Mijn kind is bang om uit logeren te gaan

Een van de belangrijkste redenen dat kinderen bang zijn om ergens te gaan logeren, zijn de diepgewortelde gewoontes en routines die ze thuis hebben voor het slapengaan. De sleutel is om ze beetje bij beetje zelfstandigheid te geven, zonder ze iets te dwingen.
Mijn kind is bang om uit logeren te gaan
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 20 januari, 2020

Het is heel gewoon dat jonge kinderen bang zijn om uit logeren te gaan. Deze angst begint ongeveer bij twee jaar oud en duurt tot ze ongeveer een jaar of zes tot acht zijn, – net als angst voor het donker of gescheiden te zijn van hun ouders, wat ook veel voorkomende angsten zijn.

Dit is een fase waarin kinderen erg gehecht zijn aan hun ouders en steeds de zekerheid zoeken die ze alleen van hen of andere familieleden kunnen krijgen. Daarom is uit logeren gaan eng.

Kinderen zijn erg gewend aan hun gewoontes en omgeving. Ze zijn gewend om in hun eigen kamer te slapen, met dezelfde bedtijdroutines. Als je hun gewoontes wijzigt en kinderen op een andere plek moeten slapen anders dan hun eigen huis, dan kunnen ze weerstand uiten.

Wanneer kinderen openstaan voor het avontuur van uit logeren gaan, kunnen ze een nieuwe manier ontdekken om met andere kinderen om te gaan, terwijl ze spelletjes en ervaringen beginnen te delen. Bovendien kan deze ervaring hun zelfrespect versterken.

Wat kan je doen als je kind bang is om uit logeren te gaan?

Om van uit logeren een leuk avontuur voor kinderen te maken, moet je ze eerst hun angsten laten uiten en ze vragen laten stellen. Beantwoord ze kalm.

Zorg er voor dat je kinderen op de hoogte zijn van alle dingen zie ze alleen kunnen doen en probeer hun opwinding sterker te maken dan hun angst om uit logeren te gaan. Vergeet niet om je te concentreren op hun favoriete activiteiten.

Een goede communicatie met je kind is ook belangrijk. Denk niet dat het probleem vanzelf zal oplossen. Neem de controle over de situatie en nodig je kinderen uit om ze te helpen zich klaar te maken om ergens te gaan logeren.

Laat je kind de situatie ook niet vermijden. Blijf standvastig en laat ze je niet overtuigen. Wees geduldig. Zet ze niet onder druk, anders creëer je nog meer weerstand.

Vermijd het troosten van je kinderen. Als je je kinderen vertelt dat alles goed komt, verliezen ze het vertrouwen in je mening. Vertel ze ook niet precies wat ze moeten doen. Vraag je kinderen om een plan te maken om nieuwe vrienden te maken en leuke activiteiten te doen.

Bang meisje in een vreemde kamer uit logeren

De eerste nacht weg van huis: hoe begeleid je je kinderen?

Het is een goed idee om met je kinderen naar het huis van de vriend te gaan waar ze zullen gaan logeren. Dit zal hen helpen bij de overgang om niet bang te zijn.

Bied je kinderen keuzes zodat ze weten dat ze niet alleen zijn. Laat ze weten dat als ze zich niet goed voelen of problemen hebben, ze kunnen bellen via de ouders van het vriendje. Of ze kunnen hun eigen telefoon gebruiken, als ze die hebben.

Je moet weten dat er geen ideale leeftijd is voor een kind om uit logeren te gaan. Kinderen kunnen zelf beslissen. Je kinderen zullen vragen of ze mogen kamperen of mogen gaan logeren bij een vriend, maar ze moeten alleen gaan als ze zelfvoorzienend genoeg zijn.

Om kinderen te helpen hun eerste nacht weg van huis door te brengen, benadruk je hun discipline, zorg je er voor dat ze zich veilig voelen, help je hen hun angsten onder ogen te zien zodat ze deze kunnen overwinnen. Dat is de enige manier waarop ze zich veilig en klaar voelen om uit logeren te gaan.

Ogen dicht bij bange jongen

En als ze huilen?

Hoewel ze het idee prachtig vinden, gaat het uit logeren gaan niet altijd goed. Het is belangrijk om je reactie niet te overdrijven en je zorgen onder controle te houden. Als je dat niet doet, zullen je kinderen merken dat je nerveus bent en ze zullen zich minder veilig voelen.

Als je kinderen blijven huilen, is het een teken dat ze nog niet klaar zijn voor deze ervaring.  Kinderen nemen hun eigen tijd om zich aan te passen aan nieuwe situaties. Voorkom dat ze iets meemaken dat traumatisch aanvoelt anders komen ze niet van hun angst om uit logeren te gaan.

Dit betekent dat je kinderen geleidelijk van je moeten loskomen. Wacht tot je kinderen vragen om uit logeren te gaan, of in ieder geval niet veel weerstand bieden.

Deze ervaring zal voordelig voor hen zijn en hen helpen hun autonomie en sociale relaties te ontwikkelen. Ze zullen leren toleranter te zijn, te delen en betere teamspelers te worden. Dit zijn onschatbare waarden voor hun leven en toekomst.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.