12 stimulatie-oefeningen voor tijdens de zwangerschap
Hoewel het vreemd lijkt, beginnen kinderen te leren voordat ze zelfs maar geboren worden, als ze maar een goede stimulans hebben. Tijdens het derde trimester, wanneer het zenuwstelsel van de baby is ontwikkeld en klaar is om te functioneren, is het tijd voor moeders om stimulatie-oefeningen te gaan doen.
Deze stimulatie helpt naast het ontwikkelen van het fysieke en emotionele niveau van de baby, ook om een emotionele band met de ouders te ontwikkelen. Om deze stimulatie-oefeningen te laten werken, is het echter belangrijk dat ze elke dag worden gedaan.
Het is ook belangrijk om de baby niet te veel uit te putten. Deze stimulatie-activiteit zal uiteindelijk een normale dagelijkse routine worden.
Soorten stimulatie oefeningen voor tijdens de zwangerschap
Stimulatie voor de motoriek
Wanneer de moeder deze oefeningen doet, helpt het om de perceptie van de baby van ruimte en beweging te ontwikkelen dankzij de verschillende posities van de moeder.
Visuele stimulatie
Deze oefeningen stimuleren het netvlies met het doel om de baby aan licht te laten wennen. Het bereidt het kind voor op de omgeving van de geboorte en bevordert ook zijn nieuwsgierigheid en aandacht.
Stimulatie van de zintuigen
De hele dag je buik aan raken, is een manier om lichamelijk contact te maken en te communiceren met je baby. Je kunt oefeningen doen door op verschillende manieren je buik aan te raken, zoals kloppen, strelen, wrijven of onder de douche te gaan staan.
Auditieve stimulatie
Een van de eerste zintuigen van een baby is het gehoor. Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om oefeningen te doen die dit zintuig ontwikkeld, zoals: naar muziek luisteren, verschillende geluiden maken, met de baby praten enzovoort.
Stimulatie-oefeningen voor tijdens de zwangerschap
Schommelen in een stoel
Ga in een schommelstoel zitten en beweeg zachtjes op een bepaald ritme.
Zwemmen in het water
Ga naar het zwembad en drijf in het water terwijl je rustig beweegt zonder jezelf onder te dompelen.
Dans alleen of met je partner
Neem elke dag enige tijd om te dansen. Beweeg soms met zachte en vloeiende bewegingen en dans andere keren met je partner, terwijl hij je buik aanraakt, zodat je baby papa kan voelen. Je stimuleert je baby op motorische en sensorische niveaus.
Met een zaklamp schijnen
Richt een zaklantaarn op de buik en verplaats deze zodat de kleine het licht kan volgen.
Profiteer van mooi weer
Als het zonnig is, profiteer er dan van en baad gedurende 5 minuten in de zon met je buik ontbloot. Op deze manier bereikt het natuurlijke licht je kind.
Liefkoos je buik
Gebruik de palm van je hand om je buik voorzichtig te aaien.
Masseer met crèmes
Profiteer van je vochtregulerende routine om je baby te stimuleren. Maak cirkelvormige bewegingen op je buik om de crème in te masseren.
Raak je buik aan met je vingertoppen
Raak met korte aanrakingen, met je vingertoppen, op verschillende plaatsen je buik aan.
Speel met je baby
Druk zachtjes op hetzelfde gebied waar je baby net heeft geschopt.
Luister naar muziek
Luister echter altijd met een passend volume. Dit maakt een verbinding tussen de baby en de buitenwereld. Afhankelijk van het type muziek, het tempo en de snelheid, kan de baby zich ontspannen of opgewonden voelen. Het luisteren naar instrumentale muziek wordt aanbevolen.
Praat met je baby
Jij en je partner moeten met je baby communiceren alsof hij of zij al uit de baarmoeder is. Praat alsof je baby al bij je is en zing voor hem of haar. De vader kan ook tegen de baby praten, waardoor hij of zij stemmen kan herkennen. Dit kan ook de band tussen ouder en kind bevorderen.
Luister naar geluiden van buitenaf
Deze geluiden bereiden de baby voor op het leven na de geboorte. De geluiden komen voort uit je dagelijkse leven en levensstijl, zoals wanneer je kookt, wandelt, auto’s op straat hoort enzovoort. Dit zal je baby vertrouwd maken met de geluiden die hem na de geboorte te wachten staan.
Studies hebben geconcludeerd dat ouders die betrokken zijn bij de stimulatie van hun baby tijdens de zwangerschap een veel sterkere en diepere band hebben met hun kind. Neem dus de tijd die je nodig hebt om je kleintje tijdens de zwangerschap te stimuleren en met hem te communiceren. Het zal dus de moeite waard zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aguilar Cordero, M. J., Vieite Ravelo, M., Padilla López, C. A., Mur Villar, N., Rizo Baeza, M., & Gómez García, C. I. (2012). La estimulación prenatal: Resultados relevantes en el periparto. Nutrición Hospitalaria, 27(6), 2102-2108. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112012000600041&script=sci_arttext&tlng=en
- Anta Sanz, A. (2021). El desarrollo musical en la etapa de 0 a 3 años. [Trabajo de Fin de Grado, Universidad de Valladolid] . Repositorio Institucional. Disponible en: https://uvadoc.uva.es/handle/10324/48948
- Cardenas Macedo, M. G. G., Sánchez Dávila, D. K., Bartra Reategui, D. A., Ampuero Fernández, D. E., Arévalo Fasanando, D. L., Delgado Bardales, D. J. M., & Valera Vega, D. O. (2022). Programa de estimulación prenatal: base para el desarrollo motor de los neonatos del hospital ESSALUD de Tarapoto. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 6(1), 2170-2200. Disponible en: https://ciencialatina.org/index.php/cienciala/article/view/1643
- d’Oliveira, Nora y Bove, María Isabel (2019) Hola bebé, desde el embarazo hasta el primer año de vida. Fondo de las Naciones Unidas para la Infancia, Unicef, Uruguay. Disponible en: https://www.unicef.org/uruguay/hola-bebe
- Llocclla, M. (2019). Conocimiento sobre la técnica motora y visual de la estimulación prenatal en las gestantes atendidas en el Hospital de Lircay, 2017. [Tesis de grado, Universidad Nacional de Huancavelica]. Disponible en: https://repositorio.unh.edu.pe/items/f366c118-1fd5-436c-8c53-dceebfc472d9/full
- Maldonado González, M. C., & Oliva Pozuelos, A. G. (2008). Estimulación prenatal dirigida a mujeres en el último trimestre de embarazo [Tesis de Grado, Universidad de San Carlos de Guatemala]. Repositorio del Sistema Bibliotecario de la Universidad San Carlos de Guatemala. Disponible en: http://www.repositorio.usac.edu.gt/14322/
- Paniagua, R. G., & Castañeda, A. Z. (2020). Desarrollo, elaboración y control de un preparado cosmético antiestrías. FarmaJournal, 5(2), 51-62. Disponible en: https://revistas.usal.es/cinco/index.php/2445-1355/article/view/23633/24369
- Romero Ibarra, O., & Olivo Solis, J. (2015). La actividad física y la estimulación prenatal en la etapa de gestación. CIENCIA UNEMI, 8(15), 60-68. Disponible en: https://ojs.unemi.edu.ec/index.php/cienciaunemi/article/view/200
- Vivas Polo, F. (2019). Intervención educativa prenatal. [Trabajo de Fin de Grado, Universidad de Salamanca] Repositorio Documental Gredos. Disponible en: https://gredos.usal.es/handle/10366/139633