Wanneer kinderen meenemen naar culturele evenementen

Ontdek wanneer je je kinderen mee moet nemen naar culturele evenementen. Als eerste moet je er achter komen of ze de schoonheid en nut van deze shows inzien.
Wanneer kinderen meenemen naar culturele evenementen
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 22 december, 2022

Als kinderen denken dat culturele evenementen saai zijn, zullen ze misschien nooit leren om het leuke ervan in te zien. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer het perfecte moment voor je kinderen is om kunst te waarderen.

Als we het over kunst hebben, bedoelen we activiteiten die met cultuur te maken hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld kunsttentoonstellingen, uitstapjes om te leren over geschiedenis en architectuur, kunstshows en bezoeken aan galerieën en musea zijn.

Wanneer we het over deze evenementen hebben, bedoelen we natuurlijk wel evenementen die bedoeld zijn voor de leeftijd van je kind. Het is belangrijk dat je aan je kinderen laat zien dat deze activiteiten aantrekkelijk, leuk, spannend en inspirerend zijn.

Wanneer neem je je kinderen mee naar culturele evenementen?

In feite zijn er al veel culturele evenementen voor kinderen vanaf twee jaar. Zo zijn er poppenkastvoorstellingen, toneelstukken, het circus en nog veel meer.

De beroepen van kinderen in de toekomst

Experts van de Open Universiteit van Catalonië hebben hier onderzoek naar gedaan. Volgens hun onderzoek kunnen dit soort evenementen zeer nuttig zijn voor kleine kinderen. Het is echter wel belangrijk dat zij ouder dan twee jaar zijn.

Natuurlijk is het belangrijk om je kinderen mee te nemen naar gezinsvriendelijke activiteiten. Vergeet niet dat kinderen op tweejarige leeftijd zeer weinig aandacht en concentratie hebben. Dit betekent dat zij makkelijk hun interesse kunnen verliezen wanneer ze naar iets kijken dat niet bedoeld is voor peuters.

Deze shows moeten in staat zijn hun auditieve en visuele aandacht te trekken. Het is belangrijk om te vermelden dat deze activiteiten nooit langer dan 45 minuten moeten duren. Daarnaast moeten er leuke muziek en veel kleurrijke karakters zijn. Op deze manier zullen kinderen zich niet vervelen en zullen zij hun aandacht er bij houden.

Dingen om rekening mee te houden

Volgens hoogleraar Mireia Cabero, hoofd van de afdeling Psychologie en Onderwijs van de Open Universiteit van Catalonië, is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde regels of beperkingen wanneer je van plan bent je kind mee te nemen naar een cultureel evenement.

Als eerste is het belangrijk om rekening te houden met de aard van de show of het evenement. Als er enge karakters zijn, kan je er beter niet met je peuter heen gaan. Dit komt omdat ze het zenuwstelsel van kinderen op een slechte manier kunnen beïnvloeden.

Alba Colombo, hoogleraar kunst- en geesteswetenschappen aan de OUC, wijst erop dat het altijd goed is om cultuur te ervaren, wat het ook is. Ze moeten echter wel aangepast zijn aan de leeftijd. Het is dus belangrijk dat het evenement gericht is op kinderen.

Een baby met een snor

Culturele evenementen voor baby’s

Culturele evenementen voor baby’s zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Baby’s hebben zeer specifieke behoeften. Daarom zijn deze shows gemaakt met baby’s in het achterhoofd.

De OUC-specialisten waarschuwen echter wel dat niet alle evenementen echt nuttig zijn. Het stimuleren van baby’s kan namelijk ook thuis gratis gedaan worden en is zeer eenvoudig te doen. Daarom zijn culturele evenementen niet echt nodig voor baby’s.

Deskundigen geven toe dat niet al deze soort shows slecht zijn voor baby’s. Alles hangt echter af van de culturele gewoontes van de ouders. Ja, het is waar dat kinderen ze na een tijdje misschien wel leuk gaan vinden.

Dat wil zeggen, door vanaf vroege leeftijd naar culturele evenementen te gaan kunnen kinderen een interesse ontwikkelen voor cultuur. Het is ook een geweldige manier om de nieuwsgierigheid en motivatie te stimuleren.

Het belangrijkste is echter om je gezonde verstand te gebruiken wanneer je nadenkt over je kinderen meenemen naar een cultureel evenement. Het kiezen van een goede show die hun interesse vasthoudt is essentieel.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.