Het belang van vroeg contact met de moeder

Veel specialisten spreken van een ‘affectieve afdruk’ die gebeurt na de geboorte. Binnen ongeveer één of twee uur na de geboorte is het nodig dat de moeder en de baby contact hebben.

Nils Bergman, een specialist in perinatale neurowetenschappen, legt uit dat de eerste 1000 minuten van het leven van een kind de sleutel kunnen zijn tot zijn latere ontwikkeling.

  • We mogen niet vergeten dat de geboorte ‘traumatisch’ kan zijn voor de baby. Hij wordt namelijk verplaatst van een warme en beschermde omgeving naar een vreemde wereld. Een wereld waar iemand hem plotseling vastpakt, de navelstreng doorsnijdt, hem wast en een label op hem plakt.
  • Al die prikkels zijn vervelend voor de baby. Er is geen vruchtwater meer om hem heen om elke beweging op te vangen. Plotseling komen er vreemde vijanden in zijn hoofd: stress, angst en paniek.
  • Al deze prikkels konden op een eenvoudige manier worden vermeden, door namelijk de baby naar zijn moeder te brengen. Er is geen haast om de navelstreng door te knippen of hem te wassen. Het belangrijkste is dat hij rust vindt op de warme huid en de aangename geur van zijn moeder, die nu deel uitmaken van zijn leven.
  • Die vreedzame indruk genereert voldoende veranderingen in zijn hersenen. Er is geen stress of angst. De moeder op haar beurt gaat borstvoeding geven en daarmee oxytocine afgeven. Alles is kalm en evenwichtig. Een prachtig eerste contact legt de basis van de moeder-kindband.

Familie brengt te veel geuren en prikkels met zich mee

We moeten ons in de schoentjes van de baby verplaatsen. Als je je moeder nog niet hebt ontmoet, zal het op de armen van de familie rondgaan ervoor zorgen dat je je overprikkeld en verloren voelt.

Er zijn te veel verschillende geuren. Te veel vreemde gewaarwordingen en geluiden, en te veel diffuse schaduwen over de baby heen.

We moeten ons heel goed bewust zijn van één essentieel aspect: de enige twee dingen die een baby nodig heeft als hij wordt geboren, is zijn moeder en de voeding die ze geeft. Verder niks.

Baby slaapt lekker

Algemeen advies voor familieleden vóór de geboorte

We moeten vooral vieren dat het goed gaat met zowel de moeder als de baby. Vervolgens moeten we verstandig zijn en één ding begrijpen: er zal genoeg tijd zijn om de baby die nu deel uitmaakt van onze familie of persoonlijke kring te ontmoeten, lief te hebben, te omhelzen en aan te raken.

De familie heeft nog tijd genoeg om de baby vast te houden

Dus, lieve familieleden, onthoud deze tips:


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.