Hoe leer je een kind zich niet door anderen te laten beïnvloeden?

Kinderen opvoeden zodat ze zich niet door anderen laten beïnvloeden moet een prioriteit zijn voor ouders. Leer hoe dit te doen.
Hoe leer je een kind zich niet door anderen te laten beïnvloeden?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 09 november, 2021

Zonder het te beseffen voeden we onze kinderen op om door ons beïnvloed te worden. Dit wordt uiteindelijk een deel van hun leven. Meestal zitten we er niet mee als de kleine opgroeit in de schaduw van onze invloed. Maar het is iets dat ons in een bepaalde fase van hun leven zorgen moet beginnen te baren. Een kind dat thuis gemakkelijk gezwicht is, kan deze zwakte ook elders meedragen. Hij kan zich dan makkelijk door anderen laten beïnvloeden.

Sommige kinderen zijn van jongs af aan voldoende onafhankelijk, iets waardoor hun ouders soms hun geduld verliezen. Anderen laten zich zonder bezwaar leiden en laten hun mening bijna nooit gelden… Hoewel dit thuis een goed opvoedingsproces bevordert, kan het schadelijk zijn. Het kind kan zijn gevoelens namelijk onderdrukken of is als persoon te gemakkelijk te manipuleren.

Een kind opvoeden om zich niet door anderen te laten beïnvloeden moet een taak zijn die ons vanaf de eerste stadia van zelfstandigheid bezighoudt. Vooral als we in deze gevallen al tekenen van zwakte gezien hebben. We weten dat sommige invloeden positief kunnen zijn. Daarom is het iets dat de opvoeding moet aanvullen, door ze te leren het goede van het slechte te onderscheiden.

Hoe leer je een kind zich niet door anderen te laten beïnvloeden

Peer pressure

Peer pressure is een belangrijk element voor het ontstaan van een manipulatiesysteem. Veel kinderen hebben de behoefte zich aan te sluiten bij groepen die hen misschien niet gunstig gezind zijn. Tegelijk zijn er kinderen met aangeboren leiderschapskwaliteiten, die in staat zijn andere gelijken aan hun wil te onderwerpen.

Tegelijk hebben kinderen die gewend zijn zich door hun ouders of broers of zussen te laten leiden, meer kans om ook onder deze onderwerping te lijden. Misschien is de groep helemaal niet slecht. Maar het nadeel ervan is ongetwijfeld dat ze hun leden onder druk zetten om dezelfde dingen te doen (die misschien niet naar ieders zin zijn).

In die zin laten veel van de kinderen die tot de groep behoren zich beïnvloeden door de ideeën van de leider, om geaccepteerd te worden en de verwijten die zich kunnen voordoen te vermijden. In die zin kunnen deze opleggingen leiden tot mogelijke gedragsproblemen en handelingen die buiten de orde of zelfs onwettig zijn.

Jongen houdt zijn oren dicht om niks te horen wat het meisje zegt

Een kind opvoeden om zich niet door anderen te laten beïnvloeden

Hoewel invloeden goed of slecht kunnen zijn, zal het, afhankelijk van de waarden die het kind thuis verwerft, beter in staat zijn het op de loer liggen van slechte invloeden te vermijden. Kinderen leren hun eigen criteria uit te drukken en hun gevoel van eigenwaarde te bevorderen, samen met kritisch denken, zijn de belangrijkste hulpmiddelen om hen te helpen zich niet door anderen te laten beïnvloeden.

In die zin is het van essentieel belang dat kinderen opgevoed worden met heel duidelijke waarden, in de wetenschap hoe belangrijk het is dat ze van jongs af aan hun waarde vergroten. Er moet altijd rekening gehouden worden met hun eigen mening en verlangens.

Aanbevelingen zodat je kinderen zich niet laten beïnvloeden

Hieronder willen we je enkele sleutels geven, zodat je je kinderen dagelijks manieren kunt leren om zich niet door anderen te laten beïnvloeden. Zo kunnen ze hun eigen criteria in verschillende situaties in het leven verbeteren.

 • Moedig hun gevoel van erbij horen aan, zodat hun gevoel van aanpassing en positieve beoordeling van wat ze hebben groeit.
 • Geef oprecht om hun gedrag en de rode vlaggen die ze misschien afgeven.
 • Leer ze verantwoordelijk te zijn voor hun daden. Leer hen goedkeuring te vragen voor hun daden voor ze ze uitvoeren.
 • Toon belangstelling voor wat ze doen. Laat ze weten dat ze onze onvoorwaardelijke steun hebben.
 • Waardeer hun mening en respecteer hen als onafhankelijke individuen.
 • Leer hen ook te onderhandelen en leiderschapselementen te ontwikkelen.
 • Stimuleer hun autonomie. Dit kan bijvoorbeeld door ze verantwoordelijkheden te geven die ze kunnen vervullen.
 • Bevorder waarden van thuis uit, zodat ze positieve van negatieve houdingen kunnen onderscheiden.
 • Moedig ze aan hun ervaringen te delen, over hun vrienden te praten, te vertellen hoe het op school met ze gaat en welke dingen ze leuk vinden.

Nog meer factoren die een rol spelen

 • Vermijd hen te confronteren zodat ze afstand nemen van bepaalde vrienden of vermijd erg kritisch op hen te zijn. Dit is namelijk iets waardoor ze er defensiever en compromislozer over zouden kunnen worden.
 • Ontwikkel hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dit zal hen namelijk helpen onafhankelijker te zijn als ze zich van de invloed van anderen verwijderen.
 • Bevorder een goede communicatie tussen het kind, de ouders en de leerkrachten, zodat ze zich zelfverzekerd kunnen voelen om over hun problemen te praten en hun twijfels te verduidelijken.
 • Probeer de uiting van hun persoonlijkheid niet te vergelijken of te bekritiseren. Dit kan namelijk een zekere opstandigheid veroorzaken die de omgang met kinderen die anders zijn dan zijzelf in het gedrang brengt.
 • Zorg voor de juiste rust en ontspanning, door ze in te schrijven voor buitenschoolse activiteiten die gericht zijn op het versterken van hun waarden, kameraadschap en integrale ontwikkeling. Wellicht ook interessant voor jou
  Waarom zijn pubers makkelijker te beïnvloeden?
  Je bent mama
  Lees het op Je bent mama
  Waarom zijn pubers makkelijker te beïnvloeden?

  Veel ouders vragen zich af waarom hun pubers zo kwetsbaar voor sociale invloeden zijn. Emotionele instabiliteit maakt pubers makkelijk te beïnvloed...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.