10 sneeuwspelletjes om als gezin te spelen

27 december 2019
Sneeuwspelletjes kunnen leuk zijn voor het hele gezin om samen te spelen. Zorg er wel voor dat je goed ingepakt bent!

Als gezin naar buiten gaan en sneeuwspelletjes spelen als er sneeuw ligt kan een geweldige ervaring zijn voor zowel kinderen als ouders. Kinderen zijn namelijk dol op sneeuwballen gooien en sneeuwpoppen maken. Hier zijn daarom 10 sneeuwspelletjes die zeker veel plezier geven.

Vergeet niet dat het belangrijk is om de sneeuw alleen met handschoenen aan te raken, zodat kleine kinderen geen koude handen krijgen. Zorg er ook voor dat je ze warm inpakt met waterbestendige kleding.

Hoewel het op dat moment misschien niet zo lijkt, kan een sneeuwballengevecht kinderen kletsnat maken. Dit kan vervolgens leiden tot verkoudheid.

10 leuke sneeuwspelletjes voor het hele gezin

Of je nu sneeuw krijgt waar je woont of op reis gaat naar de bergen om van de sneeuw te genieten, mis de kans niet om met je kinderen te spelen. Je zorgt namelijk voor prachtige herinneringen!

1. Maak een sneeuwpop

Sneeuwpop maken

Laten we beginnen met het gewoonste spel. We kennen deze allemaal, maar dat maakt het niet minder plezierig. Wie wil er nu geen sneeuwpop maken?

Het plezier zit in het verzamelen van de sneeuw om het lichaam te maken en het daarna op zoek gaan naar de stukken om de ogen, mond, kleding, enz. te maken. Een wortel voor de neus, enkele dode takken voor de armen, een sjaal en vervolgens een paar dennenappels voor de ogen. Deze zullen allemaal helpen om een ​​sneeuwpop tot leven te brengen.

2. Sneeuwballengevecht

Van alle sneeuwspelletjes die er zijn, is dit misschien wel de meest populaire en leuke. Het heeft niet veel uitleg nodig, je maakt gewoon sneeuwballen zo snel als je kunt en gooit ze naar je tegenstander (of het nu één persoon of een team is). Het doel? Ontwijk zoveel mogelijk sneeuwballen.

Zorg ervoor dat je je kinderen leert om geen sneeuwballen naar de gezichten van mensen te gooien evenals op een bepaalde afstand van elkaar te blijven. Dit helpt namelijk om problemen voorkomen.

3. Van het strand naar sneeuwspelletjes

Heb je gemerkt dat praktisch alles wat je in zand kunt doen, je ook in de sneeuw kunt doen? Neem emmers en schoppen mee en probeer een kasteel te maken.

Je kunt bijvoorbeeld inspiratie opdoen uit de film Frozen of andere kinderverhalen die je kent. Je zult zien hoe leuk en mooi je besneeuwde creaties kunnen zijn!

4. Schattenjacht

Het kan ook heel leuk zijn om een ​​kleine speurtocht in de sneeuw te doen. Maak eerst een schat van gekleurde ijsblokjes om het iets speciaals te geven. Je kunt vervolgens teams maken en aan het einde optellen hoeveel ijsklontjes iedereen heeft gevonden.

5. Sleeën, een klassieker onder sneeuwspelletjes

Sneeuwspelletjes kunnen niet zonder een slee

Geen sneeuw is compleet zonder de adrenaline door op een slee van een berg of heuvel af te gaan. Maak je geen zorgen als je er geen hebt. Je kunt ze vinden voor een zeer lage prijs, of ze zelfs huren.

Er zijn zelfs doe-het-zelf-opties. Het belangrijkste is om een ​​lichte heuvel te vinden en kinderen niet alleen te laten.

6. Gekleurde sneeuw

Meng water met kleurstof in flessen. Je kunt verschillende kleuren gebruiken om het leuker te maken. Maak een gat in de dop zodat je het water uit de fles kunt spuiten en met kleuren in de sneeuw kunt tekenen.

7. Bouw een iglo

Probeer een iglo te bouwen. Het is niet gemakkelijk, maar het kan erg leuk zijn. Misschien kun je zelfs naar binnen!

8. Speel een verhaal na

Herinner je je Hans en Grietje? Een reis door de bergen kan je veel inspiratie geven. Laat de kinderen een spoor achterlaten om te ‘weten’ hoe ze de weg naar huis kunnen vinden.

Je gaat vast niet doen als de personages in het verhaal en broodkruimels achterlaten, omdat vogels ze misschien opeten. Het is beter om takken, stenen of iets anders uit de natuur te gebruiken. Maar laat geen afval achter!

9. Spoorzoekertje

Sporen zoeken in de sneeuw

Een ander spel dat leuk is om te spelen terwijl je door de besneeuwde omgeving loopt, is proberen sporen te identificeren die je in de sneeuw ziet – of het nu mensen, honden, auto’s zijn en wie weet misschien een interessanter dier.

10. De muis, de kat en de sneeuwgooier

Dit is een spel voor een grote groep. Hoe meer mensen, hoe beter. Begin met het kiezen van drie spelers: de muis, de kat en de sneeuwgooier. De rest van de spelers staan in een cirkel en houden elkaars handen vast.

De muis gaat binnen de cirkel, maar de kat erbuiten. De sneeuwgooier staat een paar meter verderop. De kat probeert in de cirkel te komen om de muis op te eten, terwijl de mensen in de cirkel de kat proberen te stoppen. De sneeuwgooier gooit sneeuwballen om ze af te leiden en zo dus de kat te helpen.

Geniet van sneeuwspelletjes!

Sneeuwspelletjes kunnen leuk zijn voor het hele gezin, dus houd je niet in. Laat je meeslepen! Zorg ervoor dat je je goed inpakt en warm blijft. Draag ook altijd waterdichte kleding en geschikte schoenen, omdat dat de enige manier is om echt van de dag te genieten en te voorkomen dat je verkouden wordt.