3 Winterplannen voor met de kinderen

Deze 3 ideeën voor winterplannen voor met de kinderen zullen je helpen de kleintjes en het hele gezin bezig en gezond te houden. Blijf lezen!
3 Winterplannen voor met de kinderen
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 25 december, 2022

Als het gaat om plezier maken, trekken kinderen zich niets aan van dingen als klimaat of temperatuur, dus goede plannen maken met de kinderen voor de winter is mogelijk. Je kunt denken aan dingen buiten doen, zoals de sneeuw en regen trotseren. Of binnen, met een of andere creatieve gezinsactiviteit. Hier is een lijst met 3 winterplannen om met kinderen te doen om je te helpen beslissen welke activiteit voor jou geschikt is, op basis van waar je woont.

Schrijf deze ideeën voor winterplannen voor met de kinderen op

Deel kwaliteitstijd met de kinderen en geniet van een familiebijeenkomst die de beste herinneringen zal opleveren. Geniet dus met volle teugen van deze winter!

1. Doe buitenactiviteiten

Een van de populairste winterplannen voor met de kinderen is een bezoek aan een besneeuwde plek om te gaan skiën, snowboarden of sleeën.

Als je ergens woont waar het in de winter flink sneeuwt, zijn er eenvoudigere spelletjes te doen op het erf of in het park, zoals sneeuwengelen, sneeuwpoppen maken, of gewoon een episch sneeuwballengevecht houden. Ook verschijnen er in deze tijd van het jaar buiten schaatsbanen die volstromen met gezinnen.

De enige vereiste om plezier te hebben met sneeuw of ijs is het dragen van de juiste kleren en schoenen om niet koud of nat te worden en zo te zorgen voor de gezondheid van je kinderen (Engelse link).

Winterplannen voor met de kinderen zoals schaatsen
Schaatsen kan heel leuk zijn en is een heel leuke uitdaging voor kinderen!

In de winter kunnen buitenactiviteiten ook gedaan worden op plaatsen waar geen sneeuw ligt. Ook al is het koud, als iedereen een goede jas, handschoenen, muts, sjaal en laarzen heeft, kun je geweldige ervaringen opdoen. Enkele daarvan kunnen de volgende zijn:

 • Wandel door een nationaal park (Engelse link) en geniet van de natuur.
 • Ga naar het platteland om boerderijdieren van dichtbij te zien.
 • Ga wandelen of fietsen op plaatsen die veilig, gemarkeerd en goed onderhouden zijn.

2. Maak thuis plannen

In de winter zijn, naast het barre weer, de dagen erg kort, dus thuisblijven is een goede optie. Daar kun je veel activiteiten organiseren waar je kinderen dol op zullen zijn:

 • Samen een film kiezen – vooral een winter- of kerstfilm – en die als gezin bekijken terwijl je onder de dekens op de bank ligt.
 • Gezelschapsspelletjes spelen met het hele gezin.
 • Samen met je kinderen een stevige maaltijd bereiden en dan samen eten.
 • Knutselen met materialen die je thuis hebt en die je kunt recyclen: denk onder andere aan karton, stoffen, knopen, papier.
 • Vrienden uitnodigen voor een pyjamaparty of om thuis te kamperen.
 • Kerstversieringen voorbereiden.
 • Een karaoke optreden organiseren.
 • Je eigen kamer opnieuw inrichten.
 • Een reis plannen voor de volgende zomervakantie: je kunt op internet zoeken naar plaatsen, accommodaties, rondreizen, prijzen, routes, enzovoort.

Als je een van die mensen bent die het hele jaar door erg van het huis genieten, zul je de winter heerlijk vinden en je kinderen ook.

“De winter is de tijd voor comfort, voor lekker eten en warmte, voor de aanraking van een vriendelijke hand en voor een praatje naast het vuur: het is de tijd voor thuis.”
-Edith Sitwell-

Een familie doet spelletjes binnen
Bordspellen zijn een van de beste opties om kinderen binnenshuis te vermaken. Speel ermee!

3. Ga wandelen in de stad

Hoewel de temperaturen laag zijn, is wandelen in de stad een van de aantrekkelijkste winterplannen met een grote verscheidenheid aan mogelijkheden. Bijvoorbeeld, naar de film gaan en dan naar de favoriete plek van de kinderen voor een hamburger, een hotdog, of een warme chocolademelk is troostend en heerlijk.

Het bezoeken van musea, boekwinkels, workshops en culturele centra die recreatieve en leerzame activiteiten bieden is ook een geweldige optie als de wind en de regen het buitenspelen verhinderen.

De winter is geweldig om winterplannen te maken!

Elk seizoen van het jaar heeft zijn charme, je moet gewoon een manier vinden om er ten volle van te genieten.

Naar buiten gaan is noodzakelijk, zelfs als de dagen koud en grijs zijn. Het lichaam van kinderen moet namelijk bewegen en actief blijven om hun immuunsysteem gezond te houden.

Bovendien hebben kinderen behoefte aan gezelligheid en spelen met andere kinderen. Natuurlijk, als regen of sneeuw dit niet toelaten, zijn activiteiten thuis een goed alternatief om een zittende levensstijl tegen te gaan, zich te vermaken, te delen, te leren en te spelen.

Winterplannen voor met de kinderen zijn talrijk en gevarieerd. Onderschat het koudste seizoen van het jaar niet, want het potentieel ervan is enorm. Vooral voor de allerkleinsten in huis, die namelijk graag in de regen en sneeuw lopen, over plassen water springen en over het ijs glijden, zelfs op de koudste dagen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.