Genitale zorg bij zuigelingen

Genitale verzorging bij zuigelingen is essentieel om de ontwikkeling van dermatitis of ongewenste infecties in het gebied te voorkomen. Meer weten?
Genitale zorg bij zuigelingen
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 28 februari, 2024

Het is heel belangrijk om de genitaliën van baby’s te verzorgen. Dit is eenvoudig en draagt niet alleen bij aan het voorkomen van infecties, maar houdt ze ook gezond. De maatregelen zullen verschillen afhankelijk van of het een jongen of een meisje is, maar de huid is in beide gevallen even gevoelig en delicaat. Lees verder om meer te ontdekken over genitale verzorging bij baby’s.

Het moment om de luier te verschonen

Luiers moeten bij baby’s vaak worden verschoond en het schoonmaken moet beginnen boven de genitaliën. In feite moet de hygiëne altijd van voren naar achteren gebeuren, om geen ziektekiemen over te brengen naar de urinebuis of vagina. Het laatste gebied dat schoongemaakt moet worden bij het verschonen van de luier is de anus en het perineum. Daarna moet het hele luiergebied goed worden afgedroogd zonder wrijving te veroorzaken en moet er een hypoallergene beschermende balsem worden aangebracht.

Volgens studies gepubliceerd (Engelse link) door Pediatric Dermatology kan het permanente vocht in het gebied luieruitslag veroorzaken. Het is het beste om de luier regelmatig te verschonen om te voorkomen dat de combinatie van uitwerpselen en urine huiduitslag veroorzaakt.

Genitale verzorging en hygiëne bij baby’s

Voor de hygiëne van de genitaliën van de baby kun je het beste warm water en wattenstaafjes gebruiken. Indien nodig kun je een kleine hoeveelheid milde, hypoallergene, alcoholvrije zeep (Engelse link) aan het water toevoegen. Onthoud dat luiercrème, zweet en andere stoffen zich kunnen ophopen en afzetten in de liesplooien. Het moment om schoon te maken kan daarom zijn bij het verschonen van de luier of tijdens het badderen.

A parent changing a newborn baby's diaper.
Het is aan te raden om regelmatig luiers te verschonen om uitslag in de genitaliën van de baby te voorkomen. Je kunt een crème op waterbasis gebruiken om vochtophoping tussen de luier en de huid van de baby te voorkomen.

Genitale verzorging bij meisjes

Bij meisjes hopen vuil van hygiëneproducten of ontlasting zich vaak op in en rond de schaamlippen. Deze gebieden mogen alleen worden ontsmet met warm water en absorberend katoen. Bovendien moet het altijd van voor naar achter worden gedaan om vulvovaginitis, vulvitis of urineweginfecties te voorkomen.

Het gebruik van deodorants of vaginale zeep wordt afgeraden, omdat deze het risico op infecties kunnen verhogen door de natuurlijke chemische balans en pH van de vagina van pasgeboren meisjes te veranderen.

Tegelijkertijd is het niet ongewoon dat meisjes een dikke, melkachtige afscheiding hebben die fysiologische leukorroe wordt genoemd en waarvoor geen hygiëne nodig is. Deze afscheiding verdwijnt echter als de hormonen van de moeder geen effect meer hebben op het lichaam van de baby.

Genitale verzorging bij jongens

De penis en het scrotum moeten voorzichtig worden afgespoeld met warm water en absorberend katoen. Daarna moet het drogen gebeuren zonder wrijving, maar eerder door zachtjes te deppen met een zachte handdoek. Alleen het uitwendige deel van de voorhuid hoeft te worden afgespoeld, dus die hoeft niet te worden teruggetrokken. Als het kind tussen de 2 en 3 jaar oud is, trekt het zich meestal gemakkelijk terug.

Over het algemeen is er een melkwitte substantie, smegma genaamd, aanwezig onder de voorhuid. Dit is geen reden tot bezorgdheid, omdat het ontstaat door de ophoping van natuurlijke afscheidingen en dode huidcellen.

Te vermijden producten bij genitale verzorging voor baby’s

Voor de genitale verzorging van pasgeboren baby’s zijn bepaalde producten nodig. Deze moeten vrij zijn van kleurstoffen, geurstoffen en alcohol.

Talk of maïzena

Het is niet aan te raden om talkpoeder te gebruiken op het lichaam van je baby, ook niet op de intieme delen. Dit komt omdat het kleine deeltjes bevat die vrij gemakkelijk door de baby kunnen worden ingeademd. Bovendien creëert het een film op de huid die kan verhinderen dat de zweetklieren goed werken en zweet goed afvoeren.

A parent cleaning their baby's genitals with a wet wipe during a diaper change.
Het gebruik van vochtige doekjes voor babyhygiëne wordt alleen af en toe aangeraden als je niet thuis bent. Het is ook niet aan te raden om talkpoeder te gebruiken.

Natte doekjes

Er is veel controverse over het gebruik van natte doekjes voor babyverzorging. Dit komt omdat het in verband wordt gebracht met het ontstaan van synechiae of verkleving in het vulvagebied. Bij meisjes reinigen deze producten niet zo effectief als water.

Chemicaliën

Product labels moeten goed gelezen worden, want producten met geurstoffen, kleurstoffen, parabenen of ftalaten worden afgeraden. Dit komt omdat ze bij baby’s waarschijnlijk huidirritatie veroorzaken. Zelfs sommige producten met botanische of plantaardige ingrediënten kunnen allergische huidreacties veroorzaken.

Goede hygiëne is essentieel

Genitale hygiëne en verzorging bij baby’s vereisen enkele speciale maatregelen en advies vanwege de delicatesse van het gebied. Als ze niet goed verzorgd worden, kan dit leiden tot infecties die ernstige complicaties kunnen veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Blume-Peytavi U, Kanti V. Prevention and treatment of diaper dermatitis. Pediatr Dermatol. 2018 Mar;35 Suppl 1:s19-s23. doi: 10.1111/pde.13495. PMID: 29596731.
  • Phang KN, Maznin NL, Yip WK. Hand hygiene in the nursery during diaper changing. Int J Evid Based Healthc. 2012 Dec;10(4):382-7. doi: 10.1111/j.1744-1609.2012.00297.x. PMID: 23173663.
  • Wesner, E., Vassantachart, JM y Jacob, SE (2019). Arte de la prevención: La importancia de las prácticas adecuadas de cambio de pañales. Revista internacional de dermatología femenina , 5 (4), 233–234. https://doi.org/10.1016/j.ijwd.2019.02.005

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.