Tips om je kind te helpen ophouden met 's nachts te plassen

's Nachts plassen kan een gênant probleem zijn voor kinderen en een ergernis voor hun ouders, maar het is eigenlijk een heel gewoon probleem.
Tips om je kind te helpen ophouden met 's nachts te plassen
Eva Maria Rodriguez Diego

Geschreven en geverifieerd door de professionele schrijver en specialist in lichamelijke opvoeding Eva Maria Rodriguez Diego.

Laatste update: 22 december, 2022

‘s Nachts plassen kan een gênant probleem zijn voor kinderen en een grote ergernis voor hun ouders, maar het is eigenlijk een heel gewoon probleem. Bedplassen of nachtelijke incontinentie is onvrijwillig plassen dat kan optreden na de leeftijd van 5 of 6 jaar.

Volgens de Mayo Kliniek plast 15 procent van de kinderen nog in bed als ze 5 jaar zijn. Iets minder dan 5 procent heeft dit probleem nog tussen de leeftijd van 8 en 11 jaar. Daarbij heeft bedplassen de neiging vaker voor te komen bij jongens dan bij meisjes.

Bij de meeste kinderen is het probleem neurologisch, omdat hun hersenen geen signalen naar hun blaas sturen om de urine binnen te houden terwijl ze slapen. Het kan echter ook een psychologisch probleem zijn, veroorzaakt door een stressvolle persoonlijke situatie.

Hoewel de meeste kinderen deze fase na verloop van tijd ontgroeien, volgen hier enkele tips zodat je je kind kunt helpen om zonder frustratie en op een positieve manier te helpen ophouden met ‘s nachts te plassen.

Tips om je kind te helpen ophouden met 's nachts te plassen


Laat je kind zich niet schuldig voelen als hij niet kan ophouden met ‘s nachts te plassen

Wees niet boos op je kind of straf hem niet omdat hij ‘s nachts heeft geplast. Dit zal de druk alleen maar opvoeren en de situatie compliceren. Je kind heeft een probleem en weet dat. Door hem zich schuldig te laten voelen bereik je niets. Het is namelijk geen kwestie van wilskracht of discipline.

Hoe meer belang je aan het probleem hecht, hoe gemakkelijker je kind ‘s nachts zal blijven plassen. Hoe meer last het ook met andere problemen zal hebben. De stress die door enuresis veroorzaakt of vergroot wordt, zal onder andere tot uiting komen in hun gedrag, hun schoolprestaties en hun vermogen om met anderen om te gaan.

Praat met je kinderarts als je kind niet kan ophouden met s’ nachts te plassen

Informeer de kinderarts over het nachtelijke bedplasprobleem van je kind. Zo kan de arts het proces volgen en suggesties doen om het kind van het probleem af te helpen. De arts zal kunnen vaststellen of er een lichamelijk of psychologisch probleem is. Ook kan hij of zij de neurologische factor in verband met de ontwikkeling beoordelen.

Merk op dat enuresis in de meeste gevallen alleen een vertraging in de ontwikkeling van de blaascontrole is, dus maak er geen groot probleem van.

Laat je kind naar de wc gaan voor het naar bed gaat

Zorg ervoor dat je kind vlak voor het slapengaan plast. Naarmate kinderen groter worden, geven we ze autonomie. We vergeten dan vaak dat we nog steeds toezicht moeten houden op bepaalde taken. Als je kind ‘s nachts plast, dan is naar de wc gaan op een bepaald moment in de avond niet voldoende. Ze moeten het doen vlak voor het slapengaan.

Sommige deskundigen raden ook aan ‘s avonds, een paar uur voor het slapengaan, de vochtinname te verminderen. Op die manier wordt, samen met een bezoekje aan de badkamer op het laatste moment, de kans dat de blaas van je kind ‘s nachts vol zit drastisch verkleind.

Pas op voor constipatie

Constipatie bij kinderen kan ook een probleem zijn

Constipatie is een veel voorkomende oorzaak van blaasproblemen. Als de dikke darm zich vult met ontlasting die moeilijk uit te drijven is, zetten ze meer druk op de blaas, waardoor die onstabiel wordt. Dit kan leiden tot onwillekeurig plassen, ook overdag.

Als je kind problemen heeft met ‘s nachts plassen, hou dan een paar dagen de stoelgang in de gaten. Je kind zou minstens een keer per dag ontlasting moeten laten passeren, en die zou normaal moeten zijn. Als je moeilijkheden of overdreven harde ontlasting opmerkt, en ook pijn en/of moeilijkheden bij het uitdrijven ervan, moet je met je kinderarts overleggen om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.