8 films met een positieve boodschap

Als je van familie filmavonden houdt, zorg er dan voor dat je deze films met een positieve boodschap bekijkt. Ze geven je gezin de kans om over waarden en normen te praten die voor jou het belangrijkst zijn.
8 films met een positieve boodschap
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Deze lijst met films met een positieve boodschap staat vol met aangrijpende verhalen die kinderen belangrijke levenslessen leren. Gebruik ze om waarden en normen op te bouwen door middel van voorbeelden die boeien en motiveren.

Een bezoek aan de bioscoop is niet alleen leuk om met kleintjes te doen. Een film kan namelijk zowel entertainen als opvoeden. Identificatie met een personage kan ons bijvoorbeeld helpen om na te denken over onze eigen acties.

Maak dus een paar uur vrij om met je kinderen te gaan zitten en samen een film te kijken. Film is een geweldige manier om over belangrijke waarden en normen te leren.

8 films met een positieve boodschap

1.Coco – een positieve boodschap

Deze Pixar-productie, die zich afspeelt in Mexico, draait om de viering van de Dag van de Doden. De film nodigt kinderen uit om traditie, culturele diversiteit en de wortels die ons allemaal bij elkaar houden, te ontdekken.

Het verhaal van Coco laat kinderen ook nadenken over liefde en familie. Ze zullen ook lessen leren over de zorg voor dieren en vechten voor waar ze in geloven.

Andere onderwerpen die in deze film voorkomen zijn, hoe belangrijk het is om jezelf te zijn en de betekenis van de dood. Dit is een van de beste familiefilms met een positieve boodschap die levenslessen leren.

2. Shrek

Het eerste deel van de serie Shrek heeft iets voor zowel kinderen als voor volwassenen. De bonte cast van personages leert ons niet alleen lachwekkende regels, maar ook hoe belangrijk het is om van jezelf te houden.

Terwijl ze de reis van Shrek, Donkey en vrienden volgen, leren kinderen verschillen te respecteren en te waarderen.

3. De Incredibles

Deze film laat kinderen zien dat ook ouders superhelden zijn. Je kunt dan wel niet vliegen of jezelf onzichtbaar maken, maar je kunt nog steeds geweldige dingen doen om hun dag op te fleuren en ze gelukkig te maken.

Bekijk deze film samen om te zien hoe het gezinsleven een groot avontuur kan zijn.

“Elke keer als we een film of serie bekijken, kunnen we (vaak onbewust) genieten van de psychologische voordelen van een bioscoop. Vanuit psychologisch oogpunt is het ongelooflijk nuttig om onszelf weerspiegeld te zien in een personage of scene om onze grootste problemen of angsten te reflecteren en te analyseren.”
-Hudgson & Burque-

4. Frozen

Dit is een favoriet onder jonge kinderen, die dol zijn op de pakkende muzikale nummers en prachtige animaties. Door middel van dit verhaal kun je kwesties als rivaliteit tussen broers en zussen en het belang van een gezin bespreken.

Het verhaal van Frozen leert ons ook dat het verbergen van emoties ze erger kan maken.

5. Een positieve boodschap in Brave

Door naar de film Brave te kijken (wat ‘moedig’ betekent), zullen je kinderen een voorbeeld zien van hoe belangrijk het is om te communiceren met degenen van wie je houdt. Ze zullen leren hoe familiebanden ons, ondanks moeilijkheden en meningsverschillen, altijd samen zullen brengen.

Het biedt ook de kans om te praten over waarden als gelijkheid, onafhankelijkheid en de moed om onze eigen overtuigingen te volgen.

6. Tangled

Dit is een uniek liefdesverhaal. Het zal kinderen laten zien dat juist de mensen die om ons zouden moeten geven, soms niet het juiste doen en soms niet de beste bedoelingen hebben.

Deze film legt ook uit dat we dapper genoeg moeten zijn om nieuwe ervaringen onder ogen te zien, zolang deze gezond zijn en tot persoonlijke groei leiden. Het vertelt ook over romantische relaties en het juiste moment om te beginnen met daten.

7. De Prinses en de Kikker

Dit is een film die de kracht en moed van de vrouwelijke hoofdrol benadrukt en ons laat zien hoe belangrijk het is om voor onze dromen te vechten.

Een andere waarde van deze film waar we over kunnen nadenken is liefde en dankbaarheid voor onze ouders. 

Het verhaal laat ook zien dat we hard moeten werken en dat die inspanning nodig is voor succes. Als we ons best doen, kunnen we alles bereiken waar we ons op richten.

Film met positieve boodschap

8. De Leeuwenkoning

Als we het hebben over films met een positieve boodschap, mogen we de Leeuwenkoning, The Lion King, niet vergeten. Deze Disney-klassieker blijft altijd boeien. Maar het vertelt ook over pijnlijke onderwerpen, zoals verlies en spijt.

De film laat ook een positieve kant van het leven zien: onze eigen angsten onder ogen zien. Het verhaal laat zien dat familie een bron van liefde en loyaliteit is, en dat het de moeite waard is om voor te vechten.

Kies dus eens één van deze films met een positieve boodschap om samen met je kinderen naar te kijken.

Beetje bij beetje zal een familieavond met film een belangrijk onderdeel worden voor reflectie en leren. Deze, en vele andere mogelijkheden zullen zowel kinderen als volwassenen aanspreken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.