De eerste relatiebreuk van mijn tiener

18 augustus 2019
Een gebroken hart geneest niet gemakkelijk en het is nog moeilijker als het om de eerste liefde gaat. Bied je tiener tijdens dit moeilijke moment ondersteuning. Luisteren en begrip zijn de sleutel als het om de eerste relatiebreuk van je tiener gaat.

In dit artikel geven we je enkele tips om als leidraad te dienen bij de eerste relatiebreuk van je tiener.

Uit elkaar gaan is vaak erg pijnlijk. In het geval van adolescenten is het belangrijk dat ouders ondersteunend zijn, zodat ze met de situatie om kunnen gaan.

Adolescentie vergroot alles

De eerste relatiebreuk van een tiener kan als het einde van de wereld voelen. De pijn die je voelde toen je je eerste liefde verloor, de liefde over was of toen je werd afgewezen, veroorzaakte ongetwijfeld gevoelens van rusteloosheid, prikkelbaarheid, diep verdriet en apathie.

Als je een tiener bent, dan ontwikkelen stabiliteit en emotionele volwassenheid zich nog steeds. Dat is de reden dat het omgaan met dagelijkse verantwoordelijkheden in combinatie met deze pijn elk gebied van het leven van tieners kan beïnvloeden. Denk aan het academische en sociale vlak en wat familie betreft.

Het herstelproces van een gebroken hart is niet eenvoudig en duurt behoorlijk lang. Als je je hand echter uitstrekt naar je tiener en zijn of haar raadgever wordt – zonder te overweldigen – dan zal je hem of haar helpen om kracht en vertrouwen terug te winnen. Bovendien versterk je de band tussen jullie twee.

Hoe kan ik helpen bij de eerste relatiebreuk van mijn tiener?

Tiener in een relatiebreuk

Je depressieve en apathische tiener zien na een breuk kan behoorlijk verontrustend zijn. Bovendien kan dit liefdesverdriet na de eerste relatiebreuk van een tiener weken of maanden aanhouden. Het hangt echter allemaal af van het niveau van emotionele volwassenheid van je kind.

1. Luister naar je tiener bij zijn of haar eerste relatiebreuk

Natuurlijk moet je kind degene zijn die je vrijwillig het verhaal van zijn of haar mislukte relatie vertelt.

Je moet geen druk op een tiener uitoefenen om erover te praten als hij of zij dat niet wil. Stel ook niet te veel vragen. Laat je tiener zijn of haar hart luchten en vermijd het uiteraard om zijn of haar gedrag of zijn of haar partner te veroordelen.

Voordat je advies geeft, moet je eerst toestemming vragen voordat je je mening geeft. Wanneer je dit doet, wees dan zo vriendelijk en voorzichtig mogelijk, zodat je woorden als leidraad dienen en niet aanvoelen als een aanval.

2. Leid je tiener af

Een andere belangrijke tip is om je kind afgeleid te houden. Neem hem of haar indien mogelijk mee op vakantie of organiseer een activiteit. Op die manier kun je de gedachten van je tiener afgeleid houden om te helpen om te gaan met zijn of haar routine en droevige gedachten.

3. Moedig je tiener aan om te sporten

Tijdens het sporten komen endorfines vrij die het lichaam onmiddellijk welzijn bieden. Bovendien helpen ze om stress te verminderen. Op deze manier kan je kind zijn of haar frustraties ‘verbranden’. Beetje bij beetje kan je kind dan beter met zijn of haar relatiebreuk omgaan.

4. Probeer je tiener uit te laten gaan met vrienden

Vrienden die plezier maken

Het is gebruikelijk dat tieners zichzelf na een breuk isoleren. Als dat met jouw kind het geval is, moedig hem of haar dan aan om met vrienden uit te gaan en die momenten te gebruiken om aan het gevoel te ontsnappen. Het is duidelijk dat de kracht van vriendschap in de adolescentie de beste ondersteuning in moeilijke situaties is.

5. Sluit psychologische therapie niet uit na de eerste relatiebreuk van je tiener

Veel mensen stigmatiseren bezoeken aan psychologen, omdat ze als extreem of niet noodzakelijk worden beschouwd.

In het geval van emotionele volwassenheid en interpersoonlijke relaties houden volwassenen echter vaak vast aan de slechte ervaringen van hun adolescentie waar ze niet goed van genezen zijn. Later ontwikkelen veel volwassenen verkeerd gedrag waardoor ze niet kunnen leren hoe ze van een andere persoon kunnen houden.

Daarom is het belangrijk dat je psychologische therapie voor tieners niet uitsluit. Zonder twijfel kan het helpen om het emotionele ongemak sneller en effectiever te overwinnen.

Bovendien zal het hen voorzien van de tools om in de toekomst met een relatiebreuk om te gaan. Ze zullen er niet alleen effectiever mee om kunnen gaan, maar ook over de betekenis van verlies in alle aspecten van het leven leren.