7 dingen die je niet wist over de huid van baby's

De babyhuid heeft kenmerken die haar onderscheiden van die van een volwassene, omdat zij meer zorg nodig heeft voor hygiëne en bescherming.
7 dingen die je niet wist over de huid van baby's
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 03 april, 2023

De huid van baby’s vereist bepaalde zorg in vergelijking met die van volwassenen. Dit komt door de andere eigenschappen die deze huid bezit omdat het nog niet volledig ontwikkeld is. Daarom volgen hier enkele dingen die je nog niet wist over de huid van baby’s.

1. In het begin is de huid van baby’s niet mooi

Bij de geboorte is de huid bedekt met een sereuze substantie die fungeert als bescherming en natuurlijke vochtinbrenger. Het zit ook vol met lipiden, eiwitten en aminozuren, samen met antimicrobiële en antibacteriële verbindingen.

Het huidoppervlak kan er daarom in de eerste maanden wat ruw en bleek uitzien, en met verschillende tinten die na verloop van tijd uniform worden.

2. De babyhuis is vatbaar voor uitslag

Doordat de babyhuid nog niet volledig is gerijpt, heeft ze een hogere pH dan die van volwassenen. Daarom raden deskundigen aan huidverzorgingsproducten te gebruiken die overeenkomen met de natuurlijke pH-waarde van de huid.

De huid moet vrij worden gehouden van irriterende stoffen zoals neusafscheidingen, urine, speeksel, ontlasting en vuil. Voortdurende blootstelling aan deze factoren kan leiden tot ongemak, uitslag, irritatie, (Engelse link) infectie en afbraak van de huidbarrière.

Bovendien ontwikkelt ongeveer 40% tot 50% (Engelse link) van de zuigelingen milia in het gezicht, wat gekenmerkt wordt als goedaardige en voorbijgaande keratine-dermale cysten.

Een baby in bad
Omdat de huid van baby’s zo gevoelig is, is het belangrijk om milde en hypoallergene producten te gebruiken tijdens het baden, en ook bij het wassen van hun kleren.

3. Hij is zo dun als papier

De huid van pasgeboren baby’s wordt gekenmerkt door de gevoeligheid, kwetsbaarheid en dunheid ervan. Tegelijkertijd zijn de lagen waaruit het bestaat nog niet volledig ontwikkeld. Daarom kan haar dunheid een grotere kans op bacteriegroei en een grotere aanleg voor irritatie en dermatitis veroorzaken.

4. De huid van baby’s is bedekt met haar

Zoals gezegd is het huidoppervlak van baby’s voor de geboorte bedekt met een witte sereuze substantie die we vernix noemen. Deze kleintjes hebben zelfs lanugo op hun lichaam, wat een laagje heel fijn haar op de rug, armen, benen, gezicht en oren is. Dit heeft als functie de huid te isoleren tegen het gebrek aan lichaamsvet. Het is echter niet altijd aanwezig na de geboorte, want het wordt soms eerder afgestoten en maakt deel uit van de samenstelling van het meconium.

5. Je hoeft de huid niet vaak te wassen

De huid van baby’s bevat meer water dan die van volwassenen. Daarom hebben ze minder tijd nodig voor baden en spoelen dan volwassenen. Daarom worden gedurende het eerste levensjaar ongeveer 3 baden per week aanbevolen. In feite zou deze hoeveelheid voldoende moeten zijn om te voorkomen dat het huidoppervlak te droog wordt.

Als de huid van baby’s te droog is, kun je het beste hypoallergene, geurloze en alcoholvrije vochtinbrengende crème aanbrengen en deze met lichte massages en strelingen uitsmeren.

6. De huid van baby’s verbrandt gemakkelijk

De pasgeboren huid heeft veel tijd nodig om haar natuurlijke zuurmantel te ontwikkelen die haar beschermt tegen uitdroging en fungeert als afweermechanisme tegen virussen en bacteriën. Bovendien lopen ze door hun dunne huid meer risico op zonnebrand. Daarom raadt de American Academy of Pediatrics aan (Engelse link) kinderen jonger dan 6 maanden niet bloot te stellen aan direct zonlicht.

Tegelijkertijd wordt de voorkeur gegeven aan minerale zonnebeschermers boven chemische crèmes, vanwege hun lage absorptievermogen en hun grote vermogen om op het huidoppervlak te blijven zitten.

Een moeder knuffelt haar baby
Fysiek contact door kussen of strelen stimuleert de afgifte van oxytocine, ook wel bekend als het liefdeshormoon of gelukshormoon.

Strelen bevordert de afscheiding van oxytocine

Zoals gezegd is de huid van de baby erg gevoelig, ook voor lichamelijk contact. Daarom stimuleert elke vorm van contact, zoals massages, kussen of strelingen, de afgifte van oxytocine. Deze stof wordt geassocieerd met plezierige sensaties tussen mensen. Bijgevolg verloopt de band tussen het kind en de volwassenen via de huid, een verbinding die bij beide partijen emoties oproept.

De babyhuid heeft speciale zorg nodig

De babyhuid is gevoeliger en heeft specifieke zorg nodig wat betreft hygiëne, hydratatie en bescherming. Bovendien is de natuurlijke beschermingsbarrière nog niet volledig ontwikkeld, zodat extreme beschermingsmaatregelen moeten worden genomen.

Daarom raden we directe blootstelling aan ultraviolette stralen af vóór de leeftijd van 6 maanden. Ook de juiste keuze van zonnebrandcrème en het juiste gebruik ervan zijn andere tips om rekening mee te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gallardo Avila PP, Méndez MD. Milia. [Actualizado el 10 de abril de 2021]. En: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 enero-. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560481/
  • Prasad HR, Srivastava P, Verma KK. Diaper dermatitis–an overview. Indian J Pediatr. 2003 Aug;70(8):635-7. doi: 10.1007/BF02724253. PMID: 14510084.
  • Blume-Peytavi U, Hauser M, Stamatas GN, Pathirana D, Garcia Bartels N. Skin care practices for newborns and infants: review of the clinical evidence for best practices. Pediatr Dermatol. 2012 Jan-Feb;29(1):1-14. doi: 10.1111/j.1525-1470.2011.01594.x. Epub 2011 Oct 20. PMID: 22011065.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.