Waar ruikt een pasgeboren baby naar?

De geur van een pasgeboren baby geeft elke moeder een gevoel van ongekend plezier. Onderzoek suggereert dat het te wijten is aan het mengsel van vernix caseosa en resten van vruchtwater.
Waar ruikt een pasgeboren baby naar?

Laatste update: 28 juli, 2019

Meerdere studies hebben onderzocht hoe een pasgeboren baby ruikt en wat het effect is op moeders. We zullen je vertellen wat het is en waarom het een verslaving is om je baby zo dichtbij te hebben.

Een van de kenmerken van pasgeboren baby’s is de ongekende geur die ze afgeven. Die geur blijft constant in de hersenen van de moeder aanwezig. Naarmate de jaren voorbijgaan, onthouden ze het alsof het gisteren was.

Waar een pasgeboren baby naar ruikt: zoet en bedwelmend voor moeders

De meeste mensen die een baby in hun armen hebben gehouden, hebben kunnen ervaren hoe aangenaam de geur is. Studies suggereren dat dit aangename gevoel te danken is aan de natuur.

Om redenen van overleving lijkt het een band tussen moeder en kind te creëren. Met andere woorden, in de geur zitten stoffen die de ouders ertoe aanzetten om borstvoeding te geven en contact met hun kind te hebben.

Voor moeders veroorzaakt de geur van hun baby een reactie in de hersenen zoals dopamine of plezierhormonen. Vandaar dat de nabijheid van hun baby een verslaving is en vreugde veroorzaakt.

Zoals we al zeiden, is dit een van de natuurlijke manieren om een band tussen moeder en kind te garanderen. Gecombineerd met andere aanpassingen in het brein van de moeder, stimuleert de geur het geven van borstvoeding. Als gevolg hiervan zorgt het voor de overleving van de baby.

Waarom hebben baby’s die karakteristieke geur?

Verschillende specialisten hebben het gehad over de manier waarop pasgeborenen ruiken en het vergeleken met andere aroma’s. Sommigen vergelijken het met koekjes in melk. Het is namelijk een zoete geur die allerlei sensaties opwekt.

Aan de andere kant associëren anderen het met karamel of vanille. Het is in de hersenen geïntroduceerd en blijft daar voor altijd aanwezig. De wetenschap merkt echter op dat deze aangename geur te wijten is aan de volgende factoren.

Vernix caseosa

Slapende pasgeboren baby

De vernix caseosa is een witachtige substantie die bij de geboorte de huid van de baby bedekt. Het vettige uiterlijk zorgt voor hydratatie van de huid, vanaf het moment dat het zich begint te vormen. In feite begint het zich rond week 20 van de zwangerschap te vormen.

  • De talglaag helpt volgens onderzoekers de temperatuur te reguleren.
  • Het is ook een stof die rijk is aan vitamine E.
  • Bovendien helpt het om baby’s de eerste weken na de geboorte te beschermen.

Volgens de functies die het in de huid vervult, raden we aan om het tijdens het baden niet volledig te elimineren. Op deze manier kan de huid op de beste manier voedingsstoffen opnemen.

Vernix caseosa bestaat in principe uit eiwitten, water en vetten. Ze helpen allemaal om de geweldige geur van baby’s te behouden. De eerste maanden is de geur het meest intens op hun hoofd.

In de geur zitten stoffen die de ouders ertoe aanzetten om borstvoeding te geven en contact met hun kind te hebben.

Hoe een pasgeboren baby ruikt en de invloed van vruchtwater

Het vruchtwater speelt ook een belangrijke rol bij de geur van baby’s bij de geboorte. De kleurloze en geurloze substantie bestaat uit koolhydraten, eiwitten en voedingsstoffen. Bovendien houdt het baby’s in de baarmoeder veilig.

Door de vernix caseosa te combineren met het teveel aan vruchtwater, creëert het een onbeschrijfelijke geur. De geur helpt de baby zo met de moeder te laten binden.

Inactiviteit van zweetklieren

Hoe een pasgeboren baby ruikt

Een andere factor is dat baby’s hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen. Dat is dus de reden dat ze nauwelijks zweten.

Wanneer zweet droogt, kan dit leiden tot bacteriën die een slechte geur veroorzaken. Als de huid van de baby schoon is, dan geeft hij geen stank af.

Naarmate de maanden verstrijken, kunnen baby’s bij fysieke inspanning zweten, zoals bij intens huilen. Als je baby echter tijdens het eten te veel zweet, zelfs als hij geen kleding draagt, raadpleeg dan onmiddellijk je arts.

Samengevat, de manier waarop pasgeborenen bij de geboorte ruiken, is een combinatie van vruchtwater en vernix caseosa. Ze blijven op de huid zitten en zorgen voor de huid. Het doel is om de band tussen baby en moeder te helpen vormen, waardoor overleving wordt gegarandeerd.

Het is zonder twijfel een van de verbazingwekkende geschenken van de natuur.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.