Wat is het fanfenomeen bij tieners?

Het fanfenomeen bij tieners helpt tieners contact te maken en plezier te maken, maar het kan ook risico's met zich meebrengen. Lees meer in het volgende artikel.
Wat is het fanfenomeen bij tieners?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 04 januari, 2024

Herinner je je die zanger of die actrice nog die je in je jeugd zo bewonderde en volgde? Je kende al hun werk, je was je bewust van hun smaak en je bekeek elk interview en las elk tijdschriftartikel dat over deze persoon ging. Het fanfenomeen bij tieners is niets nieuws en minderjarigen van alle generaties maken het mee.

Vandaag de dag is de ‘relatie’ met deze beroemdheden anders, dankzij het internet en sociale netwerken. Jongeren volgen hen in real time. Ze gaan zelfs een bepaald soort communicatie met ze aan. Dit voedt een fantasie die, hoewel natuurlijk en gebruikelijk in deze vitale fase, ook schadelijk kan worden. We zullen je vertellen waarom.

Wat is het fanfenomeen bij tieners?

Het is normaal dat kinderen en jongeren bewondering, sympathie of genegenheid voelen voor atleten, beïnvloeders van sociale media of muziekbands. Het fanfenomeen heeft echter een andere connotatie, omdat het gevoel veel intenser is en kan grenzen aan obsessiviteit.

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben we het over een fanatisme waarbij deze beroemde mensen ophouden louter entertainment te zijn en het middelpunt van het leven van jongeren worden.

Daarom nemen ze deze figuren als referenties en rolmodellen. Van hen nemen ze aspecten over zoals esthetiek en kleding, houdingen, waarden en gedrag. Hun bewondering voor hun idolen verandert in toewijding, waardoor ze niet objectief kunnen zijn over wat ze zien en horen.

De belangrijkste kenmerken

Het fanfenomeen bij tieners heeft een aantal bijzondere kenmerken. De volgende zijn enkele van de meest voorkomende en kunnen de sleutel zijn voor volwassenen om te begrijpen dat dit fanatisme naar een nieuw niveau gaat.

De adolescent idealiseert de persoon van wie hij fan is

Ze zien en waarderen alleen hun positieve kwaliteiten en prijzen die aan, terwijl ze hun mogelijke tekortkomingen of verbeterpunten over het hoofd zien. De tieners hebben het gevoel dat dit iemand is die uitzonderlijk en geweldig is.

Ze moedigen anderen aan om ook fan te worden van deze persoon

En als iemand kritiek heeft op het object van hun bewondering, verdedigt de jongere hem schaamteloos, omdat hij het gevoel heeft dat deze opmerking kritiek op hemzelf is. Dit kan worden opgevat als een waarschuwingsteken. In feite duidt deze overreactie op een ongezonde emotionele afhankelijkheid of een extreme idealisering van de persoon in kwestie.

Ze proberen zoveel mogelijk op de beroemdheid te lijken

Met andere woorden, ze imiteren hun uiterlijk, hun manier van spreken en hun houding. Het is ook waarschijnlijk dat ze hetzelfde succes willen bereiken op hetzelfde gebied als die persoon. Hoewel het natuurlijk is om inspiratie te vinden in publieke figuren en succes na te streven, is het belangrijk om onze eigen identiteit en originaliteit te behouden. Iemand in zijn geheel proberen te kopiëren kan leiden tot het verlies van onze eigen unieke stem en perspectief.

Ze weten alles over het leven van die persoon

Ze zoeken en putten uit alle mogelijke bronnen (sociale netwerken, forums, tijdschriften, documentaires…) om dit te bereiken. Ook zijn ze zeer actief in clubs of fanclubs die dezelfde passie of bewondering voor dat idool delen.

Ze proberen een zo nauw mogelijke band op te bouwen met hun idool

Dit kan ertoe leiden dat ze al hun concerten of wedstrijden bijwonen, interactie hebben met al hun publicaties op sociale media, of een gesprek proberen aan te knopen via rechtstreekse berichten op een of ander sociale-mediaplatform.

Waarom komt het fanfenomeen voor bij tieners?

Het fanfenomeen komt op elk moment in het leven voor. Het komt echter vooral voor in de adolescentie, omdat deze fase wordt gekenmerkt door de zoektocht naar zelfidentiteit. En bij deze constructie van identiteit heeft de adolescent het nodig om zich te identificeren met andere mensen.

Terwijl in de kindertijd de ouders de belangrijkste referenten zijn, zijn in de adolescentie deze idolen de modellen om te volgen. In zekere zin is het fanfenomeen een gemeenschappelijk proces in de vorming van het zelfgevoel. En niet alleen vanwege de bewondering voor die bepaalde figuur, maar ook vanwege de interactie die ontstaat in gemeenschappen of fandoms.

Volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Persona Studies (Engelse link), wordt de subjectieve identiteit van adolescenten met betrekking tot emoties en gevoelens ondersteund door die groep mensen die dezelfde smaak gemeen hebben, wat de constructie van een sociale en culturele identiteit ondersteunt.

Heeft het gevolgen?

Het fanfenomeen bij adolescenten is op zichzelf niet negatief. Integendeel, het is natuurlijk voor jongeren om zich te identificeren met beroemdheden en het is te verwachten. Het probleem ontstaat wanneer deze bewondering verandert in toewijding en leidt tot hartstochtelijk, irrationeel en chaotisch gedrag. Of wanneer fanatisme ertoe leidt dat de adolescent de controle over zijn leven enigszins verliest.

Enkele moeilijkheden of negatieve gevolgen die zich in dit verband voordoen zijn onder andere de volgende.

Het aannemen van ongepaste houdingen

Het idool als referentie nemen. Bijvoorbeeld het zich eigen maken van een vulgaire manier van spreken of beginnen met het consumeren van alcohol, tabak of andere middelen door imitatie.

De realiteit uit het oog verliezen

Vergeten dat de publieke figuur een personage speelt of een klein (vervormd) deel laat zien van wie hij of zij is. Proberen die persoon te worden is dus niet realistisch, en veel van de autoriteitsfiguren in sociale media binnen generatie Z promoten gewoontes of houdingen die niet voor iedereen aan te raden zijn.

Verplichtingen loslaten

Tieners kunnen hun dagelijkse verplichtingen en activiteiten over het hoofd zien om zich te storten op die fanatieke passie. Ook verwaarlozen ze studies of verliezen ze vriendschappen door hun bewondering voor deze beroemdheid. Als dit gebeurt, zul je merken dat het fanatisme van je zoon of dochter ten opzichte van hun idool niet gezond is.

Ze krijgen een parasociale relatie met de beroemdheid

De tiener kan het gevoel hebben dat hij of zij een echte vriendschap heeft met die beroemde figuur. Volgens een artikel gepubliceerd in de Tijdschrift voor Genetische Psychologie (Engelse link) kan dit elke jongere overkomen. Maar het komt vaker voor bij mensen die een gepreoccupeerde of angstige gehechtheid hebben.

Pak het fanfenomeen vroeg aan

Als je als ouder merkt dat je kind fan is geworden van een zanger, sportteam of publiek figuur, hoef je je geen zorgen te maken. Het is echter wel een goed idee om wat toezicht te houden en deze bewondering te begeleiden, zodat het niet omslaat in een obsessie.

Probeer je dus te interesseren voor de voorkeuren van je kind, luister ernaar en deel ze tot op zekere hoogte, zodat je weet of ze een goed of slecht voorbeeld zijn. Help je tiener ook om zijn objectiviteit niet te verliezen door hem eraan te herinneren dat de media niet altijd transparant zijn en dat mensen meer zijn dan wat ze aan hun publiek willen laten zien.

Moedig hem bovenal aan om zijn eigen persoonlijkheid en criteria te ontwikkelen en niet op te gaan in het imago of de persoonlijkheid van een derde partij. Hoe dan ook, als je ziet dat dit fanatisme ongemak veroorzaakt of hun studie of sociale relaties verstoort, aarzel dan niet om psychologische hulp te zoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.