Mijn kind is snel afgeleid op school: wat moet ik doen?

Een kind die snel afgeleid is op school moet niet alleen daar goed begeleid worden, maar ook thuis moet hij geholpen worden om zijn concentratie te verbeteren.
Mijn kind is snel afgeleid op school: wat moet ik doen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

“Mijn kind raakt afgeleid op school.” Dit is een van de meest voorkomende uitspraken van moeders en een van de meest terugkomende zorgen gerelateerd aan schoolgaande kinderen.

Het gebrek aan de concentratie van kinderen kan invloed hebben op het studeren en hun academische prestaties.

Er zijn veel publicaties die dit onderwerp van verschillende kanten benaderen.

We zullen een overzicht geven voor de verschillen tussen verlies van concentratie en ADD. Daarnaast geven we een aantal aanbevelingen en oefeningen om thuis en op school te gebruiken.

Mijn kind wordt snel afgeleid op school: wat moet ik doen?

Het verschil tussen slechte concentratie en ADD

Voordat we het probleem benaderen is het belangrijk om een onderscheiding te maken tussen een kind dat snel afgeleid is op school in de klas door externe prikkelingen en kinderen die leiden aan een stoornis genaamd ADD (attention deficit disorder.)

De eerste conditie komt vaker voor dan ouders denken en het duurt nooit lang. Over het algemeen is het een tijdelijk probleem. Als ze de nodige hulp krijgen zullen kinderen gelijk het vermogen om zich te concentreren terug krijgen.

Bij de tweede groep hoort maar 5% van de kinderpopulatie. ADD is een permanente stoornis en kinderen die tot deze groep horen hebben meer concentratieoefeningen nodig dan de andere groep.

Mijn kind is snel afgeleid op school maar dit betekent niet meteen dat hij aan ADD lijdt

Wat kan ik doen als mijn kind afgeleid wordt op school?

Aanbevelingen en oefeningen om de concentratie van kinderen terug te krijgen

Zoals we zojuist besproken hebben zijn concentratieoefeningen voordelig voor zowel kinderen met een tijdelijk gebrek aan concentratie door externe prikkelingen als voor kinderen met ADD.

Voor beide groepen is het belangrijk dat je strategieën creëert die je in de klas, maar ook thuis kan gebruiken.

Nu zullen we de acties uitleggen die je op beide vlakken kan toepassen.

Het plan voor school

Het is belangrijk dat je met de docent van je kind praat zodat je samen een plan van aanpak kan maken voor het afgeleide kind. De meest voorkomende acties en huidige leerstrategieën om de aandacht van een kind te vragen zijn:

  • Plaats het kind op de eerste rij voor het bureau van de docent.
  • Houdt hem apart van de spraakzame kinderen, maar zorg er wel voor dat hij interacties kan hebben met zijn klasgenoten.
  • Blijf hem in zijn ogen aankijken terwijl je spreekt zodat het kind voelt dat hij alert moet blijven.
  • Stel hem regelmatig onverwachts vragen.

Dit plan moet echter niet alleen op school uitgevoerd worden. Thuis moet je bepaalde acties ook uitvoeren om de vaardigheid om op te letten te verbeteren.

Over het algemeen is afleiding door externe prikkelingen tijdelijk. Wanneer ze de juiste hulp krijgen zullen de kinderen zich gelijk weer kunnen concentreren.

Het plan voor thuis

Er zijn meerdere manieren waarop je het concentratievermogen van je kind thuis kunt verbeteren. Laten we beginnen met de acties die gerelateerd zijn aan studeren en de schoolactiviteiten te herzien.

Hoe maak je huiswerk?

Het is belangrijk dat een kind met concentratieproblemen zijn eigen studeerplek heeft waar hij huiswerk kan maken.

Hij moet zijn eigen bureau of tafel hebben met een ergonomische stoel. Hij moet ook goede belichting hebben en er mogen geen speelgoed of andere afleidende elementen om hem heen zijn.

Ook moet je de tv uitzetten en zijn tablet of mobiel in beslag nemen terwijl hij zijn huiswerk maakt.

Blijf niet bij hem om op hem te letten als hij aan het studeren is. Loop in plaats daarvan in en uit zijn kamer.

Deze actie is overeenkomstig met het gedrag van een docent in de klas en je kind zal je steun voelen terwijl hij zijn huiswerk maakt.

Zeg hem ook dat hij moet beginnen met de moeilijkste taken. Op deze manier zal hij niet moe of gefrustreerd worden en zijn taken verwaarlozen.

Wees altijd trots als hij zijn huiswerk af heeft. Zo zal hij gemotiveerd blijven om te gaan studeren en zijn huiswerk te maken. Hij zal ook trots zijn op zijn inspanningen.

Hoe maak je huiswerk als je kind snel is afgeleid op school

Buitenschoolse activiteiten

  • Schrijf je kind in voor muzieklessen, zoals piano- of vioolles. Motorische activiteiten stimuleren het geduld en de concentratie van kinderen.
  • Laat je kind mandela’s inkleuren of schrijf hem in voor tekenlessen.
  • Geef hem een puzzel en help hem bij het oplossen.
  • Schaak met je kind.
  • Help hem bij het uitknippen van figuurtjes. Deze activiteit vergt ook concentratie.

Met deze simpele activiteiten zal de concentratie van je kind aanzienlijk verbeteren.

Onthoud dat je contact op kan nemen met de kinderarts, een psycholoog of een neuroloog wanneer je vragen of zorgen hebt over ADD om deze aandoening uit te sluiten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.