Het belang van informeel leren voor kinderen

Kinderen leren niet alleen door formeel te leren, maar ze leren ook veel van dagelijkse activiteiten. Blijf lezen om meer te weten te komen over informeel leren.
Het belang van informeel leren voor kinderen
María Matilde

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog María Matilde.

Laatste update: 27 december, 2022

Informeel onderwijs omvat al het leren dat buiten de klas gebeurt. Alle kennis die kinderen opdoen terwijl ze niet op school zijn, kan worden beschouwd als informeel leren.

Kinderen leren bijvoorbeeld voortdurend nieuwe dingen thuis, tijdens het sporten of andere activiteiten, wanneer ze met vrienden kletsen, enzovoort. Dit is erg belangrijk omdat we als mensen steeds nieuwe kennis en ervaringen moeten opdoen. Kinderen moeten op alle gebieden van het leven leren, niet alleen op school.

Kenmerken van informeel leren

Informeel leren vindt plaats tijdens alle dagelijkse activiteiten, zoals werk, tijd met het gezin en zelfs als je je gewoon vermaakt. Dit betekent dat het in alledaagse activiteiten gebeurt waarbij kinderen nieuwe vaardigheden of zelfs gedrag leren.

Het belangrijkste kenmerk van informeel leren is dat het meestal per ongeluk gebeurt. In feite realiseren we ons meestal niet eens dat we iets aan het leren zijn.

In tegenstelling tot formeel leren, is informeel leren een manier om over het leven te leren. Het is onverwacht, ongepland en praktischer dan theoretisch leren. Bovendien, terwijl formeel leren gereguleerd is, vindt het leren buiten school plaats in verschillende verschillende omgevingen, gebeurt het spontaan of is het om een doel te bereiken.

Kleding kopen met dochter

Daarnaast bieden nieuwe technologieën tegenwoordig vaker informeel leren aan. Er zijn miljoenen bronnen, platformen en educatieve apps beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld cursussen, video’s en sociale netwerken die meerdere leermogelijkheden bieden.

Aspecten waar informeel leren voorkomt

Buiten de schoolomgeving kun je op elke plek informeel leren. Er zijn veel verschillende omgevingen waar dit plaatsvindt, zoals:

 • Op het werk
 • Thuis
 • Bij een vereniging
 • In een sportcentrum of sportschool
 • Op vakanties
 • In de bioscoop of het theater
 • Bij conferenties en cursussen (talen, koken, doe-het-zelf of specifieke beroepen)
 • Tijdens workshops
 • Tijdens leuke activiteiten zoals shoppen

Bovendien is er, zoals we eerder al gezegd hebben, op al deze vlakken nieuwe technologie beschikbaar. Deze technieken maken het leren nog gemakkelijker.

Een kind met zijn vader

Het belang van constant leren

Dit soort leren is zo belangrijk omdat het samenwerkt met formeel onderwijs op school. Dit betekent dat je samen met de school je kind regelmatig nieuwe dingen leert. Wat kinderen door deze informele ervaringen leren, zal hen altijd bij blijven.

Daarom kan je informatie opdoen over:

 • Aandacht richten op specifieke behoeftes of het oplossen van problemen, zowel op het werk als thuis.
 • Persoonlijke interesses ontwikkelen, zoals hobby’s of andere dingen waar je geïnteresseerd in bent.
 • Andere mensen ontmoeten op basis van gemeenschappelijke interesses of gemeenschappelijke doelen
 • Het uitbreiden of verdiepen van formeel onderwijs

Conclusie

Elke seconde in ons leven leren wij wel wat. Waar je ook bent en wat je ook doet, je leert altijd iets.

Informeel leren laat ons onszelf ontwikkelen, voortbewegen, relateren en communiceren. Kortom, ook al lijken niet alle activiteiten belangrijk, toch leren we er altijd iets nieuws van.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.