Het eerste speeltje voor je baby ben jij

In deze moderne tijden met technologische speeltjes heeft jouw baby eigenlijk maar één ding nodig: de aandacht van papa en mama.
Het eerste speeltje voor je baby ben jij
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Okairy

Laatste update: 22 december, 2022

Heb je je wel eens afgevraagd hoe jouw baby jou ziet? Voor hem of haar ben je niet meteen papa of mama. Eigenlijk ben je gewoon zijn eerste speeltje. Het speeltje waarmee hij zijn eerste stimulaties en emoties zal ontdekken.

Als je hier goed over nadenkt zul je je realiseren dat dit eigenlijk heel logisch is. Je baby begrijpt nog niet dat jij een volwassene bent. Hij past zich aan aan zijn omgeving en reageert op dat wat er bij hem in de buurt is.

Over het algemeen betekent dit dat jij vrijwel de enige persoon bent waarmee hij in de eerste dagen contact heeft. Zelfs al zijn er broertjes of zusjes, grootouders of ooms en tantes, met jou zal hij de meeste tijd doorbrengen.

Dit is belangrijk, want deze eerste momenten zijn de eerste richtlijnen voor zijn emoties en gedrag. Ontdek in het vervolg van dit artikel hoe dat in zijn werk gaat.

Wat is spel

Volgens Cynthia Morrison, de vicepresident van de Internationale Vereniging van Speelotheken is “het spel een instinct. Alle mensen worden ermee geboren. Daarom is het, wanneer de baby het gezicht van de moeder aanraakt, net alsof hij zijn eerste speeltje aanraakt.”

Volgens een andere schrijver, Pugmire genaamd, is het spel een middel waarmee het kind de volwassen wereld kan ervaren door zijn begrip en verbeeldingskracht. Door middel van het spel amuseert hij zich, wordt zijn creativiteit gestimuleerd en zijn ontwikkeling beïnvloed.

Op basis hiervan begrijp je dat voor alle rassen en culturen het spel een belangrijk deel is van het leven van een en kinderen. Zelfs volwassenen spelen en geven hun realiteit weer door middel van verschillende spelvormen.

Het belang van het spelen met zijn eerste speeltje

Het belang van het spelen met zijn eerste speeltje

Ons hedendaags levensritme verplicht zowel mannen als vrouwen als gelijken te werken. Dat is geen enkel punt, zolang je als papa en mama maar niet vergeet ook het eerste speeltje van je baby te zijn.

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat jij betrokken bent bij het spel van je kind. Niet alleen om toe te kijken dat alles goed met hem is, maar ook om een sterkere emotionele band met elkaar op te bouwen. Je kunt speelgoed en activiteiten gebruiken die bij zijn leeftijd passen en die hem zullen helpen om vaardigheden te ontwikkelen.

En ook al heb je erg veel speelgoed dat geschikt is voor zijn leeftijd, je moet dan evenmin vergeten dat je tijd met je baby doorbrengt. Laat hem de wereld ontdekken en dat ontdekken begint bij jou.

Kies het juiste speelgoed voor je kind

Sommige ouders kiezen ervoor om allerlei soorten speelgoed voor hun baby te kopen. Bepaald speelgoed kan erg vernieuwend zijn en het kan technologische snufjes bevatten. Helaas is dit niet altijd het beste speelgoed.

Het is belangrijker om voor een type speelgoed te kiezen dat de huidige en toekomstige ontwikkeling  van je baby helpt. Je zult zien dat wanneer je op zoek gaat naar speelgoed voor je baby dat je een groot aantal mogelijkheden aantreft met zeer gevarieerde prijzen.

In plaats van te kiezen voor het duurste speelgoed, kijk eens naar spullen die ook functioneel zijn. Er bestaat speelgoed dat je heel gemakkelijk aan de  verschillende leeftijden van het kind kunt aanpassen door er bepaalde delen af te halen of aan toe te voegen.  

Je kunt op die manier voldoende profijt halen uit je aankoop en bovendien zal je baby daarmee vaardigheden verwerven die hij nodig heeft voor zijn ontwikkeling.

Het speelgoed moet bereikbaar zijn voor je baby

Het speelgoed moet bereikbaar zijn voor je baby

Als we het over speelgoed voor de baby hebben bedoelen we, behalve jou, ook het speelgoed dat je voor je baby koopt. Het is heel gebruikelijk dat je als moeder naar een zekere orde streeft en het speelgoed mooi in bakken wilt opbergen. Dit zal zeker goed zijn voor de netheid, maar het maakt het wel moeilijk voor de baby om een speeltje te pakken dat hij nodig heeft.

Wat jou betreft, als speeltje voor je baby, is het belangrijk dat je een aantal uren per dag besteedt aan het spelen met je kind. Laat hem jou strelen, jouw gezicht aanraken en laat hem je verkennen. Je zult zien dat hij ook met zichzelf speelt en op die manier zichzelf ontdekt.

Optimaliseer de ervaring door dingen samen te doen met hem. Simpele dingen als zijn neus pakken of hem kietelen geven hem de mogelijkheid om nieuwe gevoelens te leren kennen. Je kunt ook spelen met een rammelaar, kleine zachte balletjes en knuffelbeesten.

Om een gevoel van wanorde te voorkomen kun je het speelgoed zo plaatsen dat hij het kan zien. Je geeft hem dan het speeltje waar hij om vraagt. Jij kunt echter ook elk speeltje pakken en er samen even mee spelen.

Technologie voor je kind, ja of nee?

Het is helemaal niet nodig om in de eerste levensmaanden van je baby technologisch speelgoed voor hem te kopen. Je zult inzien dat jij vaak voldoende bent. Jij bent als ouder het eerste speeltje voor je baby. Breng dus gewoon tijd door in zijn gezelschap, dat is voldoende.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.