Menstruatiecups voor tieners: wat je moet weten
Menstruatiecups zijn bij vrouwen steeds populairder geworden. Zowel vanwege de voordelen op lange termijn als omdat ze hygiënisch en veilig zijn. Veel tienermeisjes hebben ze al geprobeerd, maar wat moet je weten over het gebruik ervan?
In dit artikel vertellen we je alles over dit element van persoonlijke hygiëne, zodat je weet hoe je de meest geschikte optie kunt kiezen. Lees verder!
Wat is een menstruatiecup?
De menstruatiecup is een bekervormig bakje, dat tijdens de menstruatieperiode in de vagina wordt ingebracht om de bloedstroom op te vangen. Op die manier wordt het gebruik van maandverband en tampons vermeden.
Omdat het van herbruikbaar materiaal gemaakt is, is het onbeperkt te gebruiken. Het is meestal gemaakt van medisch silicone, dat zacht, flexibel en bestand tegen bacteriën is. Er zijn echter ook andere alternatieven met andere fabricage bestanddelen.
Hoe kies je menstruatiecups voor tieners?
Net als volwassen vrouwen kunnen tieners menstruatiecups zonder probleem gebruiken. Het belangrijkste bij het kiezen van een menstruatiecup is dat je je er prettig bij voelt.
Er zijn verschillende merken, modellen en maten op de markt, van klein tot groot. De maat wordt bepaald door de hoogte van de cup en de capaciteit, dat wil zeggen de hoeveelheid vloeistof die hij kan opvangen. Meestal variëren ze van 12 tot 50 milliliter.
Een ander belangrijk aspect is de soepelheid van de wanden, die nauw samenhangt met het materiaal waarvan de menstruatiecups gemaakt zijn. De stijfheid van de beker moet hard genoeg zijn om de stroom te kunnen opvangen, zonder ongemak of pijn te veroorzaken als hij op zijn plaats zit.
Het is het beste om te beginnen met een menstruatiecup met een korte hoogte en soepele wanden. Zo kun je gemakkelijker vertrouwd raken met het inbrengen, terugplaatsen en het gevoel dat het gebruik ervan teweegbrengt.
Voordat je er een koopt, is het belangrijk dat je advies vraagt aan een familielid, je gynaecoloog, of de verkopers van deze artikelen.
Hoe gebruik je menstruatiecups?
Na je eerste menstruatie is het van essentieel belang dat je met je moeder of een vrouw in de familie praat die je kan uitleggen wat er met je lichaam gebeurt. Bovendien kun je zo alle twijfels wegnemen en meer te weten komen over de gewoonten van de vrouwelijke hygiëne.
In het geval dat je ervoor kiest een menstruatiecup te proberen, is het belangrijk er alles over te weten, vooral de voordelen van het gebruik ervan. Je moet weten dat het een volkomen veilig hygiëne-element voor je gezondheid is en dat het geen ongemak of onbehagen mag veroorzaken.
Het is ook belangrijk dat je alle stappen voor een juiste plaatsing leert kennen. Je moet weten dat het, in het begin, wat ongemakkelijk kan zijn. Maar met oefening zal alles gemakkelijker gaan dan met tampons of maandverband.
Stap-voor-stap gebruik van menstruatiecups
Hier is een stap-voor-stap gids om te leren hoe je een menstruatiecup gebruikt:
- Je moet de cup na aankoop steriliseren door hem 3 minuten in kokend water onder te dompelen.
- Was je handen met water en zeep voor en na het inbrengen.
- Probeer je te ontspannen bij het inbrengen van de cup om hem gemakkelijker te kunnen inbrengen.
- Neem de meest comfortabele houding aan om hem in te brengen, door een been op te tillen of door hem op een stabiele ondergrond te zetten.
- Vouw de cup op de manier die voor jou het meest comfortabel is en plaats hem in de vagina. Eenmaal daar zou je geen ongemak meer moeten voelen. Als dat wel zo is, probeer dan een kleinere maat.
- Haal hem er na 4 uur uit om hem te legen, schoon te maken, en weer in te doen. Bij herhaald gebruik kun je de cup tot 12 uur gebruiken zonder te lekken, maar dit hangt af van de individuele vrouw.
- Als je menstruatie voorbij is, zorg er dan voor dat je de cup goed wast en steriliseert.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van een menstruatiecup?
De menstruatiecup is een veilige methode met veel voordelen voor je hygiëne en gezondheid. Laten we eens kijken naar enkele voordelen van dit menstruatiehulpmiddel:
Het voorkomt infecties en is hypoallergeen
Het is gemaakt van medische siliconen, een materiaal dat de groei van ziektekiemen tegengaat, de vaginale wanden niet uitdroogt, en hypoallergeen is. Daardoor irriteert het niet, veroorzaakt het geen allergieën en verstoort het de pH van de vagina niet.
Het juiste gebruik ervan bevordert de preventie van bacteriële vaginose (Engelse link), die tijdens je menstruatie kan optreden.
Menstruatiecups zijn milieuvriendelijk
De menstruatiecup is herbruikbaar en kan, afhankelijk van het materiaal, 10 tot 15 jaar meegaan. Daarom wordt het beschouwd als een milieuvriendelijk alternatief voor vrouwelijke hygiëne.
Het is hygiënisch
Hoewel in het begin contact met bloed onaangename sensaties kan geven, zorgt de menstruatiecup voor intieme hygiëne. Behalve dat hij het bloed opvangt, laat hij geen geur, geen vuil en geen chemicaliën in je vagina achter.
De menstruatiecup biedt comfort
Als je er eenmaal aan gewend bent, is hij veel comfortabeler dan maandverband of een tampon. Vooral als je activiteiten beoefent zoals dansen of zwemmen. Bovendien biedt het tot 12 uur bescherming.
Het helpt je portemonnee
Hoewel het duurder is in aanschaf dan de andere alternatieven, is het een eenmalige uitgave. Daarom is het op de lange duur uiteindelijk de voordeligste optie.
Het bevordert zelfkennis
Door contact met je intieme zone kun je de veranderingen in je lichaam, zoals de menstruatiecyclus en de kenmerken ervan, beter begrijpen.
Volgens een artikel in The Lancet (Engelse linkI, waarin de ervaringen van meer dan 3.000 vrouwen en meisjes over de hele wereld werden geanalyseerd, concludeerden onderzoekers dat het gebruik van menstruatiecups veilig en effectief is.
Onthoud dat het aan jou is om te kiezen!
Ondanks de vele voordelen van het gebruik ervan, is het belangrijk er rekening mee te houden dat je moeite kunt hebben je eraan aan te passen of zelfs bang kunt zijn het te gebruiken.
Daarom is het belangrijk je beslissing te respecteren, of je nu voor of tegen het gebruik ervan bent. Sommige vrouwen zullen het vanaf hun eerste menstruatie willen gebruiken, terwijl anderen misschien nog wat langer willen wachten.
De veranderingen in je lichaam en geest zijn in deze fase van je leven heel intens, dus moet je op zoek gaan naar wat je een goed gevoel geeft. Ook op die dagen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Arenas, C. (2020). Aceptabilidad y seguridad de la Copa Menstrual: Revisión sistemática de la literatura. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología vol. 71, núm. 2, 2020.
- Beksinska M. (2015). Acceptability and performance of the menstrual cup in South Africa: a randomized crossover trial comparing the menstrual cup to tampons or sanitary pads. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25682816/
- Juma J (2017). Examining the safety of menstrual cups among rural primary school girls in western Kenya: observational studies nested in a randomised controlled feasibility study. Recuperado de: https://bmjopen.bmj.com/content/7/4/e015429
- Prado, M (2020). La copa menstrual, una alternativa de higiene femenina. Revisión de la literatura. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología 2020; 85(1): 99 – 109.
- UNICEF (2019). Guide to menstrual hygiene materials. Recuperado de: https://www.unicef.org/media/91346/file/UNICEF-Guide-menstrual-hygiene-materials-2019.pdf