Masturbatie tijdens de adolescentie: wat ouders moeten weten
In dit artikel willen we het over een belangrijk onderwerp hebben: masturbatie tijdens de adolescentie. Misschien is het moeilijk voor je om te wennen aan het idee dat de jongen of het meisje die gisteren in je armen sliep nu een persoon is met eigen verlangens.
Misschien komt het door de conservatieve opvoeding die je kreeg. Of door wat je niet geleerd werd over de ontwikkeling van seksualiteit. Het is mogelijk dat als je tot een bepaalde generatie behoort en teruggaat naar je kinderjaren, je nooit met je ouders over bepaalde onderwerpen gesproken hebt.
Maar dat je dat niet doet, betekent niet dat het niet gebeurt. Seksualiteit is er namelijk, vanaf het moment dat we geboren worden tot de tijd dat we sterven. En het uit zich op verschillende manieren, afhankelijk van de levensfase waarin we ons bevinden. Maar het bestaat altijd en doorkruist ons als menselijke wezens.
Een van de meest uitdagende momenten voor ouders wat betreft de seksualiteit van hun kinderen heeft te maken met masturbatie. Het is namelijk het moment waarop nieuwsgierigheid en het verlangen om de genitaliteit te onderzoeken opkomen.
Tijdens de adolescentie is dit aspect een sleutelfactor van de normale ontwikkeling. Vandaag gaan we je daarom helpen beter te begrijpen wat het is en hoe je het onderwerp met je kinderen kunt benaderen.
Wat zijn de gevolgen van masturbatie tijdens de adolescentie?
Soms worden volwassenen verrast door het ‘ontwaken’ van nieuwsgierigheid naar de geslachtsdelen en de sensaties die bij masturbatie ervaren worden. In feite hebben ze niet altijd de middelen om het onderwerp met hun kinderen aan te snijden. Hetzij vanwege hun eigen opvoeding, de huidige verkeerde informatie, of vanwege de schaamte en bescheidenheid die deze onderwerpen omringen.
Het is echter belangrijk om bepaalde barrières af te breken en dichter bij jonge mensen te komen om hen te begeleiden bij dit en andere onderwerpen.
De ontwikkeling van seksualiteit is een natuurlijk verschijnsel en masturbatie maakt deel uit van een fysiologisch en gezond proces. Deze daad vormt een manier om onszelf te verkennen, onszelf te ontdekken, te begrijpen wat we lekker vinden en wat niet, waar we ons prettig of onprettig bij voelen.
Behalve dat het een kwestie is die met genitaliteit samenhangt, heeft masturbatie, als onderdeel van de seksuele ontwikkeling, nog andere implicaties. Het heeft te maken met het aangaan van seksueel-affectieve relaties, respect voor anderen, zorg voor het eigen lichaam en de behoeften ervan, en zelfkennis.
Masturbatie vanuit een positief standpunt benaderen houdt dus in dat kinderen nuttige hulpmiddelen krijgen aangereikt om een veilige basis te leggen voor gezonde, volwaardige, respectvolle en wederzijds zorgzame relaties.
Romantische relaties bij adolescenten zijn belangrijk in een sleutelstadium van seksueel ontwaken. Daarom moeten ouders hen de nodige hulpmiddelen aanreiken om van een volle, gezonde, respectvolle en wederzijds zorgzame seksualiteit te genieten.
Enkele aanbevelingen om over masturbatie tijdens de adolescentie te praten
Neem eerst enkele van deze suggesties door voor je met je tieners over seksualiteit en masturbatie praat:
Analyseer wat je weet (en denkt te weten) over masturbatie
Zo kun je nagaan wat je vooroordelen zijn, mythes ontkrachten, en voorkomen dat je misvattingen aan je kinderen doorgeeft.
Vermijd onderscheid naar geslacht
Masturbatie is niet exclusief voor mannen, want ook vrouwen kunnen het doen. Vermijd daarom een verkeerd of differentieel idee te wekken tussen meisjes en jongens.
Uitleg moet geleidelijk gebeuren
Bedenk dat het even schadelijk is om niet over masturbatie en seksualiteit te praten als het is om dat op een ongepaste manier te doen. Dit betekent dat bepaalde onderwerpen worden voorgesteld en ontstaan volgens het evolutionaire moment van de kinderen en dat het niet nodig is situaties of onderwerpen te forceren omdat “het beter voor ze is meer te weten dan minder”.
Het begrijpen en integreren van informatie gaan hand in hand met de rijpheid van elk kind of jongere. En uitleg moet altijd geleidelijk en duidelijk gebeuren.
Stel enkele regels op rond masturbatie tijdens de adolescentie
Het moet genormaliseerd worden dat mensen masturberen en dat ze er geen schaamte voor hoeven te voelen. Het is echter een intieme handeling en, als het met een andere persoon gedaan wordt, moet er toestemming van beide partijen zijn. Dit impliceert ook dat je er geen details over deelt als degene die het doet deze niet wil geven of anderen er niet over willen horen.
Het hoe is even belangrijk als het wat
Je gebaren, je toon in je stem en je lichaamstaal brengen ook veel informatie over, buiten de inhoud zelf. Probeer wat je zegt niet tegen te spreken met wat je doet. Dus, als je merkt dat je niet weet hoe je het onderwerp moet benaderen of het je ongemakkelijk maakt, kun je audiovisuele middelen gebruiken.
Vraag wat je kinderen weten of denken
Vaak hebben jongeren misvattingen, die hen verhinderen op een gezonde manier met seksualiteit in contact te komen en die hen ertoe brengen het met schuldgevoelens te beleven (Spaanse link).
Doe niet alsof je alles weet. Erken gewoon je beperkingen, zoek informatie, en snij het onderwerp met je kinderen aan. Je kunt zelfs gebruik maken van series en films om de ruimte te openen voor een empathische en eerlijke dialoog met hen.
Wees niet bang om toe te geven dat je niet alles weet
Totslot is het belangrijk dat volwassenen zich ontspannen over het idee dat we alle antwoorden op alle vragen hebben als het gaat om masturbatie in de puberteit of seksualiteit in het algemeen. Als er één ding is dat kinderen ons komen leren, dan is het wel dat je meer dan eens met hen en van hen leert.
Daarom is het het beste om je eigen beperkingen toe te geven. Informeer je om een antwoord te vinden of zelfs samen te ontdekken. Creëer de ruimte voor uitwisseling. Geef adolescenten de mogelijkheid om mettertijd de nuttige hulpmiddelen te verwerven om van een volwaardig leven te genieten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Perla, Felipe , & Gutiérrez-Quintanilla, Ricardo , & Sierra, Juan Carlos (2010). Actitud hacia la masturbación en adolescentes: propiedades psicométricas de la versión española del Attitudes Toward Masturbation Inventory. Universitas Psychologica, 9(2),531-542.[fecha de Consulta 28 de Mayo de 2022]. ISSN: 1657-9267. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=64716832019
- Guarín-Serrano R, Mujica-Rodríguez AAM, Cadena-Afanador LP, Useche-Aldana BI. Una mirada a la masturbación femenina: estudio descriptivo transversal en mujeres universitarias del área metropolitana de Bucaramanga, Colombia. Rev. Fac. Med. 2019;67(1):63-8. Spanish. doi: http://dx.doi.org/10.15446/revfacmed.v67n1.64125