Enuresis bij adolescenten, een probleem met een grote emotionele impact

Om met enuresis bij adolescenten om te gaan, is het belangrijk met ze te praten en samen te beslissen wat je kunt doen om te helpen.
Enuresis bij adolescenten, een probleem met een grote emotionele impact

Laatste update: 24 juli, 2022

Enuresis bij adolescenten, wat houdt dit in? Kinderen begeleiden in het proces van het niet meer gebruiken van luiers is vaak een van de meest uitdagende taken wat de ontwikkeling betreft. Het gaat er niet alleen om dat je ze richtlijnen leert voor het naar de wc gaan. Maar ook dat je ze begeleidt in het proces van het beheersen van hun sluitspieren. Zo verwerven ze een cruciale vaardigheid voor de rest van hun leven.

Het heeft echter zijn ups en downs en de oplossing ervan is niet altijd succesvol. Daarom is enuresis, of onvrijwillig verlies van urine, een vaak voorkomend maar onder-gediagnosticeerd probleem. Maar het is perfect te behandelen.

In het geval van enuresis bij adolescenten spelen andere bijzondere factoren een rol. Vandaag geven we je enkele tips om er mee om te gaan.

Enuresis bij adolescenten, een probleem met een grote emotionele impact

Als we het over enuresis hebben, hebben we het over die situatie van verlies van controle over de sluitspier, met onvrijwillig urineren tot gevolg. Deze toestand moet onderscheiden worden van urine-incontinentie, die overdag optreedt. Enuresis is nachtelijk bedplassen.

Een ander belangrijk gegeven is dat het als een pathologische toestand wordt beschouwd als het langer dan 5 jaar aanhoudt of opnieuw optreedt na een controleperiode van minstens 6 maanden.

In het algemeen is enuresis een typisch probleem van de kinderleeftijd. Maar dat betekent niet dat het niet langer dan deze leeftijd aanhoudt. Naar schatting blijft het in 1 tot 3% van de gevallen in de adolescentie of volwassenheid bestaan (als men het niet op tijd behandelt).

In de adolescentie gaat het in de meeste gevallen om secundaire enuresis. Dat wil zeggen urineverlies dat weer optreedt na 6 maanden of langer van nachtelijke controle van de sluitspier.

Zoals je je kunt voorstellen is enuresis een aandoening met grote emotionele gevolgen. Het veroorzaakt namelijk schaamte en ongemak(Spaanse link) bij wie eraan lijdt.

Enuresis bij adolescenten
Beetje bij beetje beïnvloedt dit gebrek aan blaasbeheersing het dagelijks functioneren van de persoon, die ervan verstoken is aan bepaalde activiteiten deel te nemen uit angst aan deze situatie te lijden.

Wat te doen aan enuresis in de adolescentie

Allereerst, als je vermoedt dat je kind enuresis heeft, ga dan met hem of haar praten. Misschien hebben ze het je nog niet verteld vanwege schaamte, maar het is belangrijk dat je er mee om kunt gaan om een oplossing te vinden. De jongere steun en veiligheid geven is van cruciaal belang om hem of haar het vertrouwen te geven dat het iets tijdelijks is dat opgelost kan worden.

Ten tweede moet je op de tekenen van de omgeving letten om waar te nemen wat er met je tiener aan de hand kan zijn. Vraag ze er ook naar en schep ruimte voor dialoog. Vaak wordt enuresis bij adolescenten uitgelokt door stress. Daarom is het het beste de emoties van je kind te begrijpen, want het is een fase vol uitdagingen.

Tegelijk is het belangrijk het raadplegen van professionals niet uit te stellen en aan een dubbele ingreep te denken, namelijk medisch en psychologisch. In veel gevallen is enuresis het gevolg van een of ander aspect of een gebrekkig functioneren in lichamelijk opzicht. Maar het kan ook een comorbiditeit zijn van andere ontwikkelingsstoornissen. Denk onder andere aan:

  • Aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit (ADHD),
  • Posttraumatische stressstoornis.
  • Blaas- of nierziekten.
  • Diabetes.

Vandaar het belang van een tijdige diagnose en oriëntatie op een passende behandeling.

Enuresis bij adolescenten tast het gevoel van eigenwaarde aan

Enuresis tast het gevoel van eigenwaarde van de persoon aan. Het kind begint namelijk te geloven dat hij niet in staat is te bereiken wat zijn of haar leeftijdgenoten al beheersen. Met dit in het achterhoofd is het van cruciaal belang hen in het proces te begeleiden, te steunen, en hen eraan te herinneren dat het niet iets is wat ze met opzet doen, maar dat het onvrijwillige incontinentie is.

Tot slot moeten we ook weten dat enuresis de nachtelijke rust beïnvloedt. En zo ook de academische prestaties van de adolescent. Hoewel het dus belangrijk is ze aan te moedigen door te gaan met hun studie, kunnen we ook helpen door de druk te verminderen die we vaak uitoefenen om resultaten te behalen.

Een moeder praat met haar tienerdochter
Praat hierover met je kinderen en vraag hen wat ze van deze situatie verwachten. Betrek ze ook bij het zoeken naar een oplossing, zodat ze op basis van hun behoeften kunnen beslissen.

Bedplassen aanpakken als een team

Het is van essentieel belang de psychologische gevolgen die bedplassen kan hebben niet te onderschatten. Ook al is het een lichamelijk probleem. In veel gevallen geven specialisten aan dat de psychologische veranderingen verzacht zullen worden als enuresis opgelost is.

Maar dat is niet altijd het geval. Je moet niet over het hoofd zien dat het kind angst, ongemak of onrust kan blijven ervaren uit angst dat de gebeurtenis zich opnieuw kan voordoen. De behandeling van enuresis, wat de oorzaak ook is, brengt een emotionele impact van wisselende intensiteit op adolescenten met zich mee.

Daarom is het belangrijk dat het gezin alle mogelijke steun biedt. Vaak is het een kwestie van het aangeven van concrete en eenvoudige richtlijnen. Zoals bijvoorbeeld het vermijden van overmatig drinken tijdens de uren vlak voor het slapengaan. Tegelijkertijd gaat het er bij andere gelegenheden om zelf aan het proces deel te nemen en het initiatief krachtig te ondersteunen. Vermijd bijvoorbeeld het aanbieden van zoete frisdranken aan tafel, zodat je tiener zich niet in de verleiding voelt komen.

Luisteren naar je kind is belangrijk

Tot slot moeten we als volwassenen bereid zijn naar pubers te luisteren. Want als we dat niet doen zullen ze zich nog meer ‘geïnfantiliseerd’ voelen. Als we dan actie ondernemen, moeten we rekening houden met wat ze willen doen en hoe ze zich over de verandering voelen.

Bijvoorbeeld, in plaats van voor te stellen dat ze niet meer naar de logeerpartijtjes van hun vrienden gaan, vraag je hen wat ze liever doen. Laat ze weten dat ze je kunnen bellen als ze zich zenuwachtig beginnen te voelen. Door rekening met hen te houden, zullen ze zich zekerder voelen. Daardoor zullen ze je toestaan hen te adviseren en mee te denken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García, A. I. A. (2014). Intervención conductual en un caso de enuresis secundaria mixta. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes1(1), 53-60.
  • Osorio, Álvaro Eduardo , & Fernández De Soto, Paola (2006). Enuresis y encopresis en adolescente de 12 años. Universitas Medica, 47(2),190-196.[fecha de Consulta 10 de Junio de 2022]. ISSN: 0041-9095. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=231018675010
  • López-Villalobos, J. A., López-Sánchez, M. V., María, J., Llano, A. D., Sánchez-Azón, M. I., & Miguel-De, N. ENURESIS EN LA INFANCIA Y ADOLESCENCIA: ANÁLISIS MULTIDIMENSIONAL.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.