Hoe kun je de zomervakantie van je kinderen plannen als je werkt

De zomervakantie van kinderen moet een onderbreking zijn van hun normale routine. Ontspannende activiteiten en activiteiten met culturele en fysieke activiteiten zijn de beste opties om te kiezen bij het plannen van de vakanties van je kinderen.
Hoe kun je de zomervakantie van je kinderen plannen als je werkt
Natalia Cobos Serrano

Geschreven en geverifieerd door de sociaal pedagoog Natalia Cobos Serrano.

Laatste update: 22 december, 2022

De zomer komt er straks weer aan en zijn er minstens zes weken vakantie voor je kinderen. Zelfs als je dat wilt, kun je ze misschien niet de tijd geven die ze nodig hebben vanwege werk. Deze situatie is een probleem waar veel gezinnen mee te maken hebben als ze niemand hebben om op hun kinderen te letten. Blijf dus lezen en ontdek hoe je de zomervakantie van je kinderen kunt plannen als je werkt.

We weten dat televisie en andere digitale media meer dan alleen aantrekkelijk zijn voor kinderen. Naast het verzorgen van entertainment geven ze ook voorlichting. We weten echter ook dat misbruik ervan maken om kinderen bezig te houden, voor niemand goed is.

Vakanties moeten kinderen helpen ontsnappen aan de routine van het schooljaar en, uiteindelijk, van het dagelijkse leven. Dat wil zeggen dat kinderen en tieners tijdens deze onderbreking verschillende en unieke activiteiten moeten doen die ze zich voor altijd zullen herinneren.

Zeker, de zomervakantie van kinderen is erg lang. Veel ouders willen dat hun kinderen de tijd gebruiken om productieve activiteiten te doen. Ze willen bijvoorbeeld dat hun kinderen een vak verbeteren dat moeilijk voor hen is.

Vakantie is een noodzaak, geen luxe.
Linda Bloom

Kinderen hebben echter ook tijd nodig om niks te doen. Tijdens het schooljaar hebben ze een volledige routine van verantwoordelijkheden: de hele ochtend lessen en ‘s middags huiswerk. Bovendien hebben ze mogelijk buitenschoolse activiteiten.

Hoe je de zomervakantie van je kinderen kunt plannen als je werkt

1. Dagkampen

Dagkampen zijn een uitstekende optie die steden bieden voor vakanties voor kinderen. In eerste instantie lijkt het misschien niet zo compleet of interessant als zomerkampen, maar niets is minder waar.

Kinderen op zomerkamp

Dagkampen zijn een comfortabele en voordelige optie die allerlei activiteiten bieden: educatief, cultureel en vrijetijdsbesteding. De activiteiten die de kampen aanbieden, variëren van knutsel- en leesworkshops tot excursies, populaire spelletjes en meer. Bovendien zijn ze een veilige manier voor je kinderen om nieuwe vriendschappen op te bouwen in hun eigen stad.

2. Zomerkampen

Zomerkampen kunnen het favoriete deel van het jaar voor kinderen zijn. Voor kinderen kunnen het unieke ervaringen zijn die ze altijd zullen onthouden. Voor velen is het de eerste keer dat ze lange tijd niet bij hun ouders zijn.

Contact met de natuur, constant in de buurt zijn van zoveel mensen en veel lichaamsbeweging maken zomerkamperen de beste optie om de routine van het schooljaar te verbreken.

3. Plan de zomervakantie van je kinderen met taalcursussen in het buitenland

Voor sommige kinderen of tieners is dit geen aantrekkelijke optie omdat ze problemen hebben met het leren van vreemde talen. Misschien zien ze het zelfs als een straf.

Het plannen van de zomervakantie van je kinderen rond taalcursussen in het buitenland heeft echter veel voordelen. Ze zullen niet alleen een taal leren of perfectioneren, maar ze zullen ook een geweldige culturele ervaring hebben. Ze leren een nieuwe cultuur kennen en ervaren, maken nieuwe vrienden en leren vaardigheden als verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid.

4. Sporten

Sport is een geweldige manier om vrije tijd door te brengen. Het is eigenlijk op elke leeftijd een nuttige activiteit die de ontwikkeling positief beïnvloedt. Een goede fysieke ontwikkeling helpt kinderen namelijk om te leren.

Volgens professor Pablo Garrido hebben kinderen met goede motoriek ook meer zelfvertrouwen. Bovendien ontwikkelen ze meer zelfvertrouwen tegenover anderen, waardoor ze hun sociale vaardigheden verbeteren.

Kind doet nieuwe ervaringen op tijdens de zomervakantie

Vakantie: een kans om te leren

Zomervakantie kan een geweldige kans zijn voor zowel kinderen als tieners om nieuwe hobby’s te leren. Pablo Garrido wijst op het belang van het stimuleren van hobby’s bij je kinderen, zoals fotografie of schilderen. Zo kunnen kinderen een toekomstige levenslange hobby of zelfs een toekomstig beroep ontdekken.

Zonder twijfel zullen kampen, sport en sociale activiteiten je kinderen helpen zich comfortabeler te voelen in hun omgeving. Het simpele feit dat hun routine verandert zorgt ervoor zorgen dat er nieuwe situaties ontstaan. Zo krijgen ze nieuwe uitdagingen.

Dus wat in eerste instantie een probleem leek – het plannen van de zomervakantie van je kinderen terwijl je werkt – kan in feite een kans zijn. Op deze manier kunnen ze leren socialiseren en kwaliteiten ontwikkelen die even waardevol zijn als verantwoordelijkheid en autonomie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Garrido, P. (2010). Educar en el ocio y el tiempo libre. Ediciones Palabra. España: Madrid.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.