Pubers en quarantaine: hoe is het voor hen?
Pubers en quarantaine. Hoe is thuisisolatie voor onze jeugd en hoe gaan ze ermee om wanneer ze zich in een fase bevinden waarin ze onafhankelijkheid nodig hebben? Naarmate de weken verstrijken, blijven er alarmen afgaan met betrekking tot het coronavirus. Maar de quarantaine kan ingewikkeld zijn voor pubers.
Gedwongen worden om 24 uur per dag thuis te blijven, heeft gevolgen voor de relaties met familieleden. Kleine conflicten die je in het verleden hebt gehad, kunnen vervolgens tot zware ruzies leiden. Pubers hebben geen andere keus dan samen met hun ouders te wonen tijdens hun essentiële zoektocht naar onafhankelijkheid. Daarom behoren tieners tot de groepen die het meest zullen lijden tijdens deze lockdown.
Pubers en quarantaine: hoe ze te helpen begrijpen dat dit een tijdelijke situatie is?
We maken allemaal een moeilijke tijd door en niemand is blij met wat er aan de hand is. Maar als volwassenen zijn we meer bereid om de situatie te accepteren en er beter mee om te gaan dan onze adolescente kinderen. Tieners moeten naar buiten omdat hun lichaam erom vraagt. Ze doorlopen een fase waarin ze contact moeten maken met hun vrienden, maar op dit moment kunnen ze het huis niet eens verlaten.
We moeten hen duidelijk maken dat de quarantaine niet alleen een gril van ons is. Het is eerder een moeilijke situatie en we moeten allemaal thuis blijven om het zo snel mogelijk te volbrengen.
In deze moderne tijd zijn we gewend een leven te leiden waarin directheid aan de orde van de dag is. Onze puberkinderen zijn opgegroeid in een wereld waar ze in het hier en nu krijgen wat ze willen. Maar vanwege de huidige pandemie moeten we allemaal wachten en geduld hebben. En dit is moeilijk, vooral voor tieners.
Pubers en quarantaine: hoe kunnen we ze helpen om er zo goed mogelijk mee om te gaan?
Tijdens deze weken van opsluiting zullen er ongetwijfeld momenten van spanning zijn bij onze tieners. Maar we moeten ons best doen om te voorkomen dat deze problemen in de loop van de tijd blijven bestaan.
- Adolescenten kunnen in hun staat van woede en frustratie veel dingen zeggen. Maar het is belangrijk dat we deze dingen niet persoonlijk opvatten. Onthoud dat het een gevolg is van hun gevoelens van onmacht en woede over het niet naar buiten kunnen gaan.
- Confrontaties zullen in deze tijd van isolatie onvermijdelijk zijn. Het gaat niet om rationele verklaringen te geven – dat zal hen niet stoppen om te voelen hoe ze zich voelen. Ze moeten eerder leren om hun impulsiviteit te beheersen. Het gaat om het omgaan met hun behoefte om bij hun vrienden te zijn en kansen te hebben om juist even los te komen van hun leeftijdsgenoten.
- Er zullen momenten zijn om tijd als gezin door te brengen. Maar je moet je puberende kinderen ook de tijd geven voor zichzelf in de privacy van hun eigen kamer.
- Het is het beste om niet te blijven hameren op dingen die je uiteindelijk nergens brengen. Blijf niet steken in een machtsstrijd – weet hoe je moet stoppen wanneer dat nodig is om de vrede te bewaren.
- Dit is een tijd waarin je tieners je nodig hebben om naar ze te luisteren en op ze te letten. Haast je niet en geef ze natuurlijk de tijd die ze nodig hebben.
Tips om de quarantaine voor pubers gemakkelijker te maken
1. Verplaats jezelf in hun schoenen
Meer dan ooit moeten we proberen te begrijpen wat kinderen doormaken. Puberteit is een fase van onzekerheid en verandering. Hun prioriteiten zijn op dit moment gebaseerd op sociale aspecten, wat de huidige situatie dus nog ingewikkelder maakt.
2. Praat met tieners over de quarantaine
We moeten er rekening mee houden dat tieners qua ontwikkeling niet op hetzelfde niveau zitten als volwassenen. Daarom kan deze situatie voor hen moeilijker zijn om te begrijpen en te verdragen. Zorg ervoor dat je hen uitlegt dat ze door thuis te blijven, hun eigen leven en dat van anderen redden. En we hebben ze nodig om overal in huis te helpen, omdat we niet alles zelf kunnen doen.
3. Leg uit dat dit geen vakantie is; vestig een dagelijkse routine
In quarantaine zijn, betekent niet dat je elke dag wakker wordt en rechtstreeks naar de bank gaat, met je smartphone in de hand. Praat daarom met je tieners over het belang van het handhaven van een dagelijkse routine gedurende deze periode.
We zeggen niet dat ze vroeg moeten opstaan, maar ze moeten op een redelijk uur wakker worden. Ze kunnen de ochtenduren gebruiken om hun schoolwerk gedaan te krijgen. Daarna hebben ze de rest van de middag de tijd om te doen wat ze willen.
4. Geef ze de tijd om te socialiseren met hun mobiele telefoons, zonder te overdrijven
Er moet voor alles tijd zijn. Dit betekent dat ze kunnen praten of chatten met hun vrienden aan de telefoon of online games kunnen spelen. Maak gewoon duidelijk dat ze dit een redelijke tijd kunnen doen … niet de hele dag. Stel een tijdslimiet of een bepaald tijdstip in en laat het vervolgens aan hen over om hun telefoongebruik te beheren.
Pubers en quarantaine … dit zijn twee concepten die niet samengaan. Maar als je bovenstaande suggesties in de praktijk brengt, zal de situatie zeker draaglijker zijn. Denk eraan om onnodige conflicten te vermijden, samen te werken, geduld te hebben en bovendien thuis te blijven. We wensen je het beste!