Trucs om kinderen uit de buurt van stopcontacten te houden

Met onze aanbevelingen kun je je huis veiliger maken en je kind uit de buurt van stopcontacten houden. Onthoud dat de nieuwsgierigheid van een kind geen grenzen kent, dus het is altijd beter om voorzichtig te zijn.
Trucs om kinderen uit de buurt van stopcontacten te houden

Laatste update: 06 juli, 2021

Het is essentieel om trucs te kennen om kinderen uit de buurt van stopcontacten te houden, omdat elke ouder zijn kind thuis de best mogelijke veiligheidsomstandigheden wil bieden. Zo vermijden we gevaarlijke ongelukken.

Volgens statistieken staan ongevallen door brandwonden of elektrische schokken op de vierde plaats in de reeks gevaarlijke incidenten in huis (Engelse link). Om deze reden is het van cruciaal belang dat we weten hoe we nieuwsgierige kleintjes kunnen beschermen tegen ongelukken met stopcontacten.

Trucs om kinderen uit de buurt van stopcontacten te houden

Stekkers en stopcontacten zijn apparaten die de doorgang van elektriciteit mogelijk maken. De stekker verwijst naar het uiteinde van kabels, zoals bijvoorbeeld telefoonopladers. Stopcontacten en stekkerdozen bevinden zich in de muur en waarop de kabelstekkers worden aangesloten om elektriciteit te ontvangen.

Beide apparaten zijn erg aantrekkelijk voor jonge kinderen. Het stopcontact is misschien wel datgene wat de meeste nieuwsgierigheid bij kinderen wekt. Ze proberen vaak kleine vingers door de openingen te steken. Gelukkig zijn er verschillende veiligheidsmaatregelen om ongelukken in huis te voorkomen gekoppeld aan stopcontacten. Dit zijn de meest voorkomende maatregelen:

Een klein kind dat met lichtschakelaars speelt.


Ongevallen met stekkers voorkomen

Zoals we al zeiden, worden stekkers door middel van een kabel aangesloten op elektrische apparaten. De veiligheidsmaatregelen bij dit type stekkers zijn de volgende:

  • Laat elektrische opladers nooit binnen het bereik van kinderen; laat ook nooit snoeren van andere elektrische apparaten binnen het bereik van kinderen.
  • Elektrische apparaten moeten zoveel mogelijk worden aangesloten op stopcontacten die zich niet op de grond bevinden of op een hoogte die een kind kan bereiken.
  • Laat de oplader van uw telefoon nooit in het stopcontact zitten. Kinderen stoppen vaak voorwerpen in hun mond; als ze een oplader in het stopcontact steken, kunnen ze worden geëlektrocuteerd.
  • Voorkom dat kinderen visueel contact maken met snoeren. Op deze manier vermijd je dat je hun nieuwsgierigheid en interesse wekt om ze aan te raken.

Ongevallen door brandwonden of elektrische schokken staan op de vierde plaats in het bereik van gevaarlijke incidenten in huis.

Ongevallen voorkomen met stopcontacten

Stopcontacten zijn bevestigd aan muren. Ze zijn erg gevaarlijk voor kinderen, omdat ze de neiging hebben om hun vingers of hun speelgoed in deze gaten te steken.

De oplossing om veiligheid in uw huis te bereiken en uw kind af te leiden, is door stopcontactbeschermers te kopen. Daarnaast moet je ook alle stopcontacten afdekken die zich dicht bij de vloer bevinden of op hoogtes die kinderen kunnen bereiken.

Je kunt stopcontactbeschermers kopen bij bouwmarkten; er zijn verschillende soorten en een breed scala aan prijzen. Probeer idealiter degene te krijgen die dezelfde kleur hebben als de stopcontacten die je thuis hebt; op deze manier zullen ze onopgemerkt blijven door uw kinderen.

Vergeet niet dat wanneer je ze verwijdert om een apparaat aan te sluiten, je ze goed moet opbergen. Zo voorkom je dat je kind eraan kan komen en het in de mond kan stoppen. Tegelijkertijd weet je waar je het kunt vinden als je het de volgende keer nodig hebt.

Peuters spelen met stopcontacten

Ongevallen voorkomen als we niet thuis zijn

We weten al hoe eenvoudig het is om ongelukken met stopcontacten in huis te voorkomen. Maar wat kunnen we doen als we op reis zijn ? Een zeer effectieve oplossing is om masking tape of schilderstape mee te nemen om de stekkers af te dekken in de ruimtes waar uw gezin zal verblijven.

De keuze voor masking tape is het handigst. Dit komt door de kleur en textuur. Het is gemaakt van papier, dus het blijft onopgemerkt door kinderen. Als je om wat voor reden dan ook geen plakband hebt, vraag dan aan het hotel waar je verblijft om je een aantal goede pleisters te geven. Deze kunnen ook goed dienen om stopcontacten af te dekken en door hun hoge kleefkracht zullen ze voor kinderen moeilijker te verwijderen zijn.

Houd kinderen uit de buurt van stopcontacten: wees waakzaam

Zoals je kunt zien, kan het nemen van minimale veiligheidsmaatregelen heel eenvoudig zijn. Op deze manier vermijd je schrik of spannende momenten met je kinderen vanwege jouw onvoorzichtigheid en hun nieuwsgierigheid. Wacht niet langer. Pas deze eenvoudige trucs toe en wees meer gerust.

Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat je kinderen beschermd zijn tegen stopcontacten. En onthoud, zelfs als je alle nodige bescherming in je huis hebt, moet je je kleintjes altijd in de gaten houden. Kinderen, vooral jonge kinderen, zijn namelijk dol op ontdekken.

Ze kunnen plugcovers met hun kleine handen aanraken en denken dat ze speelgoed zijn. Of je denkt misschien dat er niets zal gebeuren omdat er bescherming is. Als het ze echter lukt om het te verwijderen, levert dit ernstige problemen en groot gevaar op. Denk er daarom aan om altijd op je kinderen te letten, ook als je stopcontacten al beveiligd zijn. This might interest you...

4 ongelukken in huis die je kunt voorkomen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
4 ongelukken in huis die je kunt voorkomen

Ongelukken in huis komen vaak voor, vooral wanneer er kleine kinderen aanwezig zijn. Er zijn echter manieren om je huis veiliger te maken.