Onderwijs op afstand: de voor- en nadelen van e-learning

Afstandsonderwijs trekt steeds meer mensen over de hele wereld aan. Wat meer dan een halve eeuw geleden begon met pamfletten en schriftelijke cursussen is uitgebreid tot een grote reeks aan kansen.
Onderwijs op afstand: de voor- en nadelen van e-learning
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 14 april, 2019

Onderwijs op afstand is een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe vaardigheden en kennis. Dankzij de snelle ontwikkeling van technologie computerprogramma’s cursussen van hoge kwaliteit van verschillende soorten opleidingen aanbieden.

Maar kan dit het gebrek aan contact met leraren goedmaken? In dit artikel zullen we naar de voor- en nadelen van virtuele universiteiten kijken. Afstandsonderwijsscholen bieden onderwerpen via audio-, video- en e-mailmaterialen, evenals virtuele ruimtes die je kan delen met docenten en studenten.

Wat is onderwijs op afstand?

Het internet is een goede facilitator voor online onderwijs. Via tablets, computers, laptops en zelfs smartphones hebben studenten toegang tot de stof van elke cursus en opleiding.

Als we deze trend analyseren, zien we dat er drie keer zo veel leermanagementsystemen (LMS) en online cursussen bijgekomen zijn in de laatste 10 jaar. Dit staat online onderwijs toe om steeds meer aan te bieden. Tegenwoordig heb je toegang tot opleidingen van de middelbare school, hogeschool en universiteit.

Universitaire diploma’s die online behaald zijn, zijn vaak gelijk aan traditionele diploma’s. Hierbij hebben we nog niet eens gekeken naar de eindeloze keuze tussen alternatieve cursussen voor elke vaardigheid die je je maar kan bedenken.

Duidelijke voordelen van onderwijs op afstand

Zoals met alles in het leven zijn mensen vrij om het pad te kiezen die zij willen volgen. Echter, voor mensen die een opleiding willen volgen ondanks obstakels zoals tijd en plaats zijn deze voordelen erg aantrekkelijk:

  • Flexibiliteit: hoewel veel onderwijsinstellingen proberen hun schema’s zou ruim mogelijk te houden, zal er altijd een percentage studenten zijn voor wie het alsnog niet uitkomt.
  • Iedereen die ooit te laat is geweest voor een les en belangrijke informatie voor het begrijpen van de stof gemist heeft weet hoe vervelend vaste schema’s zijn.
Een vrouw die studeert

Tegelijkertijd zijn er mensen die full-time kunnen studeren, maar zich aan moeten passen aan een schema dat misschien te langzaam is. Voor beide gevallen heeft onderwijs op afstand oplossingen.

  • Het is perfect voor mensen met kinderen. Nadat ze moeder zijn geworden, moeten veel moeders hun opleiding voor onbepaalde tijd uitstellen.
  • Het is moeilijk om rust te vinden als je kinderen om je heen hebt. Online cursussen en opleidingen staan studenten toe om het tempo bij te houden, ook in deze situatie.
  • Professionals die zich willen specialiseren. Iedereen die ervoor kiest om op afstand te gaan studeren heeft hier zijn eigen redenen voor. Het kunnen professionals zijn die hun vaardigheden willen verfijnen op een specifiek vlak van hun werk. Ook kan het zijn voor iemand voor wie het volgen van een klassieke opleiding op school in de praktijk onmogelijk is.

Nog een demografie die ervoor kiest om virtuele lessen te volgen zijn jonge mensen die moesten stoppen met hun studie om te gaan werken. In dit geval is een virtueel diploma ook een goed alternatief.

Wat zijn de nadelen van afstandsonderwijs?

Zoals we gezien hebben zijn de voordelen erg duidelijk, maar er zijn ook wat nadelen. Is afstand een nadeel? In het verleden is dit de grootste klacht geweest van het onderwijs op afstand. Geografische barrières komen bijna niet meer voor dankzij technologische ontwikkelingen.

Niet alle cursussen en opleidingen zijn geëvolueerd tot virtuele lessen. In andere woorden, niet alle opleiding bieden besprekingen, chatrooms en virtuele lessen. Ook zijn er cursussen waarbij je minstens één keer per maand naar een klassikale les moet. Dit haalt echter wel een beetje de magie van virtualiteit weg.

Studeren met een kind

Misschien is het grootste nadeel van onderwijs op afstand dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat en hoeveel je leert. Zonder een docent in de buurt waar je vragen aan kunt stellen, kan je gefrustreerd raken. Dit zorgt ervoor dat sommige studenten het opgeven.

Kortom, net zoals met de meeste dingen moet je als eerste de voor- en nadelen op een rijtje zetten om tijd en geld te besparen. De groeiende populariteit van onderwijs op afstand geeft echter wel aan dat deze optie steeds gevarieerder en meer geaccepteerd wordt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.