Wat is een duale opleiding? En is het iets voor mijn tiener?

Een duale opleiding kan een goede optie zijn voor een leerling ouder dan 16 jaar die niet weet of hij verder moet studeren of zal gaan werken.
Wat is een duale opleiding? En is het iets voor mijn tiener?

Laatste update: 31 december, 2020

Heb je tieners die niet weten wat te studeren? Twijfelen ze tussen studeren of werken? Dan zijn ze wellicht geïnteresseerd in een duale opleiding. Weet je waaruit het bestaat? In dit artikel leggen we het uitgebreid uit.

Een duale opleiding is een goede gelegenheid voor studenten om een ​​vak te leren en een min of meer stabiele baan in de toekomst te verzekeren, aangezien ze tijdens hun studie ook stage lopen bij een bedrijf en daarbij een financiële vergoeding ontvangen. Dit is een grote stimulans voor jongeren en motiveert hen om hun werk te doen en interesse te tonen.

“De beste manier om de toekomst te voorspellen, is door deze te creëren.”
– Peter drucker –

Wat is een duale opleiding?

Een duale opleiding traint en kwalificeert studenten optimaal voor een bepaald beroep. Er zijn verschillende looptijden.

Duaal leren is een ​​vrij nieuwe modaliteit die wordt gekenmerkt door het opdelen van lesuren in:

 • Aan de ene kant, curriculaire training. Het verwerven van theoretische vaardigheden in een onderwijscentrum of op school.
 • En aan de andere kant, werken in een bedrijf en aanvullende opleiding. De praktische vaardigheden van een vak verwerven.
Student leert en werkt

Op deze manier combineren studenten hun onderwijs dus met werk in een bedrijf. Bovendien ontvangen ze een salaris of een financiële vergoeding.

Maar wat is de bedoeling met dit soort professionele training? Volgens het Spaanse ministerie van Onderwijs en Beroepsopleiding betekent dit het volgende:

“Met deze nieuwe innovatieve vorm kunnen bedrijven nieuwe modellen voor de organisatie van beroepsopleiding ondersteunen die gericht zijn op het zoeken naar uitmuntendheid in de relatie van het bedrijf met beroepsopleidingen en hun maatschappelijk verantwoord ondernemen promoten.”

Vereisten om toegang te krijgen tot dit soort onderwijs

Elke student die aan de volgende vereisten voldoet, heeft toegang tot een duale opleiding:

 • Voldoen aan de vereiste academische voorwaarden om toegang te krijgen tot de hbo-opleiding van keuze.
 • Je moet minimaal 16 jaar oud zijn.
 • Nog geen beroepskwalificatie hebben die wordt erkend door het beroepsopleidingssysteem voor werkgelegenheid.
 • Niet eerder een opleidings- en leercontract hebben ondertekend.

We moeten er wel bij zeggen dat deze vereisten kunnen variëren afhankelijk van de hogeschool die de student kiest. Het is dus handig om de officiële pagina van de betreffende school te raadplegen.

Studenten krijgen professionele training

De voordelen van duaal leren

Een duale opleiding heeft veel voordelen in vergelijking met andere soorten onderwijs.

 • Ten eerste word je gekwalificeerd in een beroep, terwijl je tegelijkertijd wordt geïntegreerd in de processen van een bedrijf.
 • Je ontvangt ook een vergoeding vanaf het begin van de opleiding, die elk jaar kan toenemen naarmate je professionele competentie toeneemt.
 • Het bereid je voor op het uitoefenen van een beroep, door middel van theorie en praktijk.
 • Je krijgt een opleiding die zich aanpast aan de realiteit en behoeften van de arbeidsmarkt en de samenleving.
 • Bovendien kan het je persoonlijke, academische en professionele vaardigheden en bekwaamheden verbeteren.
 • Je neemt ook actief deel aan het economische, culturele en sociale leven.
 • Tot slot heb je een grotere mogelijkheid om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf waar je stage loopt, kan je zelfs inhuren.

Om al deze redenen is duaal leren een ​​goede optie voor studenten. Maar helaas zijn veel mensen zich niet bewust van het bestaan ervan. Wil je meer informatie over dit onderwerp? Klik dan hier. Wellicht ook interessant voor jou

Moeder zijn en tegelijkertijd studeren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Moeder zijn en tegelijkertijd studeren

Wanneer vrouwen besluiten om moeder te zijn en tegelijkertijd te studeren, dan is dat niet gemakkelijk. Met veel moeite en opoffering, kan het lukk...