Benodigdheden voor de badtijd van je baby

9 oktober 2019
Sta je op het punt om een baby te krijgen? Weet je niet zeker welke benodigdheden je nodig hebt voor de badtijd van je baby? Blijf lezen, want we zullen in dit artikel nuttige aanbevelingen doen.

Baby’s hebben speciale hygiëne nodig om gezond te blijven. Dat is de reden dat er verschillende hulpmiddelen op de markt zijn voor de badtijd van je baby om dit proces veilig en effectief te maken.

Hulpmiddelen voor de badtijd van je baby

Het schoonhouden van je baby, evenals goede voeding, zijn de factoren die de algehele gezondheid van je baby het meest beïnvloeden. Hier zijn daarom een paar tips voor het ouderschap om de veiligheid tijdens de badtijd van je baby te waarborgen.

Hoewel je kinderarts meestal een volledige lijst geeft van de hygiënische hulpmiddelen die baby’s nodig hebben, zul je in het begin misschien verrast zijn hoe kwetsbaar je baby in de eerste paar maanden is.

Het is ook heel normaal om bang te zijn om je baby in bad te doen wanneer hij of zij steeds kronkelt en altijd beweegt. Dat is de reden dat we deze taken gemakkelijker willen maken door je een lijst met benodigdheden te geven die veilig en eenvoudig te gebruiken zijn.

1. Het badje

Dit is het meest aanbevolen hulpmiddel voor pasgeborenen tot 6 of 8 maanden. Zet het in de normale badkuip of op het bovenste gedeelte van je commode.

Vervolgens kun je je baby in een comfortabele positie zetten waar je hem of haar veilig kunt wassen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je baby in water stikt of wegglijdt.

Het belangrijkste bij het kiezen van een bad is ervoor te zorgen dat de structuur stabiel is. Zorg er ook voor dat het van hygiënische materialen is gemaakt. Polypropyleen bijvoorbeeld is antislip en alle randen zijn gebogen.

2. Badzitje voor de badtijd van je baby

Blauw met wit zitje voor in bad

Het zitje is vergelijkbaar met het bad, maar het wordt aanbevolen voor baby’s ouder dan 8 maanden oud. Je plaatst het ook in het bad voor volwassenen, maar het heeft beengaten. Op die manier is er meer vrijheid dan de plastic kuipen, omdat je baby niet meer zo kwetsbaar is.

3. Badmatten

Je kunt badmatten in het bad leggen om te voorkomen dat je kind uitglijdt. Je kunt hem ook onder de eerder genoemde stoel plaatsen om hem nog stabieler te maken. Als je er geen een hebt, dan kun je in plaats daarvan handdoeken gebruiken.

4. Spoelflessen voor de badtijd van je baby

Deze zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind goed schoon is. Je kunt het gebruiken om zeep of shampoo-resten van het hoofd en het gezicht van je baby te verwijderen.

Kies degene met een antisliphandgreep om ongelukken te voorkomen wanneer je water over je baby giet. Zorg er ook voor dat je geen glazen flessen koopt, zodat deze niet breken en je baby pijn doen.

5. Handdoeken om je baby af te drogen

Handdoeken zijn ook nodig voor de badtijd van je baby. Het is belangrijk om die handdoeken te gebruiken die speciaal voor baby’s zijn ontworpen.

Zorg ervoor dat ze hypoallergeen zijn. Was handdoeken ook minstens na 2 keer gebruik met speciale babyzeep.

Algemene aanbevelingen voor badtijd

Baby in een witte deken

Vergeet niet dat het het beste is om de babykleding te wassen in een speciaal wasmiddel voor baby’s. Gebruik ook geen wasverzachters en was de kleding van je kleintje op een fijn programma en apart.

Op deze manier weet je zeker dat je baby geen huidreacties krijgt door contact met chemicaliën van andere wasmiddelen.

Bovendien moet je de eerste dagen geen zeep op je kind gebruiken. Specialisten adviseren alleen water te gebruiken. Gebruik alleen een zeer kleine hoeveelheid en gebruik alleen gels met een pH-waarde van 4.

Geef je baby ook niet meer dan twee keer per week een bad. Het is het beste om de badtijd van je baby erg kort te houden en voorzichtig te zijn met de navelstomp. Let tot slot goed op wanneer je je baby afdroogt.