Is mijn dochter te jong om haar eerste vriendje te hebben?

In een oogwenk worden onze kinderen groot en beginnen nieuwe zorgen. Denk je dat je dochter te jong is om haar eerste vriendje te hebben?
Is mijn dochter te jong om haar eerste vriendje te hebben?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

We hebben allemaal wel eens de uitdrukking gehoord “kleine kinderen = kleine problemen; grote kinderen = grote problemen”. Dit is waar als de tijd zo snel voorbij gaat; in een oogwenk zijn onze kinderen volwassen en beginnen er andere zorgen te komen. Wat als je dochter je vertelt dat ze verkering met iemand heeft of wil hebben? Denk je dat ze te jong is voor haar eerste vriendje?

Tijdens de adolescentie is het normaal om dingen te horen als “mama, papa, op school is er een jongen die ik erg leuk vind en hij wil mijn vriendje zijn”. En juist dan beginnen we het gevoel te krijgen dat de wereld tegen ons heeft samengezworen en dat we niet weten hoe we moeten handelen.

Geconfronteerd met zulke situaties weten we vaak niet eens hoe we moeten reageren. Eerder voelen we ons ongemakkelijk en onbehaaglijk over deze nieuwe gevoelens die onze kinderen beginnen te ervaren, ook al zijn ze volkomen natuurlijk.

Als ouders hebben we een belangrijke taak en dat is onze dochters van jongs af aan te leren dat het normaal is op bepaalde momenten aantrekkingskracht voor jongens te voelen (Engelse link) en dat dit bij het opgroeien hoort.

Vrouwelijke puberteit

Als meisjes het stadium van de puberteit bereiken, beginnen ze belangrijke en merkbare veranderingen door te maken, waaronder:

  • Fasen van opstandigheid. Ze hebben de neiging kwetsbaar te zijn met hun gevoelens en gedachten, vooral als ze thuis geen goede communicatie met vader en moeder hebben.
  • Ontwikkeling van de menstruatie. Met dit proces treden er belangrijke veranderingen op in het lichaam van het meisje. Denk aan borstvergroting, schaamhaar, acne, stemmingswisselingen, enz.
  • Relaties met mensen om haar heen. In het adolescente stadium worden vriendschappen uitgezocht op basis van gelijksoortige activiteiten en smaken.

Deze veranderingen komen bij alle meisjes voor en geen enkel zal de uitzondering zijn. Wat echter kan gebeuren is dat sommigen deze veranderingen eerder ontwikkelen dan anderen.

Is het echt haar eerste vriendje of niet?

Mijn dochter is te jong om haar eerste vriendje te hebben

Bij veel gelegenheden moeten we de term ‘vriendje’ leren definiëren, want in sommige gevallen betekent het veel minder dan we denken.

Misschien wil je dochter alleen maar die connotatie geven aan een speciale vriend en is er niets aan de hand. Op dezelfde manier zal communicatie op dit moment van essentieel belang zijn om er zeker van te zijn dat de situatie volkomen ongevaarlijk is.

Moeders maken zich zo druk over de bedoelingen van tieners, dat ze er hoofdpijn van krijgen. Alleen al door ons andere scenario’s voor te stellen, vrezen we voor de integriteit van onze dochters.

Communicatie en nul sociale paradigma’s zijn fundamentele sleutels om met onze dochters over het onderwerp vriendjes te praten.

Communicatie: de enige sleutel tot succes

Een moeder maakt zich zorgen over het vriendje van haar dochter

Het kan gebeuren dat je dochter je op een bepaald moment vertelt; “Ik heb mijn eerste vriendje” of vraagt “Is het goed als ik een vriendje heb?” Op dat moment vraag je je af wat je moet doen.

Communicatie en vertrouwen tussen ouders en dochters zullen elke ongemakkelijke of ongewenste situatie voorkomen. Door vaak over seksualiteit, verantwoordelijkheid, bewustwording en respect te praten kunnen de meisjes thuis begrijpen waar we bang voor zijn.

De situatie kan je tegenstaan, maar je moet haar met verstand benaderen.

Enkele aanbevelingen als je dochter het over haar eerste vriendje heeft

  • Knoop meteen een gesprek aan, zonder dit met een klagerige of ontevreden toont te doen. Het is natuurlijk dat je het nieuws misschien niet leuk vindt, maar je moet nabijheid zoeken en geen afstand. Hoe meer tegenwerking je toont, hoe groter de opstand zal zijn.
  • Laat zien dat je geïnteresseerd bent in het onderwerp, in de gevoelens van je kind, in het weten wie de persoon is, en dus in staat bent goede raad te geven om het gesprek vlot te trekken en het vertrouwen te vergroten.
  • Praat openlijk over alles wat er te weten valt over het beginnen van een relatie op jonge leeftijd. Je moet duidelijk zijn over het onderwerp seksualiteit. Praat over de gevolgen van ongewenste zwangerschappen, seksueel overdraagbare ziekten, enz. Het is belangrijk om subtiel de nadruk te leggen op het belang van het beleven van de mooie ervaringen van de adolescentie, en duidelijk te maken dat het waarschijnlijk nog te vroeg is om een relatie aan te gaan.
  • Als er sprake is van een relatie met afspraakjes. Het is belangrijk om afspraken te bespreken en te maken waarin eenvoudige regels en voorwaarden worden vastgelegd. Je dochter moet te midden van de regels vrijheid voelen, zodat ze zich niet gevangen voelt in haar eigen huis. Het is belangrijk dat ze begrijpt dat alleen vertrouwen en respect een harmonieuze relatie voor de omgeving in het algemeen vergemakkelijken.

Voor jou blijft je dochter altijd dat kleine prinsesje

In jouw ogen zal je dochter altijd te jong zijn om haar eerste vriendje te krijgen. Jij ziet haar namelijk als die onaantastbare prinses. Maar alleen door alle stadia van haar groei te aanvaarden zul je gedragsproblemen en latere gevolgen kunnen voorkomen. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kun je grooming voorkomen en wat is het eigenlijk?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe kun je grooming voorkomen en wat is het eigenlijk?

Ouderlijk toezicht op apparaten helpt grooming, het seksueel lastigvallen van een minderjarige door een volwassene op het internet, voorkomen.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.