De nieuwe gevoelens van voor het eerst oma te zijn

Met de komst van een nieuw lid van de familie is oma zijn ook een interessante gebeurtenis.
De nieuwe gevoelens van voor het eerst oma te zijn
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Voor het eerst oma zijn ontketent een golf van nieuwe gevoelens in een vrouw. De verwachting brengt grote emoties teweeg en schommelt gemakkelijk tussen de grootste vreugde en de tederste nervositeit die er kan bestaan.

Grootmoeders zijn de grootste handlangers voor hun kleinkinderen. Niets, en niemand, weerhoudt hen ervan al hun liefde aan deze kleintjes te geven en ze te verwennen als een vorm van toenadering.

Voor het eerst oma zijn geeft een vrouw een reden om de mooiste momenten uit de kindertijd van haar kinderen opnieuw te beleven. Het leven biedt een tweede kans om met grotere intensiteit van de ervaring te genieten.

Zeker, een baby is een reden tot geluk. Het is niet verwonderlijk dat een vrouw die oma wordt zich helemaal gelukkig voelt bij de komst van haar eerste kleinkind.

Bewustwording

Hoewel het waar is dat de vreugde immens is, moet een kersverse oma toch een zeker assimilatieproces doormaken als het om haar eerste kleinkind gaat.

Enerzijds moet ze wennen aan het feit dat haar kinderen (die haar baby’s waren) definitief volwassen zijn. En anderzijds moet ze beseffen aan het feit dat de baby een deel van haar zal worden. Maar, niet op dezelfde manier als haar eigen kinderen.

De nieuwe gevoelens van voor het eerst oma te zijn

Met andere woorden, de nieuwe oma moet accepteren dat haar dochter (als dit het geval is) zwanger is. Ja, die baby die eens in je armen lag heeft nu een volumineuze buik en zal op zijn beurt leven schenken aan een nieuw wezen.

Als dit eenmaal is doorgedrongen, betekent voor het eerst oma zijn dat deze nieuwe baby de mogelijkheid biedt om op een andere manier verantwoordelijk te zijn.

Een nieuwe oma wordt een vrouw die haar kleinkinderen zo veel als menselijk mogelijk is naar beste vermogen zal beminnen. Dat impliceert echter niet dat haar rol uitsluitend beperkt blijft tot het bieden van genegenheid.

In het begin verwent een oma haar kleinkinderen geïnspireerd door de liefde voor haar kinderen. Naarmate de eerste dagen verstrijken begint deze liefde vorm te krijgen en zich te definiëren naar die baby. Maar het is belangrijk te verduidelijken dat het gevoel vanaf het eerste moment oprecht is.

Het is een nieuwe vorm van liefde die diep verinnerlijkt is. Want, diep van binnen is het een uitbreiding van liefde voor de eigen kinderen.

Anderzijds begrijpt een oma dat er in haar rol ook een component zit van begeleiding van het werk van de ouders. Deze vrouwen begrijpen dat oma zijn samenwerking met haar kinderen impliceert. Haar liefde is nu tweeledig: zowel voor haar kinderen als voor haar kleinkinderen.

Het tweede moederschap

Als een vrouw voor het eerst oma wordt, dan begint het zogenaamde ‘tweede moederschap’. Deze fase vertegenwoordigt voor veel vrouwen de mogelijkheid zich speciaal te voelen, terwijl ze aspecten van het leven herontdekken door toedoen van hun kleinkinderen.

Met andere woorden, het tweede moederschap is de tijd om lief te hebben vanuit een ander perspectief. Oma’s hebben altijd miljoenen tips, trucs en anekdotes. Ze hebben immers al eerder ervaring opgedaan.

Grootouders weten dat het hun rol is er te zijn om knuffels te geven, te troosten en hun kleinkinderen te vertroetelen als de ouderlijke discipline hen te veel overweldigt.

Grootouders zijn bijzondere wezens omdat ze zich kunnen wijden aan het zijn van de beste vrienden van hun kleinkinderen.

Tips als je voor het eerst oma wordt

Een kind met zijn oma
  • Als je gaat huilen… mogen het tranen van vreugde zijn!
  • Respecteer de beslissingen van de ouders. Ook als je het er niet mee eens bent, bedenk dat je het moederschap al achter de rug hebt. Door je grenzen te overschrijden, kun je het leerproces van anderen saboteren.
  • Advies is heel waardevol. Je moet echter weten wanneer het het juiste moment is om het te geven of niet.
  • Help, werk samen, maar geef ook ruimte aan de toekomstige ouders. Je bezorgdheid om het welzijn van je toekomstige kleinkind is natuurlijk, maar ouders moeten op hun eigen manier functioneren.

Voor het eerst oma: de hoofdtaken

Oma zijn hoeft niet te impliceren dat je per se de typische oma zult zijn die in haar schommelstoel naait of breit. Het belangrijkste is dat je de persoon bent die mooie waarden en principes aan haar kleinkinderen overdraagt.

Kinderen willen altijd leren. Hoe je er ook uitziet en hoe oud je ook bent, ze zullen je als hun oma in hun hart sluiten. Kortom, de belangrijkste taken van een oma zijn echt contact maken met haar kleinkinderen en te luisteren.

Oma zijn is een nieuwe kans om van een ander te houden en voor hem of haar te zorgen. Om een beter mens te zijn en om in een nieuw wezen alle mogelijke liefde, bescherming en tederheid te deponeren in de hoop deze wereld voor dit kleinkind tot een betere te maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.