9 Tips voor reizen met een groot gezin

Als je met een groot gezin reist, moet je je richten op het beheer van tijd en middelen om je tijd en plezier optimaal te benutten.
9 Tips voor reizen met een groot gezin
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 12 januari, 2023

Een reis voorbereiden is een uitdaging die groter wordt als de familiegroep uit veel leden bestaat. Bekijk deze tips voor reizen met een groot gezin die je kunnen helpen je planning overzichtelijker te maken en deze uitdaging waardig en met plezier te overwinnen!

Let dus goed op en begin vandaag nog met het organiseren van je droomreis!

“…een groot gezin wordt gedefinieerd als een of twee ascendenten met drie of meer kinderen, al dan niet gemeenschappelijk”.
-Wet ter bescherming van grote gezinnen, Spanje-

Reizen met een groot gezin: tips om het maximale uit de ervaring te halen

Het lijdt geen twijfel dat reizen planning en organisatie vereist. Maar als het om een grote groep gaat, moet alles maximaal worden benut. Daarom presenteren we een reeks eenvoudige maar zeer effectieve aanbevelingen die je zullen helpen een soepele reis te hebben.

1. Plan de reis als gezin

Hoewel jij als volwassene de belangrijkste beslissingen neemt, is het een goed idee om je kinderen bij de planning te betrekken. Vertel ze waar jullie heen gaan, en vraag ze wat hun wensen zijn voor deze reis en wat ze graag zouden willen doen. Zo raken ze vertrouwd met de bestemming en voelen ze zich op hun gemak vanaf het moment dat ze aankomen.

2. Organiseer het budget

Een reis maken met een groot gezin impliceert speciale zorg voor de uitgaven, zodat ze niet uit de hand lopen. Om te beginnen kun je het beste een paar maanden van tevoren sparen en berekenen hoeveel geld je beschikbaar hebt voor al die dagen. Als je eenmaal een getal hebt, kun je je vakantie aan dat budget (Engelse link) aanpassen en niet andersom.

Reizen met een groot gezin kan heel leuk zijn
Over het algemeen bieden pretparken, bioscopen en musea aanzienlijke kortingen voor grote gezinnen.

3. Profiteer van aanbiedingen, promoties en kortingen als je gaat reizen met een groot gezin

Wanneer veel leden samen reizen, vermenigvuldigen de uitgaven, maar er zijn ook mogelijkheden om het budget te optimaliseren. Grote gezinnen krijgen vaak korting op kaartjes voor pretparken, bioscopen, theaters en musea. Ook bieden reisbureaus en online ticket- en accommodatiewebsites familiegroepspakketten aan.

4. Kies accommodaties die geschikt zijn voor de familiegroep

Kies plaatsen (Engelse link) waar de infrastructuur bevorderlijk is voor grote gezinnen en die activiteiten voor kinderen hebben.

5. Plan vooraf activiteiten

Als de familiegroep groot is, is het moeilijk om thuis tot afspraken te komen, dus stel je voor dat je op reis gaat, waar de emoties vaak nog hoger oplopen. Daarom is het gemakkelijker om samen en vanaf het begin te beslissen wat je elke dag gaat doen. Een extra tip: trek altijd een paar uur uit voor rust.

6. Boek zoveel mogelijk van tevoren

Tegenwoordig kunnen we via internet met eenvoudige procedures reserveren, dus maak daar gebruik van! Zo kun je accommodatie, reistickets, kaartjes voor verschillende evenementen of voor pretparken, theaters en bioscopen veiligstellen. Je kunt alles vooraf boeken met slechts een paar klikken.

7. Controleer ieders documenten

Zorg ervoor dat paspoorten en identiteitsbewijzen geldig zijn als je naar het buitenland gaat reizen.

Andere documenten die je wellicht nodig hebt zijn gezondheidsgegevens en inentingsbewijzen. Als je naar een land reist waarvoor een visum nodig is, regel dat dan ruim van tevoren.

Met een groot gezin met de trein vergt voorbereiding
Reizen per trein is een van de voordeligste opties als je met meerdere gezinsleden bent. Bovendien zijn er vaak interessante kortingen.

8. Kies het meest geschikte vervoermiddel als je gaat reizen met een groot gezin

Afhankelijk van het aantal dagen en de plaats waar je gaat reizen, kies je het vervoermiddel dat het beste bij je past om je hele gezin comfortabel en veilig mee te nemen:

  • Auto: dit is de beste optie voor korte reizen en ook als je op je bestemming bewegingsvrijheid wilt hebben. Bovendien kun je zoveel stops maken als je wilt en in je eigen tempo reizen.
  • Vliegtuig: dit is ideaal voor langere reizen of voor bestemmingen in de buurt voor het geval je maar een paar dagen vakantie hebt.
  • Trein: dit alternatief geldt voor zowel korte als lange reizen. Bovendien hebben spoorwegmaatschappijen meestal interessante kortingen voor gezinnen en kinderen.

9. Sluit een reisverzekering af

Zelfs als je op je bestemming een ziektekostenverzekering hebt, is het een goed idee om een reisverzekering af te sluiten die transfers omvat en de juiste limiet heeft. Dit geeft je gemoedsrust in geval van een onvoorziene gebeurtenis of een noodgeval met een gezinslid.

Reizen met een groot gezin: ben je er klaar voor?

De tips die we hebben gegeven zullen nuttig zijn om je reis te organiseren, je uitgaven te optimaliseren en iedereen een gunstige ervaring te bezorgen. Het idee is dat je een plan kunt coördineren en het vervolgens kunt uitvoeren, zodat zowel de kinderen als de volwassenen er evenveel van genieten.

Om met een groot gezin te reizen, moet je je concentreren op het beheer van tijd en middelen. Maar, dit betekent niet dat als er midden in de reis een leuk plan ontstaat, je niet mee kunt doen! Je moet kansen aangrijpen om je te vermaken, en dankzij het feit dat je een plan hebt, weet je snel wat je moet doen en zal de reis voor iedereen harmonieus verlopen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.