De eerste afspraak bij de tandarts met je kind: wat je kunt verwachten

De eerste afspraak bij de tandarts van je kind moet plaatsvinden vóór de eerste verjaardag. De professional zal helpen bij de mondverzorging.
De eerste afspraak bij de tandarts met je kind: wat je kunt verwachten
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 20 april, 2023

De eerste afspraak bij de tandarts met je kind kan bij ouders veel twijfels en onzekerheid oproepen. Maar wanneer is het juiste moment om met je kind naar de tandarts te gaan? Wat zal er gedaan worden? En is het echt nodig als er geen problemen zijn? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

De American Dental Association (ADA – Engelse link) adviseert baby’s naar de tandarts te brengen als het eerste tandje in de mond verschijnt en vóór de leeftijd van 12 maanden. Vroege tandartsbezoeken helpen ouders het gebit van hun kleintje te verzorgen en toekomstige complicaties te voorkomen. Je moet je geen zorgen maken over de ervaring, want controles voor baby’s zijn anders dan die voor volwassenen.

De eerste afspraak bij de tandarts met je kind

Het eerste bezoek aan de kindertandarts wordt aanbevolen wanneer de tanden van de baby beginnen door te komen en niet later dan één jaar  (Spaanse link). Een vroege aanpak helpt de ontwikkeling van de mond onder controle te houden en complicaties te voorkomen. Het belangrijkste doel is dat het gezin en het kind kennismaken met de professional en omgekeerd. Deze ontmoeting duurt 30 tot 40 minuten.

Van hun kant moeten volwassenen de gelegenheid aangrijpen om eventuele twijfels over de mond van hun kind weg te nemen. Laten we de belangrijkste momenten (Engelse link) waaruit de eerste tandartsafspraak van je kind bestaat eens nader bekijken.

De eerste afspraak bij de tandarts met je kind
Tijdens het eerste consult zal de tandarts alle vragen stellen over de algemene en mondgezondheid van het kind, het kind onderzoeken, en de ouders leren hoe ze de mond van hun kleintje kunnen verzorgen.

Introductie en gezinsgesprek

De kindertandarts zal zich eerst voorstellen en het gezin en het kind welkom heten. Dan praten ze met de ouders over de gezondheid van de baby, gewoonten en familiegewoonten. Dit legt men vast in de medische geschiedenis van het kind.

Enkele van de volgende onderwerpen komen in deze dialoog aan de orde:

  • Dracht van het kind: problemen tijdens de zwangerschap of bevalling.
  • Borstvoeding en soort voeding.
  • Ziekten in de eerste levensmaanden.
  • Gezondheids- of groei- en ontwikkelingsproblemen.
  • Als het kind enige vorm van medicatie gebruikt.
  • Gebruik van een fopspeen of fles.
  • Gewoonten zoals duimzuigen.
  • Mondproblemen van de ouders.

Klinisch onderzoek

Na een gesprek met het gezin nodigt de tandarts een van de ouders uit om met de baby in de armen in de tandartsstoel plaats te nemen. Op dat moment zal de tandarts de mond van de baby onderzoeken.

Bij het klinisch onderzoek wordt de toestand van het tandvlees, de tong, het linguale frenulum, het gehemelte en andere slijmvliezen beoordeeld. Ook worden de reeds doorgekomen tanden geobserveerd en het eruptieve proces en de groei van de kaken geanalyseerd.

In specifieke gevallen kan de kindertandarts voorstellen de diagnose aan te vullen met foto’s en röntgenfoto’s. Bovendien kan, als er problemen worden geconstateerd, de juiste aanpak worden gepland.

Advies bij de eerste afspraak bij de tandarts met je kind

Voordat het gezin vertrekt, zal de kindertandarts het eerste bezoek aangrijpen om informatie en voorlichting (Spaanse link) te geven over de zorg die nodig is om de mond van de baby gezond te houden. Daarom zal de professional informatie geven over de volgende onderwerpen:

  • Tandbederf door de babyfles en hoe het te voorkomen.
  • Mondhygiëne: hoe de mond van de baby te reinigen en hoeveel fluoridetandpasta te gebruiken.
  • Zuigelingenvoeding en gebitsgezondheid: welke voedingsmiddelen en dranken zijn schadelijk voor de gezondheid van het gebit en hoe ze te vervangen.
  • Tandjes krijgen: wat je kunt verwachten en hoe je het ongemak kunt verlichten.
  • Speengebruik en het op de vingers zuigen.
  • Tandtrauma’s: preventie en hoe te handelen.
  • Fluoride: de voordelen ervan en hoe te gebruiken.
Een baby met zijn eerste tandjes
Als het kind pijn heeft, een infectie, gebroken tanden of een klap in de mond, wacht dan niet tot de volgende geplande afspraak om naar de tandarts te gaan. Ga liever zo snel mogelijk.

De frequentie van bezoeken aan de kindertandarts

Aan het eind van de eerste tandartsafspraak van je kind zal de professional het gezin uitnodigen om de volgende controle in te plannen. De frequentie van de bezoeken wordt bepaald aan de hand van het risico van het kind op mondziekten. In het algemeen worden controles om de 6 maanden uitgevoerd, hoewel ze eerder kunnen plaatsvinden als het geval dat rechtvaardigt.

Als het kind bijvoorbeeld een hoog risico heeft op gaatjes of gingivitis, zal de controle om de 3 of 4 maanden plaatsvinden. Sommige tandartsen plannen frequentere bezoeken om vertrouwen en vertrouwdheid met het kind op te bouwen.

Frequente bezoeken aan de tandartspraktijk helpen het kind zich op zijn gemak te voelen. Bovendien, als de kindertandarts een probleem ontdekt dat behandeling vereist, legt hij de noodzakelijke ingreep aan de ouders uit. Afhankelijk van de complexiteit en mogelijkheden van het kind wordt de aanpak gepland.

De eerste afspraak bij de tandarts met je kind is belangrijk

Het eerste bezoek aan de kindertandarts is het begin van een relatie die de hele kindertijd van je kleintje zal duren. Ga rustig en met vertrouwen naar deze afspraak. De professional weet hoe hij je baby moet behandelen en zal je helpen met mondverzorging.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González-Pérez, V., Pérez-Pérez, M., & Herrera-Camacho, J. (2019). 33. PROTOCOLO DE PRIMER VISITA AL ODONTOPEDIATRA EN NIÑOS MENORES DE SEIS MESES. Revista de la Academia Mexicana de Odontología Pediátrica31(S1), 17-18.
  • Farré, E., Cuadros, C., Lorente, A. I., Sáez Martínez, S., & Bellet, L. J. (2010). La primera visita al odontopediatra. Dentum (Barc.), 97-101.
  • Sánchez García, M. N. (2021). SALUD BUCAL Y ENFOQUE DE LA ATENCIÓN ODONTOLÓGICA EN BEBES.
  • Rodela Martínez, T. L. (2022). Protocolo de atención dental para disminuir la ansiedad en odontopediatría (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
  • Llumipanta, J. J. P., Villamarín, S. M. G., Moreta, J. F. A., & Neira, A. G. M. (2022). La educación bucodental a través de la evaluación de visitas odontopediátricas en niños desde el nacimiento hasta los 8 años de edad. Dilemas contemporáneos: Educación, Política y Valores.
  • López de Francisco, M. D. M. (2021). Factores familiares y sociodemográficos en niños de manejo de comportamiento en odontopediatría.
  • Caro, A. A. S. (2020). Manejo de conducta de los niños durante la atención dental. Salud & Vida Sipanense7(1), 69-80.
  • Gil, A. M. C. Revisión Bibliográfica “Manejo psicológico del niño en la atención estomatológica.”. población3, 5.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.