5 dingen die een tiener moet weten

Hier zijn 5 dingen die een tiener moet weten en waar je met hem over moet praten. Denk niet dat je gevoelige onderwerpen over het hoofd kunt zien.
5 dingen die een tiener moet weten
María José Roldán

Beoordeeld en goedgekeurd door de psychopedagoog María José Roldán.

Geschreven door Okairy

Laatste update: 27 december, 2022

Weet je of je tiener over alle juiste informatie beschikt om een gezond leven te leiden? Hier zijn 5 dingen die een tiener moet weten en waar je met hem over moet praten.

Een veel voorkomende misvatting is bijvoorbeeld dat gevoelige onderwerpen niet besproken hoeven te worden. Sommige ouders vrezen dat deze gesprekken hun emotionele groei zullen beïnvloeden of hun rijpheid zullen versnellen. We raden je aan toch het vertrouwen te hebben om over deze onderwerpen te praten en eventuele twijfels weg te nemen.

Onthoud echter dat het beste advies altijd van een ouder komt. Zorg dat je de situatie begrijpt en geef juiste en echte informatie. Als je vragen hebt, ga dan naar een psycholoog of geschikte specialist. Belangrijk is dat je kind weet en voelt dat je er voor hem bent, wat er ook gebeurt.

Hier zijn wat dingen om met je tiener over te praten, zodat hij of zij beter leert omgaan met de problemen van het leven. Onthoud dat jij voor je tiener altijd het beste rolmodel zult zijn, ook al proberen ze elke dag het tegendeel te bewijzen.

1. Je tiener moet weten hoe je problemen het hoofd kunt bieden

Kiezen welk pad te volgen en welke beslissingen te nemen is in elk stadium moeilijk. Tijdens de jeugd gaat het nemen van beslissingen echter gepaard met grote kwellingen die twijfels en conflicten opwekken. Dit komt omdat tieners een overgang beleven tussen adolescentie en volwassenheid.

Om zich in een groep geaccepteerd te voelen, nemen ze, hoe goed je ze ook in de gaten houdt, vaak bepaald gedrag aan zonder zich bewust te zijn van de negativiteit van dat gedrag. Daarom moet een tiener weten dat hij voorbereid moet zijn op de mogelijke gevolgen van zijn daden. Als ouder moet je je kinderen erop voorbereiden deze persoonlijke en sociale verantwoordelijkheden op zich te nemen.

2. Je tiener is uniek

Nog iets wat een tiener moet weten is dat elk mens uniek is. Er is niet één mens die net zo is als een ander in de wereld. Dus als we uniek zijn en van elkaar verschillen, is er geen reden waarom er een vergelijking zou moeten zijn tussen hen en iemand anders.

Het is niet nodig de prestaties van je tiener te vergelijken met die van het kind van de buurvrouw, zijn broer of zus, of iemand anders die je kent.

Het is natuurlijk voor ouders om de prestaties en competenties van hun kinderen af te meten aan die van anderen, maar een tiener moet weten dat jij niet wilt dat ze anders zijn. Ze voelen zich onder druk gezet, verward en verliezen zelfvertrouwen als ze voortdurend geëvalueerd worden. Ze hebben hun eigen persoonlijkheid en het is het beste om hun huidige prestaties aan te moedigen.

3. Een tiener moet weten hoe hij zijn financiën moet beheren

Omdat dit de leeftijd is waarop je kind vrijheid en autonomie wil, moet het de grondbeginselen van geldbeheer en het belang ervan voor zijn financiële toekomst en economische onafhankelijkheid  begrijpen. Daarom moet een tiener ook weten hoe leuk het is om te werken en te sparen.

Leg hen uit dat het bereiken van economische vervulling op dit moment belangrijk is in deze nieuwe wereld. Je tiener moet zich bewust zijn van de offers die je brengt om het huishouden te onderhouden, hoe de nutsvoorzieningen betaald worden, enz.

En waarom zou je ze niet wat van hun eigen persoonlijke uitgaven op zich laten nemen? Met andere woorden, laat ze hun eigen financiële beslissingen nemen. Onthoud dat het goed is dat ze fouten maken, zodat ze meer over geld kunnen leren.

4. Hun seksuele initiatie

 Dingen die een tiener moet weten zoals seksualiteit

Lichamelijke veranderingen beginnen op deze leeftijd op te treden en het is essentieel dat jongeren de functie kennen van elk orgaan dat in hun lichaam bestaat. Er zijn adolescenten die hun seksueel leven op een overhaaste manier door een gebrek aan informatie en begeleiding beginnen.

Geen enkele tiener of ouder zou zich bezorgd of beledigd moeten voelen om openlijk over seks te beginnen praten. Integendeel, dit is de enige manier om ongewenste zwangerschappen, seksuele ziekten en andere problemen te voorkomen.

5. De behoefte om in een groep te zijn

Niemand wil op een plek zijn waar hij geen vrienden heeft . Bij een groep horen is een menselijke basisbehoefte . Daarom moet een tiener weten dat hij bij een groep moet horen, want hij bevindt zich in een levensfase waarin hij geaccepteerd moet worden en waarin zijn gedrag door anderen gesteund moet worden.

Het belangrijkste in dit verband is dat je kind bepaalt bij wat voor groep het wil horen en welk pad het wil volgen . Hier zullen de vruchten van opvoeding en ouderlijke aandacht te zien zijn. Het is onvermijdelijk dat je kind vriendschappen wil sluiten die hem stimuleren en bij zijn activiteiten betrekken.

Tieners willen in een groep horen

Tegenwoordig hebben tieners veel meer vrijheid dan in de voorafgaande jaren, iets waar je je zeker zorgen over maakt. Het belangrijkste is dat ze respect hebben door op elkaars mogelijkheden te reflecteren. Ze moeten leren zich te gedragen volgens de waarden van het gezin en zich bewust zijn van de verantwoordelijkheden die horen bij alles wat ze doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.