6 klassieke kinderverhalen om te delen met je gezin
Hoewel kinderliteratuur veel veranderd is de afgelopen jaren, zijn er nog veel verhalen die altijd populair zullen blijven. We hebben het hier over klassieke kinderverhalen… de verhalen die onze grootouders voorlazen aan onze ouders, en zij weer aan ons.
Nu is het onze beurt om deze klassieke verhalen aan onze kinderen te vertellen en te zorgen dat deze traditie in stand blijft.
Hieronder zullen we een lijst met een paar klassieke kinderverhalen geven die je vast en zeker kent uit je kindertijd. En, natuurlijk kunnen ze dienen als inspiratie voor verhalen die je aan je kinderen kunt vertellen.
6 klassieke kinderverhalen om te delen met je gezin
Roodkapje
Dit is een klassiek Europees fabeltje dat uit de tiende eeuw komt. De meest bekende versie, verteld door de gebroeders Grimm, gaat over een klein meisje met een rood kapje waarvan haar moeder haar naar haar oma’s huis stuurt met eten en medicijnen. Dit verhaal gaat over twee belangrijke waarden.
Als eerste gaat Roodkapje over de waarde van de eenheid van een familie, afgebeeld tussen het kleine meisje, haar moeder en haar oma. Als tweede herinnert dit verhaal onze kinderen er aan dat ze altijd uit moeten kijken voor vreemden.
De wolf en de zeven geitjes
De wolf en de zeven geitjes komt ook uit de verzameling van fabeltjes van de gebroeders Grimm.
In dit verhaal over een familie geitjes, moet de moeder haar 7 geitjes thuis laten zodat ze boodschappen kan doen. Ze waarschuwt ze dat ze de deur voor niemand open mogen doen. Daarnaast zegt ze dat ze een teken zal geven dat zij het is wanneer ze weer thuis komt.
Wanneer een wolf langs komt die hen wil opeten, gebeuren er een aantal dingen voordat de wolf zijn buik gevuld heeft met geitjes. In dit verhaal zorgt moederliefde – wat het belangrijkst is in dit verhaal – ervoor dat de moeder de kracht en moed heeft om de buik van de wolf open te scheuren om haar zeven kindjes te redden.
In dit verhaal is ook één van de belangrijkste boodschappen dat kinderen uit moeten kijken voor vreemden. Dit is namelijk een belangrijk punt waar je al op vroege leeftijd met je kinderen over moet praten.
Drie kleine biggetjes is ook een van onze klassieke kinderverhalen
Dit verhaal is voor het eerst gepubliceerd in 1840, maar werd voor die tijd al van generatie op generatie doorgegeven. Vandaag de dag kunnen we ons nog steeds herinneren hoe de grote boze wolf pufte om het huis van de drie kleine biggetjes weg te blazen zodat hij ze op kon eten.
In dit verhaal zien we veel belangrijke waarden voor kinderen terug. Het laat bijvoorbeeld zien dat je met kracht en doorzettingsvermogen je doel kunt bereiken.
Het verhaal legt ook de nadruk op samenwerking om moeilijke situaties makkelijker te maken.
De prinses op de erwt
De prinses op de erwt is een klassiek fabeltje geschreven door Hans Christian Andersen. Het verhaal maakt één van de belangrijkste lessen in het leven duidelijk: schijn bedriegt.
Blijkbaar begrijpt de koningin in dit verhaal dat niet. Een prinses komt aan bij het kasteel waar de koningin en haar zoon wonen. De prins zoekt een vrouw om mee te trouwen, maar de koningin weigert hem met haar te laten trouwen omdat ze niet erg mooi is.
Een kleine erwt zorgt ervoor dat de mening van de koningin helemaal verandert. De prinses bewijst dat ze een erwt kan voelen, zelfs als er 20 matrassen op liggen. De koningin accepteert haar, omdat alleen echte prinsessen zo’n gevoelige huid hebben.
Goudlokje
Dit verhaal uit de 19e eeuw is één van de beste klassieke kinderverhalen die kinderen de waarde van een individu en zijn privacy leert.
De hoofdpersoon is een klein meisje met goud haar dat, zonder toestemming, het huis van een familie beren in gaat. Ze eet hun eten op, gebruikt hun meubels en slaapt zelfs in hun bedden.
Zoals verwacht komen de beren thuis en zien ze, tot hun verbazing, dat er een klein meisje in hun huis slaapt. Doodsbang springt Goudlokje uit hun bed en ze rent zo hard als ze kan het bos in.
De laatste van de klassieke kinderverhalen: het melkmeisje en haar emmer
Dit is een simpel verhaal van Aesop over een melkmeisje die naar de stad loopt. Terwijl ze loopt denkt de fantasierijke jonge vrouw aan wat ze allemaal kan doen met het geld dat ze verdient van het verkopen van al haar melk.
Door deze gedachtes ziet ze voor zich dat ze steeds meer geld krijgt. Ze blijft dagdromen, totdat ze opeens struikelt en al haar melk op de grond laat vallen. Omdat ze niet oplette waar ze heen ging, kan ze nu al dat geld niet meer verdienen.
Dit verhaal leert kinderen dat ze niet moeten nadenken over wat ze kunnen hebben, voordat ze het hebben. We moeten opletten dat we niet te hebberig worden voor dingen die we niet hoeven te bereiken. Soms kan het namelijk tegenwerken als je je te veel focust op je ambities.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ruz, R. P., & Buñuel, P. S. L. (2014). Los cuentos populares/tradicionales en educación infantil. Una propuesta a través del juego. E-motion: Revista de Educación, Motricidad e Investigación, (2), 32-47. http://www.uhu.es/publicaciones/ojs/index.php/e-moti-on/article/view/2375/0
- Marín-Díaz, V., & Sánchez-Cuenca, C. (2015). Formación en valores y cuentos tradicionales en la etapa de educación infantil. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud, 13(2). http://158.69.118.180/rlcsnj/index.php/Revista-Latinoamericana/article/view/1990
- Paz, C. E. S., & Edy, C. (2005). El cuento infantil: una experiencia de lenguaje integral. Revista electrónica de la red de investigación educativa, 1(2). http://revista.iered.org/v1n2/pdf/csandoval.pdf