4 boeken over de wetenschap voor kinderen

Kinderen vinden de wetenschap vaak fascinerend. We weten daarom zeker dat deze boeken over wetenschap je kinderen zullen aanspreken en hun verbeeldingskracht en nieuwsgierigheid zullen laten groeien.
4 boeken over de wetenschap voor kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 januari, 2021

Wetenschap is een van de onderwerpen die in de laatste fase van de kindertijd het meest de aandacht van kleintjes trekt. Het lezen van boeken over de wetenschap zal hen helpen om een grote verbeeldingskracht te ontwikkelen. Het zal  hun ogen openen voor fascinerende feiten over de wereld om hen heen.

Kinderen zullen niet alleen genieten van het lezen van deze boeken, maar ze zullen ook dol zijn op het bekijken van hun aantrekkelijke illustraties.

Boeken voor kinderen over de wetenschap kunnen een grote verscheidenheid aan thema’s behandelen. Bijvoorbeeld ruimte, onderzoek, natuur, chemie en vele andere. In het artikel van vandaag bieden we daarom een selectie van enkele van onze favoriete wetenschappelijke kinderboeken waar jij en je gezin van kunnen genieten.

Geweldige boeken over de wetenschap voor kinderen

1. George’s Marvellous Experiments

De auteur van dit Engelse boek, Roald Dahl, is een van de meest erkende auteurs van kinderliteratuur ter wereld. Hij staat namelijk bekend om zijn populaire kinderboeken Matilda en de reuzenperzik.

George’s Marvelous Experiments is geïnspireerd op een ander prachtig werk van Dahl, Joris en de geheimzinnige toverdrank (George’s Marvellous Medicine).

In het eerste boek bedenkt de hoofdpersoon, Joris, een plan om wraak te nemen op zijn grootmoeder, die bazig en gemeen is. Hij wil een nieuw medicijn maken om het medicijn dat ze inneemt te vervangen, waardoor ze verdwijnt.

Dit tweede boek bevat stapsgewijze instructies voor experimenten die kinderen thuis met de hulp van hun families kunnen proberen. Elk experiment omvat eenvoudige objecten die je kinderen overal in huis kunnen vinden.

Maak je dus geen zorgen, geen van deze experimenten zal hun grootouders doen verdwijnen. Alleen Joris kan dat namelijk!

Dit boek is bedoeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar, die met een paar simpele stappen hun eigen authentieke experimenten en onderzoeken zullen uitvoeren.

2. Professor Astrokat, een verzameling boeken over wetenschap voor kinderen

Kinderen dragen wetenschappelijke boeken

Professor Astrokat is een ongelooflijke verzameling geschreven door Dr. Dominic Walliman en geïllustreerd door Ben Newman. Als je kinderen hebt tussen de 5 en 7 jaar, zorg er dan voor dat je deze bekijkt.

In elk boek onderzoekt het katachtige wonderkind een ander wetenschappelijk onderwerp, zoals het zonnestelsel, atomen en het menselijk lichaam. Het nieuwste deel, uitgebracht in september 2018, gaat over ruimteraketten. En in augustus 2019 kunnen kinderen Astrokats boek over sterrenkijken in handen krijgen.

Geïllustreerde wetenschappelijke boeken voor kinderen

3. Het bijzondere beestjes boek

Geïllustreerde albums zijn een van de beste manieren om de kinderen in je huis boeken te laten lezen en te laten observeren. Elke pagina van Het bijzondere beestjes boek, door Yuval Zommer, laat namelijk zien dat de wereld vol fascinerende en vaak weinig bekende beestjes zit.

Dit gigantische boek zal, zoals de naam al aangeeft, de kleintjes helpen om ongelooflijke feiten over het leven van een groot aantal insecten te ontdekken. Terwijl jij en je kinderen elke pagina verkennen, zul je zeker versteld staan. Als je kinderen hebt tussen 7 en 8 jaar, voeg deze titel dan aan je verzameling toe.

En als je kinderen van dit soort boek genieten, dan kun je ook andere titels in dezelfde collectie bekijken. Het buitengewone beesten boek gaat bijvoorbeeld helemaal over wilde dieren. Het zinderende zee boek gaat dan weer helemaal over zeedieren.

4. 100 Steps for Science: Why it works and how it happened

Kinderen zitten op een dak te lezen

Dit is weer een van de meest opmerkelijke wetenschappelijke Engelse albums voor kinderen. Het is geschreven door Lisa Jane Gillespie en geïllustreerd door Yakai Du. Het boek stelt kinderen in staat te leren over de wetenschappelijke vooruitgang die sinds de oudheid in de mensheid heeft plaatsgevonden.

Kinderen die het lezen, zullen begrijpen hoe wetenschap vele jaren geleden was en hoe het tot nu toe is veranderd. Dit is namelijk een geweldig boek voor kleintjes tussen de 2 en 5 jaar.

Nu je dus wat ideeën hebt, is het tijd voor jou en je kinderen om te genieten van wat leuk en leerzaam lezen. Ga dus naar de bibliotheek, je plaatselijke boekwinkel, en ga gewoon online om deze uitstekende boeken over wetenschap voor kinderen te vinden. Wellicht ook interessant voor jou

4 experimenten met water voor kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
4 experimenten met water voor kinderen

Wat is een betere manier dan om te leren over scheikunde en natuurkunde dan door leuke spelletjes en experimenten met water?


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.