Praten over seksuele oriëntatie met adolescenten

In het artikel van vandaag bekijken we hoe je het onderwerp seksuele geaardheid met adolescenten kunt aanpakken. Blijf lezen!
Praten over seksuele oriëntatie met adolescenten
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Seksuele oriëntatie is een aspect dat bij jongeren veel twijfels oproept. Er zijn gelegenheden waarbij adolescenten hun seksualiteit nog niet helemaal gedefinieerd hebben en dit baart hen zorgen. Wat op deze leeftijd gebeurt is dat de twijfels die ze hebben over hun seksualiteit moeilijk te uiten zijn. Soms uit verlegenheid en andere keren uit angst voor wat anderen denken. Dus, hoe kunnen we met adolescenten over seksuele oriëntatie praten?

In de puberteit begint de seksuele aantrekkingskracht, vooral door de hormonale veranderingen in dit stadium. Deze veranderingen betreffen niet alleen het lichaam, maar ook de geest. Dus als ze denken dat iemand aantrekkelijk is, kan lichamelijke opwinding optreden. Het is in deze periode dat jongens en meisjes beginnen te ontdekken wat het betekent zich tot iemand aangetrokken te voelen. Toegeven aan hun seksuele geaardheid (Spaanse link) hoort bij dit proces.

Seksuele oriëntatie in de adolescentie, wat is het?

Als we het over seksuele oriëntatie hebben, bedoelen we het geslacht (vrouwelijk of mannelijk) waartoe een persoon zich aangetrokken voelt. Er zijn verschillende soorten:

Praten over seksuele oriëntatie met adolescenten
  • Homoseksueel: Mensen die zich aangetrokken voelen tot mensen van hetzelfde geslacht. Een lesbienne is een vrouw die zich aangetrokken voelt tot een andere vrouw en homo verwijst naar een man die zich aangetrokken voelt tot een andere man.
  • Heteroseksueel: Mensen die zich aangetrokken voelen tot het andere geslacht. Vrouwen voelen zich aangetrokken tot mannen en mannen voelen zich aangetrokken tot vrouwen.
  • Biseksueel: Mensen die zich tot beide seksen aangetrokken voelen.

Aanbevelingen om met adolescenten over seksuele oriëntatie te praten

Wanneer we seksualiteit bespreken met kinderen moeten ouders een faciliterende en open houding en geest hebben. Het is belangrijk dat seksuele voorlichting voor kinderen thuis begint en op school wordt voortgezet. Als ouders en kinderen een relatie hebben die gebaseerd is op vertrouwen en met een open instelling, zal dit proces veel gemakkelijker verlopen.

Ouders moeten met hun kinderen gesprekken over seks voeren om valse mythes uit te leggen en om te gaan met de verkeerde informatie die ze van het internet of van hun vrienden kunnen krijgen. Maar hoe kunnen ouders dit doen?

Maak gepast gebruik van taal als je met pubers over seksuele geaardheid praat

Om over seksuele oriëntatie te praten is het een goed idee om een neutraal geslacht te gebruiken. Dat wil zeggen, gebruik woorden als iemand, stel, tienerrelaties, mensen, in plaats van meisje/vriendje. Bovendien moeten pejoratieve woorden over hun seksuele status, zoals manwijf of watje, uit jouw woordenschat verwijderd worden, en uit die van hen.

De situatie moet genormaliseerd worden

Houd een open geest als je met adolescenten over seksuele oriëntatie praat. Hoe je het benadert zal ook veel afhangen van je gezin en de waarden. Wat je moet begrijpen is dat iemands seksuele geaardheid begrepen moet worden als gewoon een andere eigenschap, zoals lang of kort zijn. De situatie moet genormaliseerd worden en niet tot een taboe gemaakt worden.

Wees attent op hoe ze zich voelen en ga in op hun twijfels

De lichamelijke veranderingen die tijdens de adolescentie optreden als gevolg van de seksuele ontwikkeling kunnen jongeren bezorgd en beschaamd maken. Ouders moeten aandacht hebben voor deze gevoelens om hen te helpen en eventuele twijfels weg te nemen. Het is belangrijk om dicht bij je kinderen te zijn, zodat ze de emoties die ze voelen kunnen uiten om hen te helpen.

Vermijd tijdens gesprekken met kinderen overdreven vragen over hun seksuele intimiteit

Verliefde tieners

Als je met kinderen over seksuele oriëntatie praat, is het belangrijk dat je ze niet onderbreekt als ze zich openstellen om lastige vragen te stellen over hun intimiteit, zoals of ze seks gehad hebben, met wie, hoe, enz. Ze moeten de kans krijgen te vertellen wat ze moeten vertellen en zelf het initiatief nemen als ze dat gepast vinden, zonder enige vorm van druk.

Wat het praten over seksuele oriëntatie met pubers betreft…

Seksuele geaardheid in de adolescentie is een van de dingen die jongeren het meest bezighoudt; ze hebben hun seksuele neiging nog niet bepaald en bovendien heersen er vooral over homoseksualiteit veel taboes. Als ouders is het belangrijk een open geest te hebben en deze kwestie aan te pakken, ongeacht de seksuele geaardheid van de adolescent.

De sleutel is om alle twijfels die kinderen over seksualiteit hebben te begeleiden, te begrijpen en te helpen oplossen. Dit kan heel behulpzaam zijn bij het vaststellen van wat ze voelen. Wellicht ook interessant voor jou

Kinderboeken die genderstereotypen doorbreken
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Kinderboeken die genderstereotypen doorbreken

Kinderboeken zijn het perfecte leermiddel om kleintjes te helpen opgroeien zonder de genderstereotypen te accepteren die hen wordt opgelegd.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.